Mike Trout (Los Angeles Angels)TOP 5 mladých hvězd
(12. 3. 2016, 19:38:20, přečteno 2152×)

Major League zažívá v posledních letech hotovou invazi skvělých mladých hráčů. Do loňského All-Star game bylo zvoleno hned 20 hráčů ve věku 25 let a mladších, z nichž 6 nastoupilo dokonce v základní sestavě svých ligových výběrů. V posledních dvou letech navíc vyhrál cenu pro nejužitečnějšího hráče ligy vždy jeden hráč mladší než 24 let. Pokusili jsme se proto sestavit seznam pěti nejlepších pálkařů, kteří před sebou stále mají oslavu svých 25. narozenin a přesto už jsou v MLB považováni za hvězdy svých týmů.

O kvalitách právě nastupující generace výmluvně svědčí fakt, že ani takoví hráči jako Joc Pederson, Addison Russell, Francisco Lindor, Kyle Schwarber, Xander Bogaerts ani nováček roku Americké ligy Carlos Correa se na náš list TOP5 mladých hráčů současné MLB nedostali.

5. Kris Bryant (24 let) - 3B, Chicago Cubs

2015: 154 H, 26 HR, 99 RBI, .275 AVG, .369 OBP, .488 SLG, *NL ROY

Kris Bryant (Chicago Cubs)
Kris Bryant (Chicago Cubs)

Dvojka draftu 2013 byla hned od svého počátku v nižších ligách netrpělivě očekávána na velké scéně. Jeho nesmírně jednoduchý a efektivní styl švihu a lehkost, s jakou z jeho pálky létají odpaly daleko za zadní hranici hřiště, vzbuzovala u fanoušků Cubs naději, že v sestavě s Bryantem má jejich tým před sebou zářnou budoucnost.

Cubs sice nechali Bryanta začít sezonu 2015 ještě v AAA lize v Iowě, ale sportovní manažer Theo Epstein dobře věděl, co dělá. Chtěl tím o jeden rok oddálit termín, kdy Bryantovi skončí nováčkovská smlouva a bude si moci nárokovat obrovský plat odpovídající jeho kvalitám. Bryant se tak dostal na soupisku Chicaga až v polovině dubna a okamžitě začal všechny přesvědčovat o svých dovednostech: ještě do konce června se stihl nominovat do All Star Game a sezonu zakončil jako jednohlasně zvolený nováček sezony Národní ligy.

Rodák z Las Vegas táhl ve své první sezoně ofenzivu Cubs k první účasti v ALCS po 12 letech, s 99 RBI se umístil na celkovém pátém místě v Národní lize a dá se očekávat, že Bryantovy statistiky se budou s přibývajícími zkušenostmi stále zlepšovat.

4. Manny Machado (23 let) - 3B, Baltimore Orioles

2015: 162 G, 35 HR, 20 SB, .286 AVG, .359 OBP, .502 SLG

Manny Machado (Baltimore Orioles)
Manny Machado (Baltimore Orioles)

Třetí hráč draftu 2010 letos nastoupí už do své páté sezony v dresu Baltimoru Orioles, a to mu ještě nebylo ani 24 let. Nebyl sice zvolen nováčkem sezony, zato má doma už dvě zlaté rukavice pro nejlepšího ofenzivního hráče na třetí metě v Americké lize a také se už dvakrát ukázal v All Star Game.

V loňské sezoně pak skončil čtvrtý v hlasování o nejužitečnějšího hráče Americké ligy, zlepšil si osobní rekordy v počtu HR, RBI a významně také zlepšil poměr strikeoutů k metám zdarma (z 3,85 v letech 2012-2014 na 1,59 v roce 2015). Jeho OPS poskočilo v roce 2015 z .755 na .861 (10. místo v AL).

Ovšem nejvýraznější posun Machado zaznamenal v počtu ukradených met - zatímco v roce 2014 ukradl jen dvě, vloni jich bylo hned 20. Navíc nevynechal ani jeden zápas, což svědčí o jeho mimořádné fyzické kondici. Loňská sezona byla pro Machada opravdu excelentní, otázkou nyní je, zda se jednalo o výjimečnou sezonu, nebo zda dokáže podobná čísla zopakovat i letos.

3. Nolan Arenado (24 let) - 3B, Colorado Rockies

2015: 177 H, 42 HR, 130 RBI, .287 AVG, .323 OBP, .575 SLG, *NL Homerun Leader, *NL RBI Leader, *3B Assists Leader

Nolan Arenado (Colorado Rockies)
Nolan Arenado (Colorado Rockies)

Nejlepší mladý třetí metař v našem seznamu ovšem není Bryant ani Machado, ale Kaliforňan Nolan Arenado. Přestože mu ještě nebylo 25 let, už má ve své sbírce ocenění 3 zlaté rukavice pro nejlépe bránícího třetího metaře v Národní lize, letos k nim ještě navíc přidal titul pro nejlépe odpalujícího hráče na třetí metě v NL (tzv. Silver Slugger).

