Barret LouxBarret Loux – obeť kompenzačného pravidla MLB draftu
(21. 9. 2010, 18:18:21, přečteno 1459×)

Bolo po drafte 2010 a Barret Loux ako SP Texas A&M mal pred sebou priaznivú budúcnosť. Draftovaného ako 6. hráča celkovo, tímom D'Backs, čakala ho cesta do Phoenixu, z ktorej sa mal vrátiť ako milionár. Nebol to ale miliónový bonus čo vo Phoenixu obdržal, ale tvrdá rana do tváre jeho budúcnosti. Oznámili mu, že jeho rameno nie je v poriadku, a tak môže na zmluvu zabudnúť...

Keď sa v ten onen osudný deň v prvej polovici júla tohto roku vybral Loux na Chase Field do Phoenixu, nemal ani páru o tom, čo ho tam nakoniec čaká. Jeho predstava o návšteve Chase Fieldu, s ktorou sa pred týmto dňom zhodoval aj manažment Diamondbacks , vyzerala len ako jednoduchá formalita. Mal proste len prísť, prejsť zdravotnými fyzickými testami a podpísať kontrakt s garantovaným bonusom vo výške 2 milióny dolárov.

Namiesto toho ale, jeho kariéra bola potopená torpédom v podobe kompenzačného pravidla MLB draftu. Totiž dva roky dozadu, MLB začala dávať kompenzácie za nepodpísané voľby z prvého kola draftu. Mala to byť akási poistka pre tímy, ktoré si v drafte zvolili hráčov zo stredných škôl. Títo hráči sa bohužiaľ v poslednom čase stali predmetom súperenia MLB tímov s univerzitami. Ich podpisy, dotiahnuté často až na poslednú chvíľu, predchádzali ťažké boje za konferenčnými stolíkmi, ktoré neraz skončili porážkami pre profesionálne kluby.

Pravidlo, ktoré malo zabraňovať tomu, aby sa z MLB tímov stávali po drafte obete negatívnych rozhodnutí stredoškolských talentov, teraz naopak dalo možnosť MLB tímom, ktoré nie sú úplne spokojné, či trocha pochybujú o svojich voľbách z prvého kola draftu, vziať radšej kompenzáciu v podobe voľby prvého kola v nasledujúcom drafte a spraviť tak pre zmenu obete z hráčov.

V prípade Louxa, Arizona má právo, nepodpísať zraneniami ohrozeného hráča a môže teda prijať kompenzáciu(7. voľba v prvom kole MLB draftu 2011) bez akýchkoľvek obáv či starostí o Barretovu budúcnosť. Samozrejme, tak sa aj stalo.

V očiach manažmentu Diamondbacks , Loux bol proste poškodený tovar. Zdravotné testy počas prehliadky na Chase Field totiž poodhalili dva problémy. Prvý problém je, že Loux má trhlinu v mieste, kde sa rameno napája na kostru tela. Druhý problém je, že Louxov lakeť, ktorému už v roku 2009 odobrali úlomky kostičiek, ukazuje do budúcnosti známky potreby podstúpenia operácie Tommyho Johna.

Je trocha na škodu pre tímy, že MLB má dosť zviazané ruky v prípade vytvorenia databázy zahrňujúcej zdravotné detaily hráčov, ktorí idú do draftu. Bráni tomu samozrejme zákon, ktorý robí zo zdravotných záznamov súkromné informácie. V opačnom prípade by totiž mala Arizona a ostatné tímy k dispozícii Barretove zdravotné záznamy a jeho cena v drafte by zaznamenala významný pokles.

Zranenia, ktoré boli odhalené až po drafte, nie sú pre MLB inak nič nového. V roku 1996 si napr. Texas Rangers vybrali ako 18. voľbu celkovo R.A. Dickeyho, ktorý mimochodom tento rok odhádzal životnú sezónu. Po drafte roku 1996 Rangers ale zistili, že sa narodil bez istej špecifickej šlachy v lakti, s ktorým hádzal. Kompenzačné pravidlo ale neexistovalo, takže namiesto 810 000 dolárov dostal 75 000. Texas si ale vzal na plecia Dickeyho budúcnosť a 10 rokov sa Rangers snažili, hoci neúspešne, spraviť z neho hráča schopného nadhadzovať obstojne na úrovni MLB. Billy Traber či Tim Stauffer sú ďalší hráči, ktorí po drafte kvôli zraneniam prišli o tučné bonusy...

