David OrtizReview - červen 2016
(14. 7. 2016, 10:15:55, přečteno 3990×)

Zápas hvězd Americké a Národní ligy každoročně označuje polovinu probíhající sezony MLB a na pár dní zastavuje nepřetržitý proud zápasů, což je ten nejlepší čas pro ohlédnutí se za vývojem uplynulých měsíců. Co podstatného se stalo a nemělo by vám uniknout? Komu se dařilo a komu už tolik ne? Projděte si naše malé pololetní shrnutí...

Cubs ztrácí momentum

Chicago Cubs patřili po celou první polovinu sezony ke špičce MLB a ještě 19.června měli jako jediný tým více jak 70% úspěšnost výher. Největší devizou letošních Cubs je jejich neskutečně široký kádr napěchovaný talentem na každé pozici. Je však paradoxní, jak zranění jednoho hráče dokázalo nalomit hru celého týmu. 18.června se totiž zranil Dexter Fowler, jenž nastupoval na pálce jako první v pořadí a prožíval zatím životní sezonu, za což byl také poprvé v kariéře odměněn zvolením do zápasu hvězd.

Zranění podkolenní šlachy mu ale vystavilo stopku na několik týdnů a Cubs bez jeho přítomnosti najednou začali šlapat vodu naprázdno. Bez Fowlera v sestavě odehráli celkem 22 zápasů z nichž vyhráli pouze sedm. Fowler měl na lead-off pozici statistiky .288/.395/.483, zatímco zbytek hráčů, kteří ho zkoušeli v čele lineupu nahradit pouze .219/.324/.382, což je na lead-off pozici ukrutně málo a Cubs najednou zjišťují, že přece jen mají ve svém týmu slabá místa.

Jake Arrieta

Další a ještě daleko větší problém mají Cubs momentálně se svými nadhazovači. V posledních 22 zápasech povolili soupeřům průměrně 6,05 runu na zápas, což je více než 2x více, než průměr 2,85 R/G za prvních 66 utkání! Sám lídr nadhazovačů Cubs, aktuální vítěz Cy Young Award Jake Arrieta má z posledních 4 utkání bilanci 1-3 a 6.75 ERA, druhý Jon Lester má 1-3 a 7.58 ERA a Jason Hammel po skvělém startu do sezony má v posledních čtyřech startech bilanci dokonce 0-4 a 7.84 ERA. Je jasné, že něco přestalo fungovat a pokud Joe Maddon brzy nepřijde na důvod, může se další vývoj v NL Central ještě velmi zdramatizovat.

Nenápadní Obři

Giants před sezonou nepatřili k největším favoritům

Výše uvedené problémy u týmu Cubs samozřejmě znamenají, že Cubs přišli o pozici nejsilnějšího týmu MLB a na trůnu pro nejlepší tým je potichoučku vystřídali San Francisco Giants s bilancí 57 výher - 33 proher. Giants vskutku nehrají nijak spektakulární baseball (se 75 homeruny jsou až předposlední v NL), ale ve stylu Kansas City Royals zvládají vítězit v těsných zápasech (z 30 zápasů, které skončily jednobodovým rozdílem jich vyhráli 20) a mohou se spolehnout na solidní nadhoz, kterému dominují zejména Johnny Cueto (13-1, 2.47 ERA) a Madison Bumgarner (10-4, 1.94 ERA). Divize NL West už je prakticky zúžená pouze na souboj Giants s Dodgers a jsou to právě Giants, kdo zvládl první půlku sezony lépe. Koneckonců, máme přece sudý rok.

Vyrovnaná AL East

Cubs, Giants, Nationals, Indians i Rangers si všichni ve svých divizích drží minimálně pětizápasový náskok na své pronásledovatele. Jediná divize, která zatím zůstává bez jasného lídra je východní divize Americké ligy. Baltimore (51-36) má dvouzápasový náskok na Boston a Toronto a také Yankees (44-44) se zatím odmítají definitivně propadnout pod hranici 50% úspěšnosti a stále živí reálnou naději alespoň na možnost divoké karty do playoff.

