1. máj, lásky časReview - duben 2016
(1. 5. 2016, 14:10:23, přečteno 1835×)

Je prvního máje a to znamená, že je lásky čas. Kromě toho to ale také znamená, že skončil první měsíc nového ročníku MLB! Co všechno podstatného se stalo v nejlepší baseballové lize za první čtyři týdny? Projděte si naše stručné prvomájové ohlédnutí.

Cubs válcují soupeře

Cubs vloni implementovali do svého týmu hned několik nováčků, a protože s tímto mladým a nezkušeným týmem dosáhli až na finále Národní ligy, byli před sezonou 2016 považováni rovnou za největšího favorita na celkové vítězství. A zatím se ukazuje, že očekávání nebyla přehnaná - Cubs mají nejlepší bilanci v celé MLB, vyhráli 17 z prvních 22 zápasů (77% úspěšnost) a mají za sebou nejlepší start do sezony od roku 1907, kdy měli po 22 zápasech bilanci dokonce 18-4.

Eso Cubs Jake Arrieta hodil proti Cincinatti Reds už svůj druhý no-hitter kariéry a s bilancí 5-0 a ERA 1.00 vede tabulky Národní ligy, ani ostatní nadhazovači Cubs však nejsou pozadu. Celkový ERA všech nadhazovačů Cubs je jen 2.39 ERA, což je druhý nejlepší průměr v MLB, pouze o 3 setinky horší než mají nadhazovači Washingtonu Nationals. Cubs jsou nejlepší s 0,98 WHIP a soupeři proti nim odpalují pouze nicotných .199/.258/.315 (pro srovnání například letošní statistiky nadhazovače Jona Lestera na pálce: .167/.286/.333).

Je to ale ofenziva Cubs, která na sebe při zápasech strhává většinu pozornosti. Cubs totiž nespoléhají pouze na výborný nadhoz, naopak zatím drtí své soupeře výraznými výsledky - hned 11 z jejich 17 výher bylo o 5 nebo více bodů. Celkový rozdíl ve skóre je +79 bodů ve prospěch Cubs; něco naprosto neskutečného, když si uvědomíme, že je odehráno pouze 22 zápasů! Jejich pálkařský průměr .255 AVG je až 12. nejlepší v MLB, ale i tak jsou druzí v celkové tabulce RBI se 129 RBI. Může za to hlavně jejich schopnost omezit strikeouty a dostávat se na mety zdarma. 121 BB je absolutně nejlepší číslo mezi všemi týmy, o 16 BB před druhými Pittsburgh Pirates. Právě s nimi se Cubs utkájí začátkem nového týdne a bude to jejich první letošní setkání se svými hlavními rivaly v NL Central.

White Sox vedou AL Central o 3 zápasy
Také druhý tým z Chicaga prožívá velmi vydařený začátek sezony. V případě White Sox se to ale až tak nečekalo. Sox totiž vloni patřili k těm horším týmům a skončili v AL Central až na čtvrtém místě, celých 19 výher pod Kansas City Royals. Po sezoně ale prošli výraznou obměnou kádru, rozloučili se s Ramirezem, Beckhamem a LaRochem a zatím, zdá se, všechno výborně klape.

Na třetí metu přišel Todd Frazier, loňský vítěz Homerun Derby, který se zatím ve středu lineupu doplňuje s Kubáncem Josem Abreu, nováčkem roku 2014, Adam Eaton po narození syna předvádí výtečné výkony na leadoff pozici a na spojku přišel bývalý MVP Jimmy Rollins.

Hlavním motorem úspěšného startu White Sox je ale jejich nadhoz. 3.04 povolených bodů na zápas je nejlepší průměr v Americké lize, stejně jako 2.72 ERA. Chris Sale a Mat Latos mají po prvních pěti startech bilanci 5-0, resp. 4-0 a oba mají méně než 2.00 ERA. Třetí ze starterů Jose Quintana má dokonce 1.47 ERA! Pro White Sox jde zatím o nejlepší start od sezony 2005, ve které měli na konci dubna bilanci 17-7 a posléze vyhráli Americkou ligu i Světovou sérii.

Gordon dostal trest na 80 utkání

Druhý metař Miami Marlins a dvojnásobný člen All-Star týmu Dee Gordon byl potrestán za používání zakázaných látek zákazem startu v příštích 80 zápasech. Kromě morálního kreditu tak přijde minimálně i o polovinu sezony 2016.

Astros, Braves, ani Twins se nedaří

O tom, že Houstonu se v této sezoně zatím vůbec nedaří, jsme už psali zde. O nic lépe než Astros na tom však nejsou ani v Minnesotě a Atlantě. Oba týmy začali sezonu hrozivou sérií devíti porážek v řadě, ze které se snaží ted postupně vyhrabat zpátky. Zatímco ale Twins mají mladý perspektivní tým, který zatím sráží dolů špatné výkony nadhazovačů (Twins spáchali už 7 blown saves), u Braves je v podstatě všechno špatně.

Ofenziva týmu z Atlanty prakticky neexistuje. Hráči Braves dokázali odpálit zatím jen 5 homerunů (v době, kdy Colorado nebo Arizona jich mají už 37). V MLB je momentálně hned 41 hráčů, kteří mají 5 a více homerunů, tedy stejně jako všichni hráči Braves dohromady. Chabý útok Braves perfektně vystihuje to, že jsou jediným týmem MLB, který má vyšší OBP (.301) než SLG (.289)! Pokud by jim tato statistika vydržela až do konce sezony, stali by se prvním týmem po 73 letech, který něco takového dokáže.

Nováčci útočí

V dubnovém shrnutí samozřejmě nesmíme zapomenout ani na fantomy úvodu letošní sezony. Trevor Story z Colorada Rockies dal 4 homeruny v prvních třech utkáních a jeho konečná dubnová čísla vypadají takto: 10 HR, 20 RBI, .696 SLG a 1.019 OPS. S deseti homeruny Story vyrovnal dubnový rekord MLB pro nováčky, který vytvořil před dvěma lety Jose Abreu z White Sox. Nicméně Storyho hvězda ale může pohasnout stejně rychle, jako se objevila. Story dostal celkem už 37 strikeoutů proti 9 metám zdarma a v posledních devíti zápasech odpálil jen 7 odpalů a má průměr .189 AVG. Přesto Story dokázal předvést historický start kariéry a jeho dubnové rekordy už mu nikdo nevezme.

V NL West se představil ještě jeden nováček. Japonec Kenta Maeda před sezonou podepsal 8 letou smlouvu s Los Angeles Dodgers a hned ve svých prvních zápasech v MLB dominoval. V prvních čtyřech startech povolil pouze 1 ER a vytvořil tak kromě několika klubových rekordů i nový rekord MLB. Celkem má na konci dubna statistiky: 3-1, 1.41 ERA a 0,94 WHIP.


Průměrná známka: 1.00 (15 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Atlanta Braves Colorado Rockies Chicago Cubs Chicago White Sox Los Angeles Dodgers Minnesota Twins | Sdílet


Související články — Review:

nerozbaleno Review - červenec 2016 (4. 8.)
nerozbaleno Review - červen 2016 (14. 7.)
nerozbaleno Review - květen 2016 (1. 6.)

©2010-2024 - Redakce