Jose BautistaBautistov 50. homerun v sezóne
(23. 9. 2010, 22:36:44, přečteno 987×)

Pred rokom by sa určite nenašlo mnoho ľudí, ktorí by uverili, že José Bautista dokáže v sezóne zažiariť takýmto spôsobom. Tento 29 ročný rodák z Dominikánskej Republiky však zažíva neuveriteľnú životnú sezónu. Dnes celých 11 zápasov pred koncom sezóny sa stal 26. hráčom v histórii s 50 homerunmi v sezóne

José Antonio Bautista sa narodil 19. októbra 1980 v hlavnom meste Dominikánskej Republiky v Santo Domingo. V roku 2000 si ho v 20. kole draftu vybral Pittsburgh Pirates. Jeho nováčikivská sezóna v roku 2004 je zaujímavá tým, že počas nej bol súčasťou až piatich klubov. Stal sa tak prvým hráčom v MLB, ktorému sa to "podarilo". Postupne v tejto sezóne hral za Baltimore, Tampu Bay, Kansas City a Pittsburgh 2 dni bol aj na súpiske New York Mets za nich však neodohral ani zápas. Vo svojej prvej pravidelnej sezóne v roku 2006 odohral za Pittsburgh 117 zápasov so 16 HR a 51 RBI, pričom mal priemer iba .235. V nasledujúcej sezóne mal skoro rovnké čísla a stal sa pravidelne štartujúcim treťométarom Pittsburghu.

V sezóne 2008 pokračovala jeho kariéra v drese Pirátov. Hoci odpálil 5 HR počas 9 zápasov interligy, celý rok sa na pálke trápil a po trade deadline stratil svoju pozíciu štartéra, ktorú po ňom prevzal v Pittsburghu nový Andy LaRoche. 13. augusta bol poslaný do AAA v Indianapolise a o vyše týždeň neskôr bol vymenený do Toronta Blue Jays za Robinzona Diaza.

Sezónu 2009 začal v Toronte ako náhradník Scotta Rolena na tretej méte a nastupoval príležetostne aj v zadom poli. Počas sezóny však po odchode Riosa a presunu Linda na post DH dostával viac príležitostí. Odohral dokonca pár zápasov aj ako leadoff za zraneného Marca Scutara. Na pálke sa mu začalo dariť na konci sezóny, keď v septembri odpálil 10 zo svojich 13 HR. Celkovo odohral 113 zápasov s priemerom .235

Na svoj prelomový koniec sezóny 2009 naviazal José aj v Spring trainingu 2010. kde v 18 zápasoch mal na konte 5 HR s priemerom .448. Vďaka týmto výkonom si na začiatku sezóny vybojoval pozíciu štartéra v pravom poli. Mnoho fanúšikov Toronta bolo skeptických a nestotožňovali sa s týmto rozhodnutím. Čakalo sa totiž, že v pravom poli bude nastupovať Adam Lind a miesto na DH dostane Randy Ruiz. Postupne ale všetkých neprajníkov uviedol do omylu.

V apríli, keď nastupoval ako leadoff sa mu príliš nedarilo a výsledkom boli "len" 4 HR a katastrofálny priemer .213. Všetko sa však zmenilo potom ako sa tréner Cito Gaston rozhodol presunúť Bautistu v lineupe na 7.miesto. Výsledkom bolo 12 HR s veľmi dobrým priemerom .287 za mesiac máj. 17. mája bol Bautista vyhlásený za hráča týždňa. V júni kedy už nastupoval pravidelne na 5. mieste pálkarseho poradia prišla výkonosná kríza a mnohí si mysleli, že Bautistova hviezda rýchlo zapadne. Tento mesiac odpálil iba 4 HR a priemer .179 hovorí za všetko. 21. júna si pripísal 20. HR v sezóne, čím už prekonal svoje maximum zo sezóny 2006. keď ich odpálil 16. Na dosiahnutie téjto méty potreboval iba 2 mesiace. 4. júla bol zvolený do svojej prvej All-Star game.

V júli už ako tretí muž lineupu Toronta sa jeho homerunová produkcia znovu rozbehla, keď hlavne po All-Star pestávke bol nezastaviteľný. Celkovým výsledkom za mesiac júl bolo 11 HR a 29 RBI so skvelým priemerom .347. Toto mu vynieslo aj cenu hráča mesiaca. 27. júla ako prvý v MLB dosiahol hranicu 30 HR. V auguste pokračovala jeho skvelá sezóna a svoju dominanciu potvrdil aj ďalším ocenením hráča mesiaca. August dokončil s 12 HR a 24 RBI a viedol AL ešte aj v mnoho iných štatistikách. 10. augusta prekonal rekord Toronta, ktorý držal Carlos Delgado, keď odpálil HR v 11 sériach za sebou. 26. augusta odpálil v poradí 100. HR v kariére proti Detroitu a 29. vyhral už po štvrtý raz v sezóne cenu hráča týždňa. Bautista 15. septembra proti Baltimore vyrovnal svojim 47. HR rekord v počte HR v sezóne v drese Toronta, ktorý držal z roku 1987 George Bell. O dva dni neskôr tento rekord prekonal, keď poslal loptu na Green Monster slávneho Fenway Parku v Bostone.

Dnes 23. septembra sa José stal 26. hráčom, krorý dokázal zaznamenať v sezóne aspoň 50 HR. V prvom inningu poslal za stavu 2-1 na pálke 96 míľový fastball Felixa Hernandéza do bullpenu Toronta v ľavom zadnom poli. Tento homerun je o to významnejší, že Blue Jays porazili Seattle 1:0 práve vďaka Bautistoumu soloshotu.

Torontu zostáva do konca sezóny ešte 10 zápasov a dá sa očakávať, že Bautista ešte pár homerunov pridá. Skvelá sezóna otvára aj otázku ohľadom Bautistovej budúcnosti. S Torontom má zmluvu do roku 2011 a netají sa tým, že má záujem o jej predĺženie. Kedže nemá ešte ani 30 rokov je možné, že sa mu Toronto pokúsi ponúknuť viacročnú zmluvu. Určite je želaním každého fanúšika Toronta, aby José ostal v drese Jays aj po vypršaní aktuálnej zmluvy.


Průměrná známka: 2.00 (2 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Bluejay12 | Kategorie: Aktuality | Toronto Blue Jays | Sdílet


Související články — Rekordy a milníky :

nerozbaleno Legendární Ichiro to opět dokázal (24. 9.)
nerozbaleno Bautista klubovým rekordmanem (18. 9.)
nerozbaleno Sté RBI podesáté v řadě (12. 9.)
nerozbaleno Síň slávy očekává Hoffmana, pošestisté úspěšně uzavřel (9. 9.)
nerozbaleno Pujols odpálil homerun číslo 400 (27. 8.)
nerozbaleno Sedmý, ale nejmladší (5. 8.)
nerozbaleno Finanční rekordy v Major League (25. 7.)

©2010-2024 - Redakce