Draft Major League BaseballMLB 2010 Draft review (1/4)
(17. 6. 2010, 19:12:10, naposledy upraveno 25. 6. 2010, 01:25:37, přečteno 1481×)

Aktualizováno Zmeškali ste draft, chcete vedieť viac o nových hráčoch vášho teamu alebo vám ušla pointa niektorých pickov? Napriek tomu, že ani jeden z uvedených dôvod nesedí na vás, i tak vám odporúčam prečítať si toto Draft review, ktoré začína svojou prvou časťou…

1. Washington Nationals :

C/OF – Bryce Harper, Las Vegas High School, Nevada
Bez veľkého prekvapenia, Nats si vybrali ako first overall najväčšiu hviezdu draftu 2010, Bryce Harpera. Čo ale prekvapilo, je pozícia na akú bol Harper draftovaný. Totiž Nationals plánujú dostať Harpera do Major League čo najskôr , a tak, aby sa vyhli zdĺhavej výučbe defenzívnej stránky postu catchera, presúvajú Harpera radšej na pozíciu outfieldera.

Ešte len 17-ročný Harper bol draftovaný ako first overall najmä vďaka rýchlemu swingu, neuveriteľnej sile odpalu a solídnej rýchlosti. Nebude zrejme preňho problém ani pridať nejaké extra méty na viac, i vďaka spomínanej rýchlosti, ktorá mu postačí taktiež i na kradnutie mét. Nemôžem nespomenúť z fyzikálneho hľadiska veľmi silné ramená, ktoré by mu mohli byť nápomocné nielen na ofenzívnej stránke, ale aj defenzívnej stránke baseballu. Napriek tomu, že jeho defenzíva nie je nijak úžasná, v pravom poli by mal nájsť určite dobré uplatnenie. Čo dodať? Aj hitteri už budú mať čoskoro svojho Strasburga…

Bryce Harper - první volba klubu Washington Nationals v draftu 2010
Bryce Harper - první volba klubu Washington Nationals v draftu 2010

2. Pittsburgh Pirates:


RHP – Jameson Taillon, The Woodlands HIgh School, Texas

Pirates si draftli podľa niektorých nového Josha Becketta a ak by toto prirovnanie bolo správne určite by neprestrelili. Second overall je tiež ako aj first overall ( harper ) hráč z high school, čo potvrdzuje posledný trend, a to vychovať si hráča cez minor systém podľa vlastného gusta.

18-ročný Taillon má vo svojom arzenáli úžasný fastball s rýchlosťou 99-94 mph. Jeho ďalšie plus nadhody sú curveball, s rýchlosťou 81-85 mph a slider, s rýchlosťou 84-88 mph. Dokáže hodiť i solídny changeup, ale zatiaľ ho veľmi nevyužíval, hoci je to do budúcna preňho nevyhnutný nadhod, aby dokázal ochrániť svoj fastball.

Čo sa týka kontroly, má trocha tendenciu hádzať viacej nadhodov mimo strikezonu, avšak na tomto by nemal byť veľký problém zapracovať. Posledná vec, ktorá si určite zaslúži pozornosť je Taillonova 2-metrová postava a dlhé ramená, práve ktoré, ako si určite domyslíte, stoja za neuveriteľnou rýchlosťou jeho fastballu

Jameson Taillon - první volba klubu Pittsburgh Pirates v draftu 2010
Jameson Taillon - první volba klubu Pittsburgh Pirates v draftu 2010


3. Baltimore Orioles:


SS – Manny Machado, Brito High School, Florida
Po tom, čo Taillon skončil u Pirates, Harper u Nationals, nebolo pochýb, že Orioles berú Machada a skutočná nevyspytateľná draftová ruleta začne s Kansasom vlastniacim 4. voľbu celkovo. Takže čo už vieme o novom Alexovi Rodriguezovi?

Opäť sa jedná len o 17-ročného hráča priamo z High school, ktorý sa rozhodol preskočiť college a skúsiť rovno chlebíček Major League. Machado je hráč s excelentným swingom a s potenciálom viesť svoj budúci Major League team v hitoch. Na hráča hrajúceho pozíciu shortstop nemé prekvapivo veľkú rýchlosť a zrejme ako dospeje a zosilnie, prinúti ho menšia strata rýchlosti zmeniť pozíciu.

Bez obáv, nieje to nič neobvyklé, podobnú zmenu absolvovali i hviezdy ako A-Rod alebo Michael Young. Aby som to zhrnul čo najstručnejšie, Machado je teda skvelý hitter, ktorý časom naberie i decentnú silu a ako nás už história naučila, hráč čo dokáže permanentne hitovať s priemerom cez 0,3 je v kombinácii so solídnou silou v podstate baseballovou elitou. Takže, našiel už A-Rod svojho nástupcu?