Společně s Brycem Harperem se s 42 HR podělil o první místo hodnocení NL v odpálených homerunech za sezonu a suveréně ovládl statistiku RBI (130). U hráčů z Colorada sice nebývá vzhledem k nadmořské výšce stadionu Coors Field značný počet homerunů výjimkou, Arenado ale odpálil přes polovinu svých homerunů na cizích hřištích, takže o nějaké výhodě řidšího vzduchu nemůže být řeč.

Co ale zdobí Arenada nejvíc, je především jeho vynikající defenzivní hra: Range Factor si po celou svou kariéru drží na hodnotě 3,24, což je suverénně nejvíc v celé MLB na pozici 3B a jeho loňských 385 defenzivních asistencí znamenalo 17. nejlepší výsledek třetího metaře všech dob! Arenado si zlepšil ofenzivní i defenzivní statistiky prakticky ve všech směrech a je na dobré cestě stát se jednou z největších hvězd MLB.

2. Bryce Harper (23 let) - RF, Washington Nationals

2015: 118 R, 42 HR, 99 RBI, .330 AVG, .460 OBP, .649 SLG, *NL MVP, *NL Homerun Leader

Bryce Harper (Washington Nationals)
Bryce Harper (Washington Nationals)

Bryce Harper se stejně jako jeho kamarád Kris Bryant narodil v Las Vegas, a ačkoliv je o necelý rok mladší než Bryant, získal už ty nejvyšší individuální úspěchy, na které může hráč MLB dosáhnout. V roce 2010 se stal jedničkou draftu v pouhých 17 letech, když si ho jako jistou sázku do budoucna vybrali Washington Nationals a přestože se Harper stal hvězdou hned během své první sezony, ve které vyhrál ocenění pro nováčka roku NL, teprve loňská sezona se v jeho případě dá označit jako opravdu hvězdná.

Harper před sezonou zřejmě výrazně zapracoval na odhadování nadhozů, což se projevilo zejména na poměru strikeoutů k metám zdarma, který zlepšil z 2,05 na neuvěřitelných 1,06. Zároveň dokázal zlepšit fyzičku a přidat na síle odpalu. V loňské sezoně odpálil 42 homerunů, zatímco za tři předchozí sezony jich měl celkem 55 - vloni tuto statistiku tedy téměř zdvojnásobil. Kombinace 172 úspěšných odpalů a 124 met zdarma mu vynesla vynikající .460 OBP, což je historicky 126. nejlepší výsledek a druhý nejlepší výsledek mezi aktivními hráči (lepší byl jen trojnásobný MVP Albert Pujols v roce 2008 s .462 OBP).

S přihlédnutím k výše uvedeným číslům je logické, že se Harper dočkal na konci minulé sezony ocenění pro nejužitečnějšího hráče sezony v Národní lize jako nejmladší hráč v historii MLB!

1. Mike Trout (24 let) - CF, Los Angeles Angels

2015: 104 R, 172 H, 41 HR, .299 AVG, .402 OBP, .590 SLG

Mike Trout (Los Angeles Angels)
Mike Trout (Los Angeles Angels)

O nejlepším mladém hráči v MLB přesto nemůže být sporu, Michael Nelson Trout je už ve svých 24 letech jednou z tváří Major League Baseball. Nejlepší nováček sezony 2012 získal v roce 2014 také ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy a třikrát skončil druhý. Jediní dva hráči, kteří ho kdy v hlasování o MVP dokázali porazit, byli Miguel Cabrera v letech 2012 a 2013 a Josh Donaldson v roce 2015.

Trout hned ve své první sezoně odpálil 30 HR a ukradl 49 met, postupem času se ale jeho hra začala soustředit hlavně na sílu na pálce a posun z druhé pozice na pálce na třetí pozici před Alberta Pujolse znamenal, že počet ukradených met výrazně klesl (Trout ukradl v loňské sezoně jen 11 met). V hodnocení Wins Above Replacement (WAR) serveru baseball-reference.com, které hodnotí teoretickou "přidanou hodnotu" hráče pro svůj tým, vyhrál Trout v každé ze svých prvních tří sezon a v minulé sezoně ho těsně porazil pouze Bryce Harper, hrající svou životní sezonu.

Paradoxně rodák z New Jersey nebyl draftován jako jednička, dvojka, ani trojka, v roce 2009 si ho Angels vybrali až jako 25. v pořadí, dokonce až jako 6. středního polaře. Zatím ale Mike Trout odvádí pro Angels skutečně famózní práci a pokud ho během jeho kariéry nepřibrzdí nějaké vážnější zranění, můžeme zřejmě sledovat budoucího člena baseballové síně slávy.


Průměrná známka: 1.40 (15 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (2) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Baltimore Orioles Colorado Rockies Chicago Cubs Los Angeles Angels Washington Nationals | Sdílet

©2010-2024 - Redakce