Draft Major League BaseballMLB 2010 Draft review (2/4)
(25. 6. 2010, 01:34:50, naposledy upraveno 25. 6. 2010, 01:38:54, přečteno 1385×)

Zmeškali ste draft, chcete vedieť viac o nových hráčoch vášho teamu alebo vám ušla pointa niektorých pickov? Napriek tomu, že ani jeden z uvedených dôvod nesedí na vás, i tak vám odporúčam prečítať si toto Draft review, ktoré pokračuje svojou druhou časťou…

11. Toronto Blue Jays:

RHP – Deck McGuire, Georgia Tech

Slušný pick od Toronta, ktorí si zvolili pitchera dobre prevereného najlepšími univerzitnými pálkarmi. McGuire sa dá označiť sa bezpečnú voľbu s dobrými vyhliadkami do budúcna.

Jeho najväčším špecifikom je spôsob, akým si chodí po strikeouty. Využíva totiž na tento účel atypicky až 4 nadhody. Jedná sa o 91-93 mph rýchly fastball, veľmi dobrý tvrdý slider -86 mph, slušný changeup a nakoniec ešte jeden off-speed pitch, curveball.

Deck je vďaka skúsenostiam z college pripravený na relatívne rýchle povolanie do Major League, hoci jeho pomalší fastball vzbudzuje u niektorých stále pochybnosti. Na rovinu, McGuire nie je žiadne eso s perfektným staffom, ale na college sa dobre naučil vyťažiť zo svojho potenciálu maximum. Takže, ak hľadali v Toronte strikeout-pitchera s excelentným commandom, pripraveného na Major League, tak bol Deck tou navhodnejšou voľbou.

Deck McGuire - první volba klubu Toronto Blue Jays v draftu 2010
Deck McGuire - první volba klubu Toronto Blue Jays v draftu 2010

12. Cincinnati Reds:

C – Yasmani Grandal, Miami

Reds sa konečne rozhodli adresovať voľbu na ich jednu z najslabšie obsadených ofenzívnych pozícií.

Snaha Reds zlepšiť najmä ofenzívnu produkciu od pozície catchera je absolútne evidentná, potom čo padla voľba na hodne ofenzívne ladeného catchera Grandala. Yasmani upútal na college hlavne skvelou „plate discipline“, keď jeho výsledná bilancia BB/K pomeru bola 55/37. Grandal ale totiž veľmi nemá na výber, do súbojov s nadhodmi pitcherov sa mu neoplatí púšťať kvôli pomalšiemu swingu.

Rýchlosť na métach je mu taktiež cudzia, a tak jeho česť háji aspoň solídna sila odpalov. Aby som to teda zhrnul, na defenzíve bude musieť tento switch hitter poriadne zapracovať, pretože jeho ofenzívna produkcia nemusí byť zďaleka tak veľkou výhodou ako naznačujú jeho výkony z univerzitných zápasov.

Yasmani Grandal - první volba klubu Cincinnati Reds v draftu 2010
Yasmani Grandal - první volba klubu Cincinnati Reds v draftu 2010

13. Chicago White Sox:

LHP – Chris Sale, Florida Gulf Coast

Veľmi vysokú cenu získali White Sox v podobe Chrisa ako 13. Voľby draftu, keďže sa jedná možno i o najlepšieho college pitchera v tomto drafte.

Analýzu jeho nadhodov začneme s fastaballom-sinkerom, ktorého nedostatočnú rýchlosť – 92 mph dopĺňa dobrý movement, podieľajúci sa na veľmi dobrom, vysokom počte ground ballov. Ďalej ešte Sale disponuje nadhodmi ako slurve či changeup, ktoré sú pre pálkarov ťažkým orieškom a produkujú vysoký počet strikeoutov.

