Draft Major League BaseballMLB Draft review 2010 (3/4)
(14. 7. 2010, 15:43:49, přečteno 1093×)

Zmeškali ste draft, chcete vedieť viac o nových hráčoch vášho teamu alebo vám ušla pointa niektorých pickov? Napriek tomu, že ani jeden z uvedených dôvod nesedí na vás, i tak vám odporúčam prečítať si toto Draft review, ktoré pokračuje svojou predposlednou časťou…

21. Minnesota Twins:

RHP – Alex Wimmers, Ohio State

Twins týmto pickom získali pitchera porovnateľného s ich štarterom Kevinom Sloweym. Ak by aj inak v Minnesote dúfali v rýchly podpis, Wimmersa tak rýchlo na kopec v minore nedostanú. Má totiž poranenú podkolennú šľachu a hoci by sa nemalo jednať o zranenie nesúce následky, rehabilitácia ho proste zdrží mimo ballpark až takmer do konca leta.

Bližší pohľad na jeho nadhody začneme charakteristikou fastballu, ktorý teda veľa vody pri rýchlosti 90 mph nenamúti. Jeho renomé napráva aspoň fakt, že sa jedná o ťažšie odpáliteľný 2-seam fastball. Ďalší nadhod, curveball o rýchlosti 72 mph, opäť nič výnimočné a nakoniec ešte changeup, jeho zatiaľ posledný tretí nadhod, je akou takou náplasťou na nie príliš okúzľujúco vyzerajúci arzenál. Napriek tomu si Wimmers rád chodí po strikeouty a prezentuje sa solídnym commandom.

V jeho prípade toho už veľa nie je čo vylepšovať, a tak sa pozrie z draft classu 2010 do MLB určite medzi prvými. V podstate, Twins vsadili na istotu a vzali hráča vhodného na koniec rotácie. Troch talentu síce Alexovi chýba, ale svoje si v MLB časom zrejme odhádže.

Alex Wimmers
Alex Wimmers

22. Texas Rangers:

C – Kellin Deglan, Langsley High School, Canada

Kanaďan s nálepkou najľahšie podpísateľného hráča ako voľba čislo 22 asi najlepšie vystihuje problémovú finančnú situáciu Rangers.

Na svoju výšku, 188 cm, je ale až neuveriteľne agilný a flexibilný. Defenzíva je to, čo robilo v poslednom čase veľké starosti catcherom Rangers, a tak voľba padla na viac obranne zameraného catchera. Deglanovi dobre slúžia pri obrane dlhé silné ramená a v kombinácii so spomínanou atypickou flexibilitou je z neho naozaj dobrý hráč do defenzívy.

Bledšie je to s ním ale v ofenzíve. Dlhé ramená majú v ofenzíve na druhej strane negatívny vplyv pri odpaľovaní nadhodov smerujúcich k hrane strikezóny pri jeho tele. Menším pozitívom je aspoň slušná sila a dobrý swing. Má šancu byť aspoň priemerným pálkarom, ale predtým ešte bude musieť zapracovať na odpale off-speed nadhodov, ktoré mu robili celkom problémy doposiaľ. Podľa prognóz to mal byť hráč potiahnutý na konci prvého, či na začiatku druhého kola, no Rangers sa rozhodli ísť svojskou cestou a výsledkom je teda pomerne prekvapivá voľba, ktorej správnosť odobria až nasledujúce roky.

Kellin Deglan
Kellin Deglan

23. Florida Marlins:

1B/OF – Christian Yelich, Westlake High School, Canada

Po vzore Texasu si i Florida siahla na hráča, ktorý mal plánovane opustiť draft board o kolo neskôr. Pred draftom patril Christian do skupiny 1st basemanov, no Florida ho už pri ohlásení 23. voľby presunula do outfieldu.

Presun do outfieldu zrejme Marlins plánujú kvôli lepšiemu využitiu atletických schopností a dobrých defenzívnych inštinktov tohto kanaďana. Jeho najväčší prínos je dobrý kontakt na pálke, z ktorého plynie dobré avg a za pozornosť určite stojí i vynikajúca rýchlosť pri behu po métach. Ak sa mu podarí presadiť do Major League, tak sa bude prezentovať najmä svojou rýchlosťou, ktorú využije najlepšie ako base stealer.

Nakoniec ale musím spomenúť i jeho negatíva, z ktorých najviac vyčnieva nedostatok sily a teda i slabé ramená. Homeruny zrejme príjdu ako dospeje po fyzickej stránke, ale stále to budú predovšetkým diery medzi métami, kde budú smerovať jeho odpaly.

