Trofej Světové sérieJde do tuhého
(24. 9. 2010, 15:36:55, přečteno 2493×)

Žádnému z týmů ligy nezbývá do konce základní části více než 10 zápasů. Některým týmům zbývá zápasů dokonce jen 9. V některých divizích je situace již rozhodnutá nebo dosti jasná, v některých bude probíhat lítý boj až do konce. Pojďme nahlédnout na následujících pár dní, co tedy můžeme očekávat a trochu si i zaspekulovat.

Pravidla v kostce
Poté co skončí základní část, vždy první neděli v říjnu a nebo poslední neděli v září, osm týmů vstoupí do posezónních bojů. Šest týmů určí vítězství v divizi a následující tým s nejlepší bilancí v každé lize obdrží „divokou kartu“. Následně probíhají tři kola playoff:

1. Divizní série Americké a Národní ligy – hraje se na 3 vítězné zápasy
2. Šampionát Americké a Národní ligy – hraje se mezi vítězi divizních sérií na 4 vítězné zápasy
3. Světová série – souboj ligových vítězů na 4 vítězné zápasy

Vítězové divizí v každé lize jsou nasazeni jako čísla 1, 2 a 3 na základě jejich poměru vítězství/proher (v případě vyrovnané bilance rozhodují vzájemné zápasy a po nich skóre). Vždy čtvrtým nasazeným je tým s „divokou kartou“, a to kdyby měl lepší bilanci, než některý vítěz divize. Následně se tým s „divokou kartou“ utká s nejvýše nasazeným týmem, který s ním není v divizi. Zbývající dva divizní šampióni se utkají spolu.

Výhodu domácího prostředí získává v prvních dvou kolech tým, který je nasazen výše a bilance opět nehraje roli. Ve Světové sérii pak výhodu domácího prostředí určuje vítězství v zápase all-star. Výběr ligy, který vyhraje, získá pro účastníka z oné ligy ve Světové sérii domácí výhodu. Divizní série se hraje podle schématu 2-2-1, tedy dva zápasy na domácím hřišti výše nasazeného týmu, následuje den volna a následně dva zápasy na hřišti níže nasazeného. Pokud není série rozhodnuta, následuje den volna a přesun zpět na domácí hřiště lepšího týmu k rozhodujícímu zápasu. Ligová finále a Světová série se hrají dle schématu 2-3-2, s tím, že v den přesunu je vždy volno. Oba vítězové ligového finále obdrží cenu pro vítěze oné ligy a je vyhlášen nejužitečnější hráč onoho finále. Stejně tak je vyhlášen nejužitečnější hráč Světové série a vítěz získá pohár Světové série.

Současná situace
Americká liga

Východní divize

New York Yankees – 92 – 61, .601
Tampa Bay Rays – 91 – 61, .599, ztráta 0,5 zápasu
Boston Red Sox – 84 – 68, .553, ztráta 7,5 zápasu

Tým Yankees se ve zbývajících zápasech utká třikrát na domácí půdě s Red Sox, poté zamíří do Toronta a sezónu uzavře třemi zápasy na Fenway Parku. To není vůbec jednoduchý los a vzhledem k tomu, že cesta Red Sox do playoff spočívá pouze ve všech šesti vyhraných zápasech proti Yankees, lze si tipnout, že Yankees vedení v divizi neudrží. Druhé místo v divizi, ale nakonec získají. Boston nemá v tuhle chvíli takovou formu, aby dohnal tak velkou ztrátu. Proti snaze Yankees stojí i to, že Tamba Bay Rays dohrává sezónu proti slabším soupeřům a ještě navíc převážně doma. Nejdříve přivítá Seattle, následně Baltimore a sezónu uzavře sérií v Kansasu.

Centrální divize

Minnesota Twins – 92 – 60, .605

Zde není co řešit, Minnesota má vítězství v divizi jasné a v tuhle chvíli má nejlepší bilanci z celé Americké ligy. Na závěr ji čeká cesta do Detroitu a Kansasu, doma pak vše ukončí série s Blue Jays. Twins tedy mají slušně našlápnuto k prvnímu místu v Americké lize.

Západní divize

Texas Rangers – 84 – 68, .553
Oakland Athletics – 77 – 75, .507, ztráta 7 zápasů
Los Angeles Angels – 75 – 77, .493, ztráta 9 zápasů

Vedení Rangers už nikdo neohrozí, i když je čeká cesta do Oaklandu. Postup jistě pojistí v domácím prostředí proti Seattlu a proti Angels budou už jen ladit formu či eventuálně šetřit hvězdy týmu. Týmy Athletics i Angels mají na „Divokou kartu“ takovou ztrátu, že její získání je sice teoreticky možné, ale hraničí s čistou utopií.