Manny Machado - první volba klubu Baltimore Orioles v draftu 2010
Manny Machado - první volba klubu Baltimore Orioles v draftu 2010


4. Kansas City Royals:


SS – Christian Colon, California state Fullerton
Royals týmto pickom potvrdili, že radi do svojho teamu naberajú hráčov od Boras corporation, čo je agentúra poskytujúca služby hráčskych agentov baseballovým klientom. Služby Boras corporation totiž využívajú už napr. Luke Hochevar ( draft 2006) , Mike Moustakas (draft 2007) a Erik Hosmer(draft 2009).

K samotnému Colonovi, nieje to nejak úžasný atlét, alebo skvelý hitter, či talentovaný yard worker a predsa sa mu dostalo tak veľkej pozornosti v drafte. Colonovo tajomstvo úspechu spočíva v prvom rade v skvelej obrane, kde využíva vysoké baseballové IQ a dobre rozvinuté poliarské inštinkty. Každý zápas hrá absolútne na doraz, s vysokým nasadením a vďaka práve takémuto vzorovému prístupu k hre sa od neho očakáva, že v budúcnosti bude s jeho prirodzenými vodcovskými schopnosťami dobrým ťahúňom teamu.

Royals zrejme očakávajú od Colona i slušný makeup, čo je v poslednom čase vlastnosť považovaná za 6. tool. (pre vysvetlenie, 5-tool player má dobré AVG, silu na homeruny, dobrú rýchlosť na métach, solídne príhody v obrane a nakoniec odvádza zodpovednú prácu i v poli) Takže Colon bude zrejme priemerným hráčom v ofenzíve, ale zrejme to bude jeho osobitá osobnosť, ktorá z neho predsa len spraví hviezdu.

Christian Colon - první volba klubu Kansas City Royals v draftu 2010
Christian Colon - první volba klubu Kansas City Royals v draftu 2010


5. Cleveland Indians:


LHP – Drew Pomeranz. University of Mississippi
Pomeranz je ďalším potvrdením dobrého scouting systému Texasu Rangers. Pýtate sa čo má vôbec spoločné Pomeranz práve s Rangers? Drew bol totiž draftovaný už v roku 2007 v 14. kole práve Texasom, avšak rozhodol sa nepodpísať a predsa len si to najskôr odkrútiť na college. To čo vedeli či tušili Rangers 3 roky dozadu ale teraz už dokleplo všetkým, a tak bol Pomeranz v tomto drafte označovaný za istý top 10 pick.

Takže k schopnostiam 20-ročného ľaváka s príznačným ovocným menom, je to v prvom rade pitcher s veľmi dobrou odolnosťou a výdržou. Jeho fastball zatiaľ nič výnimočné, rýchlosť okolo 91-92 mph. Jeho curve nadhod je hodne špecifický a taktiež Pomeranzom rozmanite využívaný, či už ako strikový go-ahead nadhod alebo nahod smerujúci nakoniec mimo strikezonu, lákajúci pálkara prešvihnúť. Nakoniec ešte predstavujem jeho tretí nadhod, changeup, ktorý si solídne zlepšil práve počas univerzitnej kariéri.

Z jeho slabostí zatiaľ najviac vyčnievajú slabšie velenie, ktoré má na svedomí trochu vyšší počet walkov a horší pickoff, ktorý mu teda sťažuje udržať si bežcov na métach na uzde. Možno ešte menšie zranenie z posledného roku na college vzbudzuje obavy, ale inak je to skutočne najlepší LHP v drafte, s dobrým mixom troch nadpriemerných nadhodov.

Drew Pomeranz - první volba klubu Cleveland Indians v draftu 2010
Drew Pomeranz - první volba klubu Cleveland Indians v draftu 2010

6. Arizona Diamnondbacks:

RHP – Barrett Loux, Texas A&M

Veľké prekvapenie spôsobil tento pick a určite aj značné rozhorčenie v radoch fanúšikov D-backs. Loux totiž nebol tipovaný na prvé kolo kvôli zdravotným problémom s rukou a slabému mixu nadhodov.

Totiž za posledné roky strávené na college nebol schopný vôbec rozvinúť sekundárne nadhody. Ok, jeho fastball je veľmi dominantný, dosahujúci rýchlosť až 96 mph, a tak s ním na college mohol zbierať strikeouty snáď rýchlejšie ako pálkari D-Backs Upton s Reynoldsom dokopy. Ďalšie nadhody ale už žiadna sláva, jeho curveball s rýchlostťou okolo 76 mph je prinajlepšom priemer a slurve je lepšie keď nepoužíva. Ešte teda changeup je akceptovateľný a práve kvalita tohto nadhodu mu zatiaľ na college úspešne ochraňovala jeho fastball. Viac nám napovie ale už len čas, ktorý teda ukáže, či bol konzervatívny prístup D-backs nakoniec správny.

Barrett Loux - první volba klubu Arizona Dbacks v draftu 2010
Barrett Loux - první volba klubu Arizona Dbacks v draftu 2010

7. New York Mets:

RHP – Matt Harvey, North Carolina

Hoci draftovali o spot nižšie, som presvedčený, že sa Mets dopracovali k väčšej porcii talentu ako Arizona.

