Ichiro SuzukiLegendární Ichiro to opět dokázal
(24. 9. 2010, 05:52:27, přečteno 961×)

Když se vzpomene meta dvou set odpalů v jedné sezoně, jedná se o počet, který je mimo možnosti velké většiny hráčů MLB. V případě jednoho se však jedná o každoroční povinnost. Ichiro Suzuki si dnes připsal odpal číslo 199 a 200 v letošní sezoně, čímž natáhl svůj vlastní rekord. Ve všech desíti sezonách, které v MLB odehrál, dokázal totiž právě dvěstěkrát odpálit.

Není nijak nadsazené tvrdit, že v klubu Seattlu je budoucí člen Síně slávy MLB a jeden z nejlepších baseballistů všech dob. Ichiro Suzuki je v odpalování naprosto neomylný, navíc kvalitu svého švihu doplňuje vysokou rychlostí, díky které patří každoročně mezi nejlepší zloděje met. Letos je mu již šestatřicet let, přesto opět ukradl jednačtyřicet met a má desátý nejlepší pálkařský průměr v MLB. A díky tomu, že je leadoff hitter a nechyběl v žádném zápase, je letos prvním, kdo si připsal dvě stě odpalů.

Kariéra

Jestli půjdeme po jeho stopách až do začátků baseballové kariéry, tak se dostaneme k významné postavě jeho otce. Ten Ichira k baseballu přivedl a když se jeho syn v sedmi letech poprvé dostal do baseballového týmu, sám ho učil. Každý den musel Ichiro projít náročným drilem, odházení padesáti nadhozů, chycení padesáti odpalů po zemi a padesáti ze vzduchu. Také odpálení dvě stě padesáti nadhozů z nadhazovacího automatu a dvě stě padesáti od jeho otce. Pro nás možná neobvykle tvrdé, v Japonsku poměrně normální přístup k výchově a práci. Ichirův otec se také snažil o to, aby byl jeho syn maximálně koncentrovaný na hru a nenechal se rozhodit svými úspěchy, proto úzkostlivě trval na tom, aby Ichira žádný trenér nepochválil, ať už hrál sebelíp.

Ať už byla tato cesta za mechanicky přesným odpalem jakkoliv tvrdá, okamžitě přinášela úspěchy. Ichiro měl na škole vynikající statistiky, jeho pálkařský průměr činil .505. Přesto nebyl draftován nijak brzo. Většina týmů se obávala toho, že by jej jeho subtilní postava mohla limitovat a Ichirovy výkony by šly závratně k horšímu. Nakonec zakotvil v klubu Orix BlueWave, kde většinu prvních dvou sezon strávil v nižších ligách a zde se snažil zdokonalovat. Přesto si v osmnácti letech připsal debut v první lize a projevoval svoje mimořádné nadání.

Od doby, kdy začal pravidelně nastupovat jako leadoff hitter BlueWave, byl Ichiro každý rok součástí zápasu hvězd, každý rok vyhrál ligu v počtu odpalů a také třikrát získal ocenění MVP, tedy nejcennějšího hráče ligy. Krom toho nastolil japonský rekord v počtu odpalů v jedné sezoně – 210 odpalů v pouhých sto třiceti utkáních. Dovedl také svůj tým poprvé po dvanácti letech k titulu a připsal si mnoho dalších individuálních hodnocení. Když na sebe navíc upozornil během exhibičních utkání mezi nejlepšími výběry MLB a japonské ligy, čekala ho cesta do MLB. Právo jednat s Ichirem získal Seattle a Ichiro zde podepsal tříletou smlouvu.

Představovat jeho působení v MLB až tolik nutné není. Ichiro se okamžitě po svém vstupu do MLB stal jedním z nejlepších hráčů. Ve své první sezoně posbíral většinu nováčkovských ocenění, dvěstěkrát odpálil, získal cenu pro nejcennějšího hráče MLB a překonal očekávání snad i těch největších snílků. Mariners navíc zažili svojí nejlepší sezonu, vyrovnali rekord v počtu výher v základní části, a i když bohužel vyhořeli v playoff, ujistili Ichira v tom, že si vybral správný tým. Od té doby však po základní části jejich sezona vždy skončila a forma týmu jde od desíti k pěti.

Přesto je Ichiro stále hráčem Mariners a za celou kariéru hrál pouze za dva týmy. A i když se Seattlu nedaří, on sám sbírá nadále jeden úspěch za druhým. Asi nejúžasnější úspěch jeho kariéry je překonání legendárního rekordu v počtu odpalů v jedné sezoně. V roce 2004 si připsal 262 odpalů a jeho pálkařský průměr činil neuvěřitelných .372. Krom toho se stal druhým nejrychlejším v historii v honbě za dvoutísícím odpalem. Pouze devadesát z nich sice byly homeruny, jeho úkol na pálce je ale dostat se na metu a asi není lepšího hráče na tuto úlohu. Další mimořádný milník jeho kariéry je dvě stě odpalů v jedné sezoně. Ještě úchvatnější ale je fakt, že zatím nebyla sezona, kde by jich měl méně. A dnes v noci přišel ten den, kdy této mety dosáhl pro letošní sezonu.

