4. srpen je A-Rodův denSedmý, ale nejmladší
(5. 8. 2010, 13:17:43, přečteno 1445×)

4. srpen bude pro Alexe Rodrigueze asi nejvýznamnější datum v kariéře. V tento den v roce 2007 trefil svůj 500. homerun. Ba co víc, tři roky poté na den přesně zaznamenal svůj 600. homerun. Můžeme očekávat za tři roky další milník nebo už snad v sezóně 2012? Pojďme se podívat, co všechno vedlo k tomu, než A-Rod všechny tyto nechytatelné odpaly shromáždil a zařadil se tak do významného spolku hráčů s 600 homeruny.

Alex Rodriguez, považovaný za jednoho z nejlepších hráčů všech dob, musel ujít dlouho cestu, než dosáhl čísla 600 v počtu homerunů na svém kontě. Když to vezmeme od počátku, Alex se narodil v New Yorku v roce 1975 dominikánským rodičům. Po 4 letech se i s rodiči a svými třemi nevlastními sourozenci přestěhoval do Dominikánské republiky a po dalších 4 letech do Miami. Zde byl také hvězdou střední školy Westminster Christian High School. Následně dostal i příslib baseballového stipendia na University of Miami. Ale Alex se rozhodl skočit rovnýma nohama do MLB a v roce 1993 byl jako jednička draftu vybrán týmem Seattle Mariners.

Alex Rodriguez odpaluje 600. homerunUž od počátku své kariéry se ukazovalo, že Rodriguez má talent od pána boha a pokud vše půjde jak má, mnoho rekordů mu podlehne. V podstatě už následující rok po draftu poprvé nastoupil za MLB tým a to ve věku 18 let, 11 měsíců a 11 dní. Byl teprve třetí spojkou ve věku osmnácti let od roku 1900 a také byl nejmladším hráčem v historii Seattlu Mariners, který nastoupil k zápasu MLB. Alexovi netrvalo rozkoukání v MLB dlouho a již následující den po prvním startu zaznamenal svůj první odpal. 12. června 1995 zaznamenal svůj první HR a honba za číslem 600, ale nejen za ním mohla začít.

A-Rod ukazoval, že poslat míček za plot není pro něj žádný problém. Svojí první stovku homerunů završil 12. srpna 1997 proti nadhazovači Neriovi Rodriguezovi z týmu Blue Jays na hřišti v Torontu. 12. května 2001 poslal za plot míček číslo 200 a to mu umožnil Jon Garland, v té době házející za Chicago White Sox. Třístý nechytatelný odpal zaznamenal ještě v dresu Texasu Rangers na stadiónu Angels proti Ramonu Ortizovi, ale další milníky už sbíral jako nejdražší hráč historie baseballu a pevná součást týmu New York Yankees. Při tomto přestupu se také musel přeorientovat z pozice spojky na třetí metu. To ale Alexovi nijak nezabránilo v odpalování dlouhých míčků pro diváky.

Alex Rodriguez sleduje 600. homerun8. června 2005 mu Jorge de la Rosa umožnil odpálit homerun číslo 400. Tento míček skončil na tribunách týmu Brewers. Diváci na stadiónu Yankees se dočkali při číslu 500. Hostujícím týmem byli Kansas City Royals a nadhazoval Kyle Davies. A bylo to přesně tři roky před 600. homerunem, který A-Rod odpálil proti nadhazovači Blue Jays Shaunu Marcumovi 4. srpna 2010. Ostraha měla za úkol tento míček získat výměnou za jiný podepsaný míč, dres a pálku. Pokud by vyjednávání nespěla k dobrému konci, Alex nabídl ještě možnost večere s ním a jeho současnou přítelkyní Cameron Diaz, americkou herečkou. Získat tento unikátní míček nakonec nebylo tak těžké, neboť Alex trefil míček do „Monument Parku“, kde jsou plakety významných osobností historie Yankees a ten není během zápasů přístupný. Podepsanou pálku tedy nakonec získal pracovník ochranky Frankie Babilonia.

Nadhazovači, kteří pustili Rodriguezovi nejvíce homerunů
Nadhazovači, kteří pustili Rodriguezovi nejvíce homerunů

Stejně jako se říká, že poslední aut v zápase je ten nejtěžší, tak i dosáhnout určitého milníku má vliv na hráče. Alex se na svůj 600. homerun načekal ze všech nejdéle. Dočkal se ho až po 13 dnech a to ve svém 47. startu na pálce od posledního homerunu. I tak, stejně jako u 500. odpalu za plot, je Rodriguez nejmladším hráčem v historii MLB, který tuto metu zaznamenal a to ve věku 35 let a 8 dní. Překonal tak o 1 rok a 188 dní rekord, který držel Babe Ruth. Nyní se pojďme podívat na pár statistických podrobností.

Hráči s 600 homeruny a věk dosažení
Hráči s 600 homeruny a věk dosažení

Umístění homerunů Alexe Rodrigueze
Umístění homerunů Alexe Rodrigueze

Homeruny Alexe Rodrigueze dle směn
Homeruny Alexe Rodrigueze dle směn

Homeruny Alexe Rodrigueze dle hráčů na metách
Homeruny Alexe Rodrigueze dle hráčů na metách

V dalších dnech můžeme očekávat útok na další příčky v žebříčku celkového počtu homerunů. Alex je v tuto chvíli sedmý, jen 9 nechytatelných odpalů za Sammym Sosou a 30 za Kenem Griffym Jr. Pokud by zdraví vydrželo, lze očekávat útok na 700 HR. Z aktivních hráčů pronásledují A-Roda v celkovém počtu homerunů hlavně Jim Thome (577 HR) a Manny Ramirez (554 HR) a v souboji o nejmladšího hráče s 500 a 600 homeruny pak hlavně Albert Pujols a následně Prince Fielder. No máme se na co těšit.

Na závěr tu máme samotný 600. odpal na tribunu:

A-Rodův 600. HR


Průměrná známka: 1.00 (7 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Carlyle | Kategorie: Profily | New York Yankees | Sdílet


Související články — Rekordy a milníky :

nerozbaleno Legendární Ichiro to opět dokázal (24. 9.)
nerozbaleno Bautistov 50. homerun v sezóne (23. 9.)
nerozbaleno Bautista klubovým rekordmanem (18. 9.)
nerozbaleno Sté RBI podesáté v řadě (12. 9.)
nerozbaleno Síň slávy očekává Hoffmana, pošestisté úspěšně uzavřel (9. 9.)
nerozbaleno Pujols odpálil homerun číslo 400 (27. 8.)
nerozbaleno Finanční rekordy v Major League (25. 7.)

©2010-2024 - Redakce