Vďaka výbornému commandu Sale tiež nepodlieha častému úskaliu pitcherov hádzajúcich veľa strikeoutov – métam zdarma. Celkovo teda jeho mix troch nadpriemerných nadhodov robí dobrý dojem, generuje množstvo strikeoutov a v neposlednom rade i odsúva do úzadia pochybnosti o Chrisovej výdrži či odolnosti.

Chris Sale - první volba klubu Chicago White Sox v draftu 2010
Chris Sale - první volba klubu Chicago White Sox v draftu 2010

14. Milwaukee Brewers:

RHP – Dylan Covey, Maranatha High School, California

Bohužiaľ nie veľmi najšťastnejší pick v podaní Brewers, ktorých rotácia potrebuje novú krv viac ako Zambrano po dvoch inningoch proti Yankees. Brewers totiž okrem Gallarda či Sheetsa nevykresali žiadneho schopného pitchera z high school talentov nabratých v drafte. Covey teda bude mať i vďaka neskúsenosti veľmi dlhú cestu do Major League, ktorú mu coaching Brewers rozhodne neuľahčí.

Jeho fastball-sinker, rýchly 93 mph, zatiaľ žiadna sláva, naopak curveball má celkom slušný-80 mph. Do jeho arzenálu spadá i changeup, čo je pozitívna skutočnosť vzhľadom k tomu, že sa jedná o high school pitchera.

Každopádne na tomto nadhode bude musieť poriadne zapracovať, aby tak získal v konečnom dôsledku mix troch dobrých nadhodov. Momentálne ale môžem Coveyho označiť len za talentovaného pitchera s dvojnadhodovým mixom, ktorého vylepšenie si určite vyžiada kopu práce. Otázne je, či si ale Milwaukee nenabralo príliš veľké sústo.

Dylan Covey - první volba klubu Milwaukee Brewers v draftu 2010
Dylan Covey - první volba klubu Milwaukee Brewers v draftu 2010

15. Texas Rangers:

OF – Jake Skole, Georgia Tech

V liste top 200 prospectov draftu 2010 by ste tohto hráča hľadali zbytočne, určite by ste ho tam veru nenašli. Skúšali ste zistiť ako sa mu darilo na jar? Taktiež ste sa zaručene k ničomu nedopátrali, Skole totiž maródil so zranením. Takže čo teda hľadá tak vysoko v prvom kole?

Dôvodov je hneď niekoľko, v prvom rade ale zlá finančná situácia prinútila Rangers zabudnúť na prominentné talenty a v druhom rade, 15. voľba Rangers je nechránená a keby hráč z tejto pozície nepodpísal s Texasom, Rangers by sa nedočkali kompenzácie. Minulý rok sa im totiž z tejto pozície nepodarilo podpísať Matta Purkeho, a tak teda pod tlakom týchto spomínaných okolností Rangers museli zraziť nároky.

Výsledkom je teda Skole, ktorý sa okrem baseballu venoval predovšetkým americkému footballu. Je preto zaručene dobrý atlét, s agilitou a rýchlosťou vhodnou pre outfieldera. Veľký otáznik visí ale nad jeho pálkarskými schopnosťami, keďže Skole, ako som už spomínal, sa venoval na college najmä footballu a nemá ani potrebné skúsenosti s baseballom ako takým celkovo.

Všetkých udivil jeho výkon v play off, keď v prvých 6 zápasoch odpálil 6 HR, ale snáď Rangers nestavali Jakeov scouting report len na základe týchto 6 zápasov. Nepodceňujme inak skvelý farm system Rangers. Skole síce nepochybne talent má, otázne je, či ale práve na baseball.

Jake Skole - první volba klubu Texas Rangers v draftu 2010
Jake Skole - první volba klubu Texas Rangers v draftu 2010

16. Chicago Cubs:

RHP – Hayden Simpson, Southern Arkansass

Ak bol pre niekoho Skole ako 15. Pick úkaz podobný Kazmirovi vyhrávajúcemu CY trophy, tak voľba Simpsona na pozícii 16 sa rovná pomaly Zambranovi vyhrávajúcemu trofej pre najlepšieho pitchera roka.