Dvě stě podesáté

Ve chvíli, kdy si včera Ichiro připsal odpal číslo sto devadesát osm, většina baseballových fandů šla zkontrolovat, kdo že to proti němu stojí dnes. V dresu Blue Jays stál na kopci Shawn Hill a i když házel výborně, dovolil pouze čtyři odpaly a připsal si cennou výhru bez puštěného doběhu, dva odpaly proti němu získal Ichiro Suzuki. Díky tomu se tak stal prvním v historii, kdo si připsal dvě stě odpalů podesáté v řadě a jen stvrdil svoje výsadní postavení v této statistice. Již loni překonal rekord z roku 1901, který držel Wee Willie Keeler s osmi sezonami. Jestli postoupíme v tabulce dále, již na čtvrtém místě má Chuck Klein pouze pět sezon s dvě stě odpaly, takže Ichirův rekord může být klidně již definitivně nepřekonatelným.

„Myslím, že na mně můžete vidět, jak moc jsem šťastný,“ komentoval radostně sám rekordman. „Vím lépe než kdokoliv jiný, jak těžké je odpalovat dvěstěkrát víckrát po sobě a letos to nebylo o nic snazší. Jsem uvnitř opravdu šťastný. Poté, co jsem dnes odpálil a podíval se směrem k týmu, viděl jsem, jak se všichni radují. Byli opravdu šťastní, což mi samotnému pomohlo si více uvědomit, jakou radost z toho mám. Díky tomu mohu říci, že jsem opravdu rád za to, čeho jsem dnes dosáhl.“

„Když byste se podívali na moje začátky kariéry, nikdo by ode mě toto neočekával. Kdybych pálil s průměrem .260 nebo .270 se sto osmdesáti odpaly, každý by mě za to pochválil. Ale nyní prostě musím zkompletovat dvě stě odpalů, jinak by se každý ptal, proč jsem nezvládl více,“ dodává Ichiro. Na otázku, jestli od sebe očekává, že bude schopný hrát až do padesáti, s úsměvem odpověděl: „Nevím, jestli do padesáti, do pětapadesáti možná.“ Ichiro přesto zůstává naprosto vyrovnaný a dodává, že zatím nezaznamenal snadný odpal a ani žádný takový neočekává. Dodržuje tak to myšlení, které mu bylo jako malému vštěpováno.

Nad milníkem Ichira se pozastavil i Jose Bautista, který se sám dnes zapsal do historie padesátým homerunem. „Je to neuvěřitelné. Mám štěstí, že jsem toho byl svědkem. Je to fantastický pálkař, umí skvěle zkoordinovat svůj švih s tím, co vidí, má výborný odhad. Navíc dokáže pálit mimo zónu jako Vladimir Guerrero a doplňuje to vysokou rychlostí. Je to prostě skvělý pálkař, má nádherný odpal. Ale nejvíce mě fascinuje, že ve chvíli, kdy pálí, tak se již rozebíhá. Mít schopnost pálit a začít pohyb k metě, to je pro mě jednoduše úžasné,“ vzdává hold hvězdě Mariners.

Ichiro ale dnes nejen navýšil svůj rekord v počtu po sobě jdoucích sezon s dvě stě odpaly, navíc vyrovnal rekord Peta Rose. Ten si takových sezon připsal za celou kariéru deset, čímž vede v historii MLB. Je zde však zásadní rozdíl, Rose na to potřeboval sezon dvacet, Ichiro Suzuki deset. Nyní je mu šestatřicet let a má před sebou jistě ještě několik sezon. Velkým kladem pro jeho další kariéru je, že prakticky neprodělal žádná zranění, navíc jeho odpaly nejsou závislé na velké síle, čímž si ani riziko zranění nezvyšuje a dostatečnou rychlost na využití svých pálkařských schopností má a stále bude mít. Není tak vyloučené, že si připíše i další velký mezník své kariéry – tří tisící odpal v MLB. Zatím jich má 2230… plus 1278 z Japonska.

VIDEO: Cesta za Ichirovým rekordem

VIDEO: Ichirův letošní odpal číslo 200

VIDEO: Devět nejvýznamnějších momentů Ichirovy kariéry

Ichiro Suzuki
Ichiro Suzuki


Průměrná známka: 1.00 (8 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (1) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Seattle Mariners | Sdílet


Související články — Rekordy a milníky :

nerozbaleno Bautistov 50. homerun v sezóne (23. 9.)
nerozbaleno Bautista klubovým rekordmanem (18. 9.)
nerozbaleno Sté RBI podesáté v řadě (12. 9.)
nerozbaleno Síň slávy očekává Hoffmana, pošestisté úspěšně uzavřel (9. 9.)
nerozbaleno Pujols odpálil homerun číslo 400 (27. 8.)
nerozbaleno Sedmý, ale nejmladší (5. 8.)
nerozbaleno Finanční rekordy v Major League (25. 7.)

©2010-2024 - Redakce