Christian Yelich
Christian Yelich

24. San Francisco Giants:

OF – Gary Brown, Cal state Fullerton

Giants i tento rok doplácajú na mizériu na pálke, a tak posila do outfieldu nie je žiadnym prekvapením. Rýchlik na post CF s výbornou hrou v obrane sa im inak bude hodiť i po defenzívnej stránke.

Lead-off hitter je to, čo by z Garyho malo byť po vstupe do Major League a zrejme to ani nebude trvať dlho kým sa tam dostane. Jeho výborná defenzíva ho tam dostane skôr či neskôr, no u Giants nájde špeciálne dobré uplatnenie i ako lead-off hitter. Opäť sa jedná o hráča s dobrým kontaktom na pálke a ešte lepšou rýchlosťou na métových chodníkoch, ktorému nechýba ani tak veľa sily akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať.

San Francisco tak konečne začína lámať ľady v draftovaní pálkarov a v skutku je už načase. Veď 8 z posledných 9 first rounderov, ktorých si za posledné roky vo Friscu vybrali boli pitcheri a to je už naozaj dosť.

Gary Brown
Gary Brown

25. St. Louis Cardinals:

3B – Zach Cox, Arkansas

Vďaka neprimeraným platovým požiadavkám sa dostal Zach do nepríjemného voľného pádu prvým kolom draftu a môže si za to len a len on.

Cardinals touto voľbou získali jedného z najlepších pálkarov draftu a do budúcna možno i výnimočného hittera na úrovni samotnej Major League. Skvelý rýchly swing, konzistentný kontakt a schopnosť odpáliť do akejkoľvek časti poľa ho k tomu proste predurčujú. Nezaostáva ani na sile a na dobrej úrovni je i jeho rýchlosť pri behu. Z defenzívneho hľadiska je preňho výhodou tiež silné rameno, umožňujúce rýchle príhody na méty. Nie je inak ani vylúčené, že nakoniec skončí v poli na druhej méte, keďže momentálne vlastní u Cardinals tretiu métu nováčik Freese.

St. Louis plánovali brať v drafte „the best player available“ a nakoniec dostali hráča s premium talentom, takže ak im to stojí za tie peniaze, ich spokojnosť musí byť na mieste.

Zach Cox
Zach Cox

26. Colorado Rockies:

OF – Kyle Parker, Clemson

Známe meno zo štadiónov college, no predsa až na pozícii 26? Príčina Parkerovej popularity spočíva totiž v tom, že tento hráč bol na Clemsone štartujúcim QB. A tu sa dostávame k ďalšiemu problému, pretože Kyle je na college len prvý rok a dobré meno si robí i v americkom fotbale. Ďalšie 3 roky na college ako 2-sport star môžu byť teda nakoniec preňho väčším lákadlom. Pre Rockies to ale i tak nie je neobvyklá voľba, ich hráči ako Todd Helton či Seth Smith tiež hrali na college ako quarterbackovia.

Ako pálkar upútal Parker pozornosť v prvom rade skvelou silou, s potenciálom 20-20 ( 20 HR + 20 TD-štatistika z amerického fotbalu). Je to celkom dobrý atlét, ale žiadny veľký basestealer. V defenzívnej činnosti veľmi nevyniká, síce má dobré rameno na to aby mohol hrať na kraji outfieldu, nevychádzajú mu dobre skoky po loptičkách, a tak sa skracuje pole ktoré dokáže pokryť. Spochybňovaný je i konzistentný kontakt na pálke, ale to nie je nič atypické pre nováčika na college.

Takže ako vidíte, Parker zrejme ani sám nevie či chce hrať QB v NFL alebo OF v MLB a jeho účasť na drafte vidím len ako prieskum, aby zistil svoje možnosti v baseballe.

Kyle Parker
Kyle Parker

27. Philadelphia Phillies:

LHP – Jesse Biddle, Germantown High School, Pennsylvania

Ďalší z radu prekvapivých pickov, Phillies si siahli na miestneho high school talenta. Jesse bol projektovaný najskôr na supplemental round, ale Phillies zrejme presvedčil, že si zasluhuje prvé kolo na súkromných workoutoch. Nedá sa ani vylúčiť možnosť nepresných reportov o tomto hráčovi, keďže teamy ktoré idú po miestnych talentoch často siahajú i na nie príliš férové praktiky za účelom utajenia miestnych pokladov.