Pred zavedením kompenzácii boli teda tímy nútené poskytnúť aspoň minimálnu sumu draftovanému hráčovi a teda aspoň to s ním aj skúsiť, keď už ho draftovali. Momentálne ale teda Arizona nemusela nič a Loux bude musieť v letnej lige čakať na nasledujúci draft s nádejou, že si ho niekto o rok vyberie.

Právom sa teda volá po zmene kompenzačného pravidla a aj po systéme MLB Draftu. Kompenzačné pravidlo by mohlo byť zrušené napr. v prípade, že by sa určili pevné bonusy pre každú jednu voľbu prvého kola draftu. Prinajlepšom by to garantovalo, že najlepší hráči budú draftovaní čo najskôr. Zamedzilo by sa tak pádu veľkých univerzitných hviezd, ktoré pýtajú príliš veľké bonusy. Bohaté tímy tak nemajú problém na konci prvého kola pravidelne ťahať kvalitné talenty pravidelne rok čo rok, práve vďaka ich finančnej sile. Tento rok je dobrým príkladom 3B Zach Cox, ktorý bol TOP 10 talent, ale ten bonus čo si pýtal, mu nikto z hornej polovici draftujúcich tímov nechcel platiť. Vďaka predpísaným bonusom by tak draft mohol konečne naplno začať slúžiť svojmu pôvodnému cieľu, a to distribuovať spravodlivo talent.

Ďalšia pozitívna zmena na predpísaných bonusoch je, že hráč ktorý vie od dňa draftu výšku svojho bonusu, môže po pár dňoch uzavrieť svoje rozhodnutie. Žiadna hra nervov pred uzávierkou podpisov, proste buď hráč akceptuje stanovený bonus, alebo pôjde o rok ešte nižšie ak drastickým spôsobom nedôjde k zvýšeniu kvality jeho výkonov. V súčasnosti tu namiesto toho ale máme prípady ako Bryce Harper či Manny Machado. Jednotka a trojka tohtoročného draftu proste týždeň pred uzávierkou podpisov blafovali na sociálnych sieťach, že sa tešia návratu na univerzitu. Nedá sa to označiť inak ako len za hru o peniaze, keďže obaja tesne pred uzávierkou stihli podpísať tučné kontrakty.

Podpíšeš alebo nepodpíšeš. Takto jednoducho formulovaná otázka by uľahčila manažmentom tímov určite veľa práce, či nervov a v neposlednom rade aj peňazí. Samozrejme na druhej strane proti predpísaným bonusom ostro vystupuje hráčska organizácia, ktorá si nechce len tak nechať vziať tromfy z vlastných rúk.

Nanešťastie pre Louxa, jeho sa na to, či podpíše čo i len za minimálny plat, nikto pýtať nebude. S ním sa nikto nebude trápiť ako to svojho času skúšali Rangers s Dickeym. Ostala mu už len šanca ukázať sa v letnej lige, kde sa bude snažiť dokázať, že jeho rameno a lakeť sú stále v poriadku.

Možno sú v poriadku a Loux bez problémov odhádže zápasy. Možno nie sú a Loux bude musieť na operáciu Tommyho Johna. Na tom ale ani nezáleží. Pokiaľ tu bude kompenzačné pravidlo, talenty ako Loux nechajú tímy stále napospas svojmu osudu a MLB draft bude naďalej deravý ako ementál. V zámorí na to pomaly začína poukazovať stále viac a viac zainteresovaných ľudí, takže možno je konečne na čase spraviť s tým niečo.

Barret Loux, Texas AM
Barret Loux, Texas AM


Průměrná známka: 1.00 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (1) | Autor: orli | Kategorie: Analýzy | Arizona Diamondbacks | Sdílet


Související články — Draft 2010:

nerozbaleno Rangers podepsali Barreta Louxe (20. 11.)
nerozbaleno Tampa blíže podepsání svých nejvýše draftovaných hráčů (15. 8.)
nerozbaleno Většina nejvýše vybraných hráčů v draftu je stále bez smlouvy (6. 8.)
nerozbaleno MLB Draft review 2010 (4/4) (15. 7.)
nerozbaleno MLB Draft review 2010 (3/4) (14. 7.)
nerozbaleno MLB 2010 Draft review (2/4) (25. 6.)
nerozbaleno MLB 2010 Draft review (1/4) (25. 6.)

©2010-2024 - Redakce