Harvey spĺňa presne profil pitchera Mets, ktorí hľadajú do rotácie veľkých, fyzických a tvrdo hádzajúcich pitcherov. Jeho fastball o rýchlosti 96-97 mph vie byť veľmi nepríjemný a správnym smerom sa rozvíja i jeho silný slider. Changeup je preňho hudba budúcnosti, na ktorej už pomaly začal pracovať spolu so zlepšením kontroly. Každopádne Mets si môžu právom pochvaľovať tento pick, pretože Harvey je zrejme ich najlepší draftovaný pitcher od roku 2005, keď sa do tímu dostal Mike Pelfrey.

Matt Harvey - první volba klubu New York Mets v draftu 2010
Matt Harvey - první volba klubu New York Mets v draftu 2010

8. Houston Astros:

2B/OF – Delino DeShields, Norcross High School

Pred draftom sa DeShields veru netešil veľkej obľube a mohol si za to i svojím z času na čas nezodpovedným a neadekvátnym prístupom k hre. Pochybnosti vzbudzujú i jeho slabé príhody na méty vďaka tomu, že je menšej postavy – 172 cm.

Pozitívne aspekty jeho hry ako neuveriteľná rýchlosť či extrémne rýchly swing nakoniec prevážili tie negatívne, a tak sa tento klon Dustina Predroiu dostal až do top 10. Hoci teda nepobral veľa sily, jeho agresivita na pálke a métových chodníkoch by mu každopádne mala postačiť na to aby si spravil dobré meno i v Major League.

Delino DeShields - první volba klubu Houston Astros v draftu 2010
Delino DeShields - první volba klubu Houston Astros v draftu 2010

9. San Diego Padres:

RHP – Karsten Whitson, Chipley High School, Florida

Podľa niektorých druhý najlepší pitcher po Taillonovi sa dostal nakoniec ku Padres, ktorý sa už pred draftom netajili obľubou tohto pitchera.

Whitsonov fastball sa pohybuje rýchlosťou okolo 95 mph, čo je celkom solídny pitch a to som ešte nespomenul Karstenov slider, ktorý je pri rýchlosti 82 mph miestami prakticky nehitovateľný. Changeup je taktiež pekne rozvinutý, 81 mph, takže celkovo niet pochybovať, že Padres získali sľubného hráča s veľmi dobrým mixom troch nadpriemerných nadhodov.

Karsten Whitson - první volba klubu San Diego Padres v draftu 2010
Karsten Whitson - první volba klubu San Diego Padres v draftu 2010

10. Oakland Athletics:

OF – Michael Choice, Texas-Arlington

Hunter Pence je príkladom dobrého hráča vychovaného v Arlingtone a ak Choice pôjde v jeho šlapajách i v MLB, tak Oakland určite neprestrelil. Trocha rozruchu spôsobilo, že Michael je rodený fanúšik Rangers a skončil nakoniec u konkurenta z divízie – spomínaných Oakland Athletics. Takže na drafte bolo vidieť z jeho strany istú mieru rozpačitosti, ale ako správny profesionál otázky týmto smerom vzal neskôr už len s úsmevom.

Čo sa týka pálkarských schopností, Choice je skvelý hitter schopný udržať AVG konzistentne nad 0,3. K tomu disponuje veľmi dobrou silou a solídnou rýchlosťou, preto sa nepochybuje o tom, že talentu má rozhodne i na rozdávanie. Nezabúdajme ani na silné rameno, ktoré z neho robí vhodného defenzívneho hráča do outfieldu. Celkovo teda dostali Athletics peknú porciu talentu a ak sa podarí Michaelovi odstrániť miestami špatnú mechaniku odpalov, tak by už nič nemalo brániť jeho úspechu v Major League.

Michael Choice - první volba klubu Oakland Athletic v draftu 2010
Michael Choice - první volba klubu Oakland Athletic v draftu 2010


Průměrná známka: 2.50 (2 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: orli | Kategorie: Analýzy | Arizona Diamondbacks Baltimore Orioles Cleveland Guardians Houston Astros Kansas City Royals New York Mets Oakland Athletics Pittsburgh Pirates San Diego Padres Washington Nationals | Sdílet


Související články — Draft 2010:

nerozbaleno Rangers podepsali Barreta Louxe (20. 11.)
nerozbaleno Barret Loux – obeť kompenzačného pravidla MLB draftu (21. 9.)
nerozbaleno Tampa blíže podepsání svých nejvýše draftovaných hráčů (15. 8.)
nerozbaleno Většina nejvýše vybraných hráčů v draftu je stále bez smlouvy (6. 8.)
nerozbaleno MLB Draft review 2010 (4/4) (15. 7.)
nerozbaleno MLB Draft review 2010 (3/4) (14. 7.)
nerozbaleno MLB 2010 Draft review (2/4) (25. 6.)

©2010-2024 - Redakce