Čo som naznačil v posledných vetách, potvrdzujú i skautské reporty. Biddle bol ešte donedávna vedený ako pitcher s priemerným, 92 mhp rýchlym fastballom, no podľa najaktuálnejších správ jeho fastball dosahuje až skvelých 96 mph. Často je so svojím potenciálom a talentom prirovnávaný k strikeout-esu Dodgers, Claytonovi Kershawovi. Okrem 2-seam fastballu disponuje aj curveballom – 70 mhp a changeupom – 77 mph. Zatiaľ čo changeup je v jeho prípade solídny pitch, na curveballe bude musieť ešte poriadne zapracovať.

Na druhej strane je tiež ešte jeho slabosťou priemerný command, ktorý je pri power pitcheroch veľkým rizikom. Každopádne v tomto prípade sa jedná len o high school pitchera, takže má pred sebou kopu času na zlepšenie, kým dostane potenciálnu pozvánku do Major league.

Jesse Biddle
Jesse Biddle

28. Los Angeles Dodgers:

RHP – Zach Lee, McKinney High School , Texas

Ako aj Rockies, tak i Dodgers búdu čeliť veľkej výzve pri podpise svojej voľby z prvého kola. Zach Lee je totiž ďalšia 2-sport star a podobne ako u Parkera je jeho druhým športom americký fotbal. Ďalšia zhoda s Parkerom, i Lee je QB, no tentoraz sa jedná o nového štartujúceho QB univerzity LSU Tigers. Nič proti Dodgers, ale nevidím to reálne pre nich, špeciálne keď má Zach možnosť voliť medzi college star alebo tvrdou prácou niekoľko rokov, hrajúc iba za minor teamy, nehovoriac o tom, že do MLB sa i tak nemusí dostať.

Čím teda ale upútal Zach skautov Dodgers, že na seba vzali tak veľké riziko a vybrali ho v prvom kole? Jednoznačne je to dobrou kombináciou nadhodov, konkrétne sa jedná o mix fastball-changeup-slider. Jeho fastball dosahuje pekných 95 mph a hoci je jeho changeup iba priemerný nadhod zatiaľ, tvoria spolu dobrý pár. Ostáva nám nakoniec slider, v jeho podaní plus pitch a skvelý breaking ball. V tomto nadhode vidím veľký potenciál a to už teraz pri prvých rokoch na high school bol s týmto nadhodom prakticky nedotknuteľný. Command je tiež na dobrej úrovni, ďaleko za očakávaniami pre 2-sport star.

Musím teda len dodať, že azda jeho najväčšou slabosťou je jeho záväzok s LSU, ktorý z neho robí i nielen podľa mňa momentálne prakticky nepodpísateľného hráča.

Zach Lee
Zach Lee

29. Los Angeles Angels:

RHP – Cameron Bedrosian, East Coweta High School, Georgia

Je vám meno Bedrosian povedomé? Ak áno, tak vás neprekvapí informácia, že Cameron je synom víťaza CY trophy a skvelého closera, Steva Bedrosiana. Vďaka smeru kariéry jeho otca, nie je vylúčené, že napriek začiatkom na poste štartujúceho nadhadzovača bude čoskoro presunutý na post relievera, kde si teda spravil meno Bedrosian senior.

Fastballom dokáže Cameron Rock( jeho skutočné druhé meno J ) atakovať pálkarov pri rýchlosti až nádherných 96 mhp a slider, v jeho prípade plusový nadhod, by mohol pracovať v budúcnosti ako skvelý „closing pitch“. Tretí a zároveň zatiaľ jeho posledný nadhod, changeup, potrebuje ale vylepšenie, pretože momentálne dosť zaostáva za prvými dvoma spomenutými. Kontrolu a command má zatiaľ na priemernej úrovni, ale časom by malo prísť zlepšenie.

Trocha pochybností o jeho kvalitách navodzuje nizka výška a poprípade i v jeho prípade záväzok s univerzitou LSU. Na rozdiel od Zacha Leeho by ale mala byť relatívne dobrá šanca na podpis.

Cameron Bedrosian
Cameron Bedrosian

30. Los Angeles Angels:

CF – Chevy Clarke, Marietta High School, Gerogia

Pre Angels už tretia voľba v drafte, tentokrát zvolený five-tool player Chevez Clarke, ktorý je svojím talentom prirovnávaný k Jimmymu Rollinsovi. Tento switch hitter je považovaný za „high-risk/high-reward“ voľbu, vďaka veľkej nekonzistentnosti výkonov na pálke.