Tento pick proste doslova šokoval, pretože SImpson hral na college len v druhej divízii, a tak sú jeho mimochodom skvelé štatistiky ľahko spochybniteľné a nedôveryhodné. Faktom ale zostáva, že Simpson má v sebe veľkú porciu talentu a úžasný upside. 4-seam fastball o rýchlosti 97 mph, dobrý slider či ešte lepší 12-6 curveball tvoria mix porovnateľní pomaly s arzenálom Stephena Strasburga.

Napriek tomu, stále je to veľké riziko brať pitchera z 2. divízie v prvom kole draftu. Hayden síce nemal na college problémy s walkami, ale príliš veľké riziko vzbudzuje fakt, že nevieme ako by jeho command obstál proti o dva levely lepším pálkarom. Risk je zisk, túto frázu si asi opakoval Cubs manager počas draftu 2010, pretože od Haydena sa veru dočkáme už čoskoro ráznej reakcie na margo bust/ace polemiky.

Hayden Simpson - první volba klubu Chicago Cubs v draftu 2010
Hayden Simpson - první volba klubu Chicago Cubs v draftu 2010

17. Tampa Bay Rays:

OF – Josh Sale, Bishop Blanchet High School, Washington

Rays si touto voľbou stiahli do teamu veľmi talentovaného high school outfieldera, ktorý patrí jednoznačne k pálkarskej špičke draftu 2010. Scouti ho často prirovnávali napr. k Trevisovi Sniderovi z Toronta, ktorý je napriek svojmu nespornému talentu zrejme s potenciálom o kúsok predsalen nižšie ako Sale. Josh má totiž lepšiu postavu a taktiež rýchlejší swing, čo znamená predsa len o trocha viac ako dobrý prirodzený pálkarský inštinkt v podaní Snidera.

Ako som už teda naznačil, rýchly swing je to, čo robilo najviac doposiaľ Joshovi dobré meno. Pridajme nadpriemernú silu odpalov a získavame skutočne zaujímavú kombináciu kontaktu so silou. Rýchlosť má taktiež celkom slušnú, ale na golden glove to v obrane asi nebude.

Dobrý inšinkt v defenzíve pre tohto ľaváka bude určite výhodný, ale istejšie bude preňho nakoniec spoliehať sa na správne zaujatie pozície. Nespomenul som ale ešte makeup, ktorý môže byť v Joshovom prípade časom veľmi výrazný. Sale je totiž neúnavný, vytrvalý, odhodlaný a pracovitý typ pálkara, ktorý je svojou pracovnou etikou príkladom hodným nasledovania. Nechajme sa teda prekvapiť, kam to Sale nakoniec dotiahne. Osobne inak verím, že farm system Rays je zárukou, že talent tohto ľaváka bude niekoľkonásobne zveľadený.

Josh Sale - první volba klubu Tampa Bay Rays v draftu 2010
Josh Sale - první volba klubu Tampa Bay Rays v draftu 2010

18. Los Angeles Angels:

3B/RHP – Kaleb Cowart, Cook County High School, Georgia

Angels získali týmto pickom veľmi zaujímavého hráča, ktorý sa tešil pozornosti nielen ako pitcher ale aj ako hitter. Angels nakoniec zahlásili Cowarta ako hráča na tretiu métu, takže tento krátky report bude preto zameraný na jeho pálkarské schopnosti.

Zaujímavý problém bude pre Angels ale určite ešte podpísať tohto hráča, pretože Los Angeles sú z posledných rokov známy svojimi problémami pri podpisoch. Nebolo by teda veľkým prekvapením keby bol bonus 3 mil. dolárov nad ich sily a Cowart by si to namieril na college.

