Matt GarzaDosavadní přestupy NL: Centrální divize
(12. 1. 2011, 02:33:19, přečteno 1755×)

Centrální divize v Národní lize má jako jediná šest týmů, největší počet zajímavých přestupů to však neznamená. Větší aktivitou se prezentují zatím pouze Cubs a Brewers, tedy týmy, které v minulé sezoně opravdu zklamaly. Reds i Cardinals zatím k žádným velkým změnám nepřistupují, stejně tak Astros a Pirates mají v současné době kádr v podobné síle jako loni.

Chicago Cubs

Cubs rozvířili vody MLB hlavně v posledních dnech, kdy získali Matta Garzu z Tampy Bay Rays. Garza letos dosáhl životního úspěchu, když odházel no-hitter proti Detroitu, a ačkoliv měl velké výkyvy ve formě, mohl by Cubs velmi pomoci. Výměna se však celkově týkala dokonce osmi hráčů. Cubs poslali do Tampy vnějšího polaře Sama Fulda a talentované Christophera Archera, Hak-Ju Leeho, Brandona Guyera a Robinsona Chirinose. Spolu s Garzou získali vnějšího polaře Fernanda Pereze a nadhazovače Zacharyho Rosscupa.

Garza by měl tvořit rotaci spolu se Zambranem, Dempsterem, Wellsem a o poslední místo se poperou Tom Gorzellany s Carlosem Silvou. Z Tampy Bay přišel také Carlos Pena, ten však až po vypršení kontraktu a Cubs tak za něj žádné talenty pouštět nemusí. V klubu by měl mít prostor na své první metě, zajištěn má angažmá na další rok. Měl by za něj obdržet přibližně 10 miliónů dolarů.

Další velkou posilou se stal také navrátilec Kerry Wood, který v Chicagu působil dlouhých deset let. Po úspěšném angažmá se vydal sbírat další zkušenosti do Clevelandu, kde působil dokonce jako closer. Poslední půlrok jsme jej mohli vidět jako setupa Yankees, nyní bude mít stejnou roli ve svém mateřském klubu. Cubs se soustředí také na své hráče, jednoletého prodloužení se dočkal německý rodák Jeff Baker, a také třetí metař Aramis Ramirez. Jinak se u Cubs nic dalšího neudálo, týká se to však i odchodů, takže chicagský tým vstoupí do sezony 2011 určitě silnější.

Cincinnati Reds

Reds zatím do sestavy týmu nezasahují téměř vůbec. Podle všeho jsou blízko podpisu s Edgarem Renteriou, jinak nehodlají nic velkého měnit. Zajímavého prodloužení kontraktu se dočkal Jay Bruce, který má zajištěno dalších šest let kariéry. Na dva roky prodloužil také Miguel Cairo, ještě významnější je však dohoda s Arroyem a Gomesem. Více se dozvíte v článku: Arroyo i Gomes nadále za Reds. Další tři roky v klubu stráví také Ramon Hernandez. Naopak nejistou budoucnost mají Orlando Cabrera s Arthurem Rhodesem. Definitivně u Reds skončil jen Aaron Harang, který již je hráčem Padres. Nízká aktivita na trhu značí velkou důvěru v současný mladý kádr, který by se měl každým rokem zlepšovat. Zajímavé také bude sledovat, jestli Aroldis Chapman konečně naskočí do rotace.

Houston Astros

Astros loni výrazně oslabili kádr, když povolili odchod největším hvězdám – jmenovitě Lanci Berkmanovi a Royi Oswaltovