Brian Wilson se raduje po postupu do další části playoffPostup slaví také Giants
(12. 10. 2010, 15:24:28, přečteno 1050×)

San Francisco Giants již mnoho let provázely slabší výsledky, letos se ale vše obrátilo k lepšímu. Nejdříve si v posledním zápase vybojovali postup do playoff, nyní v něm navíc prošli první částí. Velkou zásluhu na tom nepřekvapivě měl nadhoz Giants, i když Braves byli více než vyrovnaným soupeřem.

Tým francouzského rodáka Bruce Bochyho vstoupil do série skvěle a hned v prvním utkání zvítězil. Postaral se o to hlavně Tim Lincecum, který si připsal shutout. Po vynikajícím výkonu Cliffa Leeho a Roye Halladaye tak ukázal, že letošní sezona, přezdívaná sezonou nadhazovačů, bude pokračovat ve stejném trendu jako v průběhu sezony i v playoff. Lincecum sice házel v playoff vůbec poprvé, přesto dovolil jen dva odpaly a připsal si čtrnáct strikeoutů. Jeho výkon se v tomto směru zařadil mezi nejlepší v playoff vůbec a svému klubu tím vytvořil rekord.

Giants ve kvalitním výkonu pokračovali i v dalším zápase, ve kterém za ně házel Matt Cain a držel nadějné vedení 3-1. Setup Sergio Romo ale svojí úlohu nezvládl, dovolil několik odpalů a ani closer Brian Wilson nebezpečí nezažehnal, zápas byl tedy srovnán. Poslední hřebíček do rakve Giants zatloukl Buster Posey, který místo vítězného odpalu při plných metách poslal míček na dvojaut do rukou Troye Glause, Alexe Gonzaleze a Derreka Leeho. Ti se mohli radovat o to více, když v následující směně odpálil Ankiel homerun a nadhazovač Farnsworth zápas dotáhl do vítězného konce.

V následujícím zápase za Giants nastoupil hrdina posledního utkání základní části Jonathan Sanchez. A ten potvrdil svoje kvality, povolil jediný odpal za prvních sedm směn a připsal si jedenáct strikeoutů, což by ještě před pár dny byl rekord klubu v playoff, nicméně po Lincecumově výkonu to stačilo na pouhé druhé místo. V sedmé směně ale Sanchez dovolil odpal a i když poté jednoho hráče vyautoval, nahradil jej Sergio Romo. Ten ale opět zklamal, pustil homerun Eriku Hinskému a Braves byli pouhou směnu od výhry. Tentokrát ale pálkaři Giants nezaspali a i díky několikáté chybě Brookse Conrada (o jeho výkonu více zde) zápas opět otočili. Brian Wilson nezklamal a poslal Giants do vedení 2-1.

Ve čtvrtém zápase si tak Giants mohli dovolit nechat Tima Lincecuma odpočívat a na kopec poslali mladíčka Madisona Bumgarnera. A dobře udělali. Bumgarner odházel kvalitních šest směn, sice povolil dva doběhy, ale připsal si pět strikeoutů a také cennou výhru. Zápas prohrál Derek Lowe, zásluhu na tom měl ale také Peter Moylan, který mu po svém příchodu z bullpenu vůbec nepomohl. Do zápasu nenastoupil nešťastník Brooks Conrad, Braves měli ale problém spíše na pálce. O body Giants se postaral Cody Ross, který odpálil singl homerun a sac fly, třetí stažený bod náleží Uribemu. Sergio Romo tentokrát zůstal v bullpenu a Bochy si za tento krok může gratulovat, Santiago Casilla a Javier Lopez si připsali hold (Lopez již druhý) a Brian Wilson zápas opět uzavřel.

San Francisco Giants tak čeká zápas s Phillies, což nabízí mimořádný souboj nadhazovačů, který začne duelem Tima Lincecuma a Roye Halladaye. Smutnit budou fandové Braves, hlavně pak kvůli tomu, že se nevydařilo loučení manažera Bobbyho Coxe. Na druhou stranu samotná účast v playoff byla velkým úspěchem, Cox si (poněkolikáté) vysloužil potlesk vestoje od fanoušků a také uznalý potlesk soupeřů. Dlouholetý manažer Braves tak svojí sbírku titulů již nerozšíří. Poprvé Světovou sérii získal roku 1977 jako trenér na první metě, kde sbíral zkušenosti v New Yorku Yankees vedeným Billy Martinem (ten krom toho pětkrát získal Světovou sérii coby hráč na postu druhé mety Yankees a číslo 1, které nosil na dresu, již žádný jiný Yankee oblékat nebude). Podruhé ale Bobby Cox dovedl tým k trofeji sám. V Atlantě se roku 1995 čekalo na titul dlouhých osmatřicet let, Bobby Cox ale toto čekání přerušil a zapsal se tak zlatým písmem do historie klubu.

Bobby Cox naposledy jako manažer Atlanty Braves
Bobby Cox naposledy jako manažer Atlanty Braves

„Je legendou této hry. Je jen dobře, jak zde všichni dali najevo respekt k jeho osobě,“ chválí reakci diváků i spoluhráčů Freddy Sanchez. Emocemi dojatý Cox soupeře také ocenil a poděkoval za potlesk. „Bylo to krásné gesto od Giants. Bochyho mám moc rád, je jedním z nejlepších lidí v baseballu. Když jsme nedokázali vyhrát my, jsem rád, že výhru získal právě jeho tým,“ uznává osobu manažera Giants Bobby Cox.

Hráči Giants s manažerem Boschym vzdávají hold Bobbymu Coxovi
Hráči Giants s manažerem Boschym vzdávají hold Bobbymu Coxovi

Bochy pak chválil hlavně dobrý přístup svých svěřenců ke klíčovým momentům a zvládání tlaku. „Věděli jsme, že to budou těsné zápasy. Každý nadhoz, každá hra a každý odpal mohly rozhodnout.“ Giants podrželi hlavně startující nadhazovači, kteří si připsali dohromady šestatřicet strikeoutů v celkově dvaceti devíti směnách. Dnešní nadhazovač Madison Bumgarner sice povolil dva doběhy, podle chytače Bustera Poseyho ale nechyboval.

„Jeho nadhozy se držely na kraji a v rozích zóny. Neudělal žádnou chybu, házel tak, jak měl. To je ale jeho styl házení, člověk se nemusí ničeho bát, když je na kopci právě on,“ chválí Posey Bumgarnera. Těsné výsledky jej ale nijak nepřekvapily. „Hráli jsme takové zápasy v průběhu celé sezony, tak proč by se mělo v playoff něco měnit?“

„Bylo to šílené,“ souhlasí Lincecum. „Vůbec ne snadné, všechny zápasy byly těsné, ale to dělá celý postup ještě významnějším. Nyní si to jen maximálně vychutnat a připravit se na další zápasy,“ dodává nadhazovač, jenž se stal hrdinou prvního utkání a již potřetí v řadě se stal lídrem v počtu strikeoutů v Národní lize.

Hrdinou se stal Cody Ross, který si připsal homerun a celkově tři stažené body v této sérii. „Pro mě je nejcennějším hráčem této série,“ nemohl vynachválit spoluhráče Pat Burrell. Samotný Ross ale již kouká dopředu a myslí na Phillies. „Máme opravdu skvělé nadhazovače. Ale oni je mají také,“ srovnává protivníka Ross. „Mají sestavu, která umí fantasticky pálit. My máme několik hráčů, kteří se jim vyrovnají. Bude to při nejhorším vyrovnané, zkusíme je překvapit. Nemůžeme se dočkat,“ uzavírá Cody Ross.

San Francisco Giants tak vstoupilo do playoff fantasticky, přitom jej hraje poprvé od roku 2002 a mnoho hráčů ve vyřazovacích bojích debutovalo. Tým ale ukázal vnitřní sílu, navíc neměli šanci vypadnout z rytmu, protože o playoff bojovali až do posledního zápasu. Dokonce jsou ze všech týmů playoff tím, který strávil nejkratší dobu na vedoucí příčce. Výpadku Padres ale stoprocentně využili a nyní jsou o krok blíže Světové sérii.

Videa ze série

Debut Tima Lincecuma v playoff

Klíčová doubleplay v desáté směně druhého zápasu

Mizerný výkon Conrada

Wilsonovo uzavření série

Rozloučení s Bobby Coxem

Hráči Giants oslavují postup přes Braves
Hráči Giants oslavují postup přes Braves


Průměrná známka: 1.00 (4 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | San Francisco Giants | Sdílet


Související články — Playoff 2010:

nerozbaleno Halladay drží Phillies ve hře, série se vrací do Philadelphie (22. 10.)
nerozbaleno Yankees stále žijí (21. 10.)
nerozbaleno Giants krok od postupu do Světové série (21. 10.)
nerozbaleno Rangers venku stále stoprocentní (20. 10.)
nerozbaleno Lee potvrdil roli favorita, Yankees proti němu opět bezmocní (19. 10.)
nerozbaleno Cody Ross opět řádil, na Oswalta to ale nestačilo (18. 10.)
nerozbaleno Giants v prvním zápase přehráli Philadelphii. Jsme tým se spoustou sebedůvěry, říká Lincecum (17. 10.)
nerozbaleno Umění zvratu (16. 10.)
nerozbaleno Odhalení rotací pro druhou část playoff (15. 10.)
nerozbaleno Historický úspěch Rangers (14. 10.)
nerozbaleno Phillies bez větších problému postupují (12. 10.)
nerozbaleno Conrad stanovil nový rekord (11. 10.)
nerozbaleno Yankees jsou prvními postupujícími (11. 10.)
nerozbaleno Texas zvítězil i podruhé (8. 10.)
nerozbaleno Klasičtí soupeři, chtělo by se říct (8. 10.)
nerozbaleno Tropicana padla (7. 10.)
nerozbaleno Představení rotací pro playoff (6. 10.)
nerozbaleno Playoff je kompletní – Braves se postaví proti Giants (4. 10.)
nerozbaleno Žádné zápasy navíc (4. 10.)
nerozbaleno Phillies oznámili rotaci pro playoff (2. 10.)
nerozbaleno Reds a play off? ANO! (29. 9.)
nerozbaleno Yankees opět v playoff (29. 9.)
nerozbaleno Rangers zveřejnili startující nadhazovače pro playoff (27. 9.)
nerozbaleno Jde do tuhého (24. 9.)
nerozbaleno Twins můžou slavit (22. 9.)

©2010-2024 - Redakce