Hypotetické divizní série:

Minnesota Twins (1) – New York Yankees (DK)
Tampa Bay Rays (2) – Texas Rangers (3)

Národní liga

Východní divize

Philladelphia Phillies – 92 – 61, .601
Atlanta Braves – 86 – 67, .562, ztráta 6 zápasů

Phillies mají v současností nejlepší formu ze všech a série desíti vítězství v řadě to jen potvrzuje. Nedávná série s Braves hodně napověděla, jak to asi bude v divizi vypadat i na konci, ale Phillies nesmí usnout na vavřínech. Ještě je doma čekají Mets, což by měli zvládnout s grácií. Ve Washingtonu taky nelze očekávat nějaký zásadní kolaps a je dost možné, že před závěrečnou sérií na hřišti Atlanty už bude pořadí v divizi dané. Braves ale stále hrají o „Divokou kartu“ a tak nejen již zmíněná série s Phillou, ale i série s Nationals a Marlins budou velice důležité.

Centrální divize

Cincinnati Reds – 86 – 67, .562
Saint Louis Cardinals - 78 – 74, .513, ztráta 7,5 zápasu

Saint Louis v posledních pár zápasech neočekávaně klopýtli proti týmům, kde se to nečekalo a ani závěr sezóny už je nezachrání. Série v Chicagu proti Cubs a domácí zápasy proti Piratům a Coloradu už asi Cardinals do play-off nevrátí. Reds čeká souboj s Padres venku, Astros a Brewers doma.

Západní divize

San Francisco Giants – 86 – 67, .562
San Diego Padres – 85 – 67, .559, 0,5 zápasu ztráta
Colorado Rockies – 82 – 70, .539, 3,5 zápasu ztráta

Rockies poslední dobou zažívají výkonnostní krizi a na závěr je doma čekají rozjetí Giants a Dodgers, následovat bude série s Cardinals v Saint Louis. Dalo by se odhadovat, že pro Rockies místo v playoff nezbyde. Padres doma přivítají Reds, kterým už o moc nejde, ale pořád jsou to vítězové divize, pak slabé Cubs a vše se rozhodne na hřišti Giants. Divizi podle papírových předpokladů vyhrají Giants, Padres budou druzí, ale v konečném důsledku to nebude stačit na Braves, kteří získají „Divokou kartu“.

Hypotetické divizní série

Philladelphia Phillies (1) – Cincinnati Reds (3)
San Francisco Giants (2) – Atlanta Braves (DK)

Uvidíme, jak tedy vše dopadne a nakolik byly odhady přesné. Obzvláště v Národní lize je vše otevřeno. Nedal bych moc za to, že i třetí rok po sobě uvidíme 163. zápas, který rozhodne „Divokou kartu“.


Průměrná známka: 1.00 (3 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Carlyle | Kategorie: Aktuality | Atlanta Braves Boston Red Sox Cincinnati Reds Colorado Rockies Los Angeles Angels Minnesota Twins New York Yankees Oakland Athletics Philadelphia Phillies San Diego Padres San Francisco Giants St. Louis Cardinals Tampa Bay Rays Texas Rangers | Sdílet


Související články — Playoff 2010:

nerozbaleno Halladay drží Phillies ve hře, série se vrací do Philadelphie (22. 10.)
nerozbaleno Yankees stále žijí (21. 10.)
nerozbaleno Giants krok od postupu do Světové série (21. 10.)
nerozbaleno Rangers venku stále stoprocentní (20. 10.)
nerozbaleno Lee potvrdil roli favorita, Yankees proti němu opět bezmocní (19. 10.)
nerozbaleno Cody Ross opět řádil, na Oswalta to ale nestačilo (18. 10.)
nerozbaleno Giants v prvním zápase přehráli Philadelphii. Jsme tým se spoustou sebedůvěry, říká Lincecum (17. 10.)
nerozbaleno Umění zvratu (16. 10.)
nerozbaleno Odhalení rotací pro druhou část playoff (15. 10.)
nerozbaleno Historický úspěch Rangers (14. 10.)
nerozbaleno Postup slaví také Giants (12. 10.)
nerozbaleno Phillies bez větších problému postupují (12. 10.)
nerozbaleno Conrad stanovil nový rekord (11. 10.)
nerozbaleno Yankees jsou prvními postupujícími (11. 10.)
nerozbaleno Texas zvítězil i podruhé (8. 10.)
nerozbaleno Klasičtí soupeři, chtělo by se říct (8. 10.)
nerozbaleno Tropicana padla (7. 10.)
nerozbaleno Představení rotací pro playoff (6. 10.)
nerozbaleno Playoff je kompletní – Braves se postaví proti Giants (4. 10.)
nerozbaleno Žádné zápasy navíc (4. 10.)
nerozbaleno Phillies oznámili rotaci pro playoff (2. 10.)
nerozbaleno Reds a play off? ANO! (29. 9.)
nerozbaleno Yankees opět v playoff (29. 9.)
nerozbaleno Rangers zveřejnili startující nadhazovače pro playoff (27. 9.)
nerozbaleno Twins můžou slavit (22. 9.)

©2010-2024 - Redakce