S pálkou v ruke je to inak switch hitter, ktorý má isté problémy s off-speed pitchmi. Sila jeho odpalov je veľmi vysoká a je to asi i jeho najväčšia prednosť. Baserunning v jeho podaní nie je nič výnimočné a defenzíva zatiaľ nič pozoruhodné. Okrem silového potenciálu teda toho ako hitter Cowart fakt veľa neponúka, takže by ma neprekvapilo keby sa dal nakoniec na pitching, ktorý v jeho podaní navodzuje dojem, že na kopci stojí nový Jake Peavy.

Kaleb Cowart - první volba klubu Los Angeles Angels v draftu 2010
Kaleb Cowart - první volba klubu Los Angeles Angels v draftu 2010

19. Houston Astros:

RHP – Mike Foltynewicz, Minooka High School, Illinois

Foltynewicz na pozícii 19? To v Houstone asi trocha prestrelili, pretože Mike mal prísť na rad až po skončení prvého kola.

Mike sa dostal zrejme hore vďaka zaujímavému a prekvapivému zvýšeniu rýchlosti jeho fastballu z 91 mph na 94 mph. Jeho sinker dokonca miestami naberá rýchlosť až 96 mph a efektívne produkuje veľký počet ground ballov. Ako breaking ball používa Mike slider, na ktorom ale bude musieť zapracovať poriadne.

Zatiaľ si vystačil inak s changeupom ako druhým nadhodom, ktorý je v jeho prevedení vskutku solídny nadhod. Houston teda získal hráča s dobrým fastball-changeup mixom, ktorý bude musieť ešte poriadne ale zapracovať na breaking balls či commande aby sa nakoniec mohol pozrieť i do Major League.

Mike Foltynewicz - druhá volba klubu Houston Astros v draftu 2010
Mike Foltynewicz - druhá volba klubu Houston Astros v draftu 2010

20. Boston Red Sox:

2B – Kolbrin Vitek, Ball State

Týmto pickom veru Bosox veľa rozruchu nenarobili, pretože Vitek skončil v ich náručí presne podľa očakávaní.

Opäť sa jedná o dobrého hittera, mimochodom i dobrého atléta. Výborný rýchly swing je základným kameňom jeho úspechu a vďaka nemu odpaľuje Vitek všade sa objaví. Dostatok sily jeho preferencie ešte zvyšuje a keď sa spomenie k tomu i jeho úžasné nadanie base-stealera, tak jeho kúzlu nepodľahne skutočne len málokto.

Po defenzívnej stránke naopak až tak nevyniká a i vzhľadom k tomu, že Red Sox majú na 2B Pedroiu, bude presun do outfieldu alebo 3B viac-menej nevyhnutný. Zhrnul by som to ako veľmi vydarený pick od Bostonu a hoci sú tu pochybnosti nad silou Vitekových odpalov, do budúcna stojím za ním a verím, že sa v MLB predvedie v dobrom svetle.

Kolbrin Vitek - první volba klubu Boston Red Sox v draftu 2010
Kolbrin Vitek - první volba klubu Boston Red Sox v draftu 2010


Průměrná známka: 3.00 (1 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: orli | Kategorie: Analýzy | Boston Red Sox Cincinnati Reds Houston Astros Chicago Cubs Chicago White Sox Los Angeles Angels Milwaukee Brewers Tampa Bay Rays Texas Rangers Toronto Blue Jays | Sdílet


Související články — Draft 2010:

nerozbaleno Rangers podepsali Barreta Louxe (20. 11.)
nerozbaleno Barret Loux – obeť kompenzačného pravidla MLB draftu (21. 9.)
nerozbaleno Tampa blíže podepsání svých nejvýše draftovaných hráčů (15. 8.)
nerozbaleno Většina nejvýše vybraných hráčů v draftu je stále bez smlouvy (6. 8.)
nerozbaleno MLB Draft review 2010 (4/4) (15. 7.)
nerozbaleno MLB Draft review 2010 (3/4) (14. 7.)
nerozbaleno MLB 2010 Draft review (1/4) (25. 6.)

©2010-2024 - Redakce