V prvom rade, oplýva veľkým potenciálom s možnosťami byť výborným hitterom v Major League. Momentálne je to čo sa týka sily skôr hitter snažiaci sa trafiť line-gap alebo doubles, v budúcnosti by mal mať ale aspoň priemernú silu. Nedostatok sily inak niekoľkonásobne prevyšuje veĺmi vysoká rýchlosť pri behu na métch, ktorá v kombinácii s jeho agresívnym štýlom hry z neho robí perfektné eso – base-stealera. Krádež méty ale nie je ale jediná vec, na ktorú mu je jeho rýchlosť osožná. Vďaka nej je totiž z neho i dobrý defenzívny hráč do center fieldu.

Ak teda opomenieme vysokú nekonzistentnosť výkonov a i jeho záväzok k univerzite (v jeho prípade Georgia Tech), tak by mohol mať Torii Hunter u Angels viac než len solídneho nástupcu.

Chevy Clarke
Chevy Clarke

31. Tampa Bay Rays:

SS – Justin O’Conner, Cowan High School, Indiana Rays siahli na high school catchera, ale prekvapivo zahlásili tohto hráča na drafte ako shortstopa. Okrem toho skúšal Justin i 3B a pitcherský chlebíček, kde si s jeho 95 mph fastballom neviedol zle a nechal si tak otvorené vrátka, pokiaľ by mu to ako hitterovi nešlo.

Ako pálkar má inak dobrú silu v odpaloch a priemernú rýchlosť na métach. V defenzíve ako catcher veľmi nevyniká, chýba mu presnosť príhodov pri throw-outoch a to je možno dôvod prečo ho Rangers prehliadli pri výbere catchera v prvom kole.

Okrem toho ani ako shortstop to nebude mať ideálne, pretože na túto pozíciu by potreboval mať zrejme viac rýchlosti. Nakoniec jeho časť aspoň háji fakt, že by mal byť ľahko podpísateľný. Rays sú ale upútaný jeho silou v ramenách a tá z neho veru právom robí first-round pick.

Justin O'Conner
Justin O'Conner

32. New York Yankees:

SS – Cito Culver, West Irondequoit High School, New York

Zaujímavý pick od Yankees, Culver je totiž ďalší „local guy“, teda hráč zvolený miestnym teamom. Culverovi sa v podstate splnil sen, keďže patrí medzi fanúšikov Yankees. Od čias Dereka Jetera ( draftovaný v roku 1992! ) je to druhý SS, ktorého si inak Yankees vybrali už v prvom kole, a tak zrejme i oni začínajú cítiť, že za pár rokov to bude znamenať pre kapitána Yankees definitívny koniec.

A teraz k jeho hitovaciemu nadaniu, nedostatok sily ho momentálne obmedzuje na doubles, triples a dá sa jednoducho zadefinovať ako „gap-to-gap power“. Našťastie má dosť rýchlosti, ktorá by sa dala označiť za nadpriemernú a pomáha mu k dobrým výkonom v defenzíve. Jeho atletické nadanie je teda skutočné preňho vhodné na SS, a okrem toho z neho urobilo i slušný basketbalový prospect.

Pitching v jeho prípade nie je absolútne vylúčený, veď jeho fastball dosahuje solídnych 95 mph, ale zámery Yankees takéto možnosti zrejme ani nepripúšťajú. Už len ale dúfať, že neskončí za mrežami ako jeho otec, nebol by to prvý športovec, ktorý by si takto veru zničil kariéru.

Cito Culver
Cito Culver

Takže toľko zhrnutie prvého kola draftu, v poslednej časti nás čaká napr. ešte to lepšie čo ponúklo druhé, či suplementujúce kolo MLB draftu 2010 a nakoniec i súrodenci, ktorí sa pokúsia tromfnúť bratov Uptonovcov.


Průměrná známka: 1.50 (2 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: orli | Kategorie: Analýzy | Colorado Rockies Florida Marlins Los Angeles Angels Los Angeles Dodgers Minnesota Twins New York Yankees Philadelphia Phillies San Francisco Giants St. Louis Cardinals Tampa Bay Rays Texas Rangers | Sdílet


Související články — Draft 2010:

nerozbaleno Rangers podepsali Barreta Louxe (20. 11.)
nerozbaleno Barret Loux – obeť kompenzačného pravidla MLB draftu (21. 9.)
nerozbaleno Tampa blíže podepsání svých nejvýše draftovaných hráčů (15. 8.)
nerozbaleno Většina nejvýše vybraných hráčů v draftu je stále bez smlouvy (6. 8.)
nerozbaleno MLB Draft review 2010 (4/4) (15. 7.)
nerozbaleno MLB 2010 Draft review (2/4) (25. 6.)
nerozbaleno MLB 2010 Draft review (1/4) (25. 6.)

©2010-2024 - Redakce