Budou to však mít velmi těžké, Boston dál kraluje celé lize s neskutečným pálkařským průměrem .292 AVG (druhé Miami má .273 AVG) a 903 úspěšnými odpaly, Baltimore je naopak první v odpálených homerunech (137) a Toronto najdeme v první desítce snad všech statistik jak na pálce, tak na nadhozu. AL East tedy zůstává široce otevřený souboj tří týmů s Yankees třpělivě čekajícími v závětří na svou šanci.

Houston se odlepil ode dna

Jose Altuve táhne Houston pryč ze dna AL West

Houston Astro zažili katastrofální vstup do letošního ročníku a není to ještě tak dávno, co se na konci května krčili na posledním místě AL West s bilancí 17-28 a se ztrátou deseti zápasů na Seattle. Od začátku června však nastal obrat a Astros se díky bilanci 24-12 dostali na druhé místo v divizi a neustále pomalu snižují náskok vedoucího Texasu. Jsou to právě zápasy s rivaly z Dallasu, které zatím srážely Astros na dno; z deseti pokusů jich Astros s Texasem devět prohráli... Nicméně životní sezona Jose Altuveho, který už má 14 HR a 23 ukradených met spolu s .341 AVG a zlepšené výkony od všech nadhazovačů slibují Houstonu, že ve zbytku sezony je stále všechno možné.

Strasburg 12-0

Stephen Strasburg měl být jedním z dominantních nadhazovačů své generace. Jedničku draftu 2009 ale trápila nekončící řada zranění a kompletně odehraných sezon má na svém kontě jako šafránu. Letošní rok by snad ale mohl být ve Strasburgově kariéře konečně zlomový - Strasburg má zatím 12 výher a žádnou prohru, což je nejlepší start do sezony v klubové historii Nationals. A kdo jiný by měl dokázat něco takového, než právě "Stras", jeden z největších talentů baseballu za poslední roky?

MVP první poloviny sezony?

Jak jsme již psali v článcích před sezonou, do MLB se valí příval mladých extrémně talentovaných hráčů, kteří mají hned od počátku svých kariér zasádní roli ve svých týmech. Kris Bryant, Manny Machado, Carlos Correa, Nolan Arenado, Francisco Lindor, Anthony Rizzo, Wil Myers nebo Xander Bogaerts doplňují mladé superhvězdy jako Mike Trout a Bryce Harper. Také Jose Altuvemu je stále teprve 26 let, stejně jako Giancarlo Stantonovi. Nesmíme zapomínat ani na objevy letošní sezony, jako Trevor Story, Nomar Mazara, nebo Steven Matz.

Všichni tito hráči stále mají většinu své kariéry ještě před sebou, ale už teď patří k těm nejlepším. Bryant je s 25 homeruny na 2.místě MLB, o Altuvem již byla řeč, Mike Trout letos snad ještě překonává své mimořádné výkony z minulých sezon. A do toho je zde ještě 30 letý Josh Donaldson, jenž ještě vylepšuje svou minulou MVP sezonu, Daniel Murphy z Washingtonu, který svými výkony zatím zastiňuje samotného Bryce Harpera a 40 letý "Big Papi" David Ortiz, který vede celou MLB s 1,107 OPS. Mezi nadhazovači pak kraluje Clayton Kershaw, bezpochyby jeden z nejlepších nadhazovačů všech dob.

Kandidátů na ocenění pro nejlepšího hráče sezony je tak více než dost. Pokud bych měl vybrat nejlepší hráče pro každou ligu, vybíral bych z těchto tří:

Národní liga
Clayton Kershaw
Daniel Murphy
Kris Bryant

Americká liga
Jose Altuve
David Ortiz
Josh Donaldson
(....a Mike Trout, ten se počítá už automaticky)

Jak to vidíte vy? Napište nám do komentářů, kdo je podle vás nejlepší hráč dosavadní sezony!


Průměrná známka: 2.00 (9 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Baltimore Orioles Boston Red Sox Houston Astros Chicago Cubs Los Angeles Angels Los Angeles Dodgers New York Yankees San Francisco Giants Toronto Blue Jays Washington Nationals | Sdílet


Související články — Review:

nerozbaleno Review - červenec 2016 (4. 8.)
nerozbaleno Review - květen 2016 (1. 6.)
nerozbaleno Review - duben 2016 (1. 5.)

©2010-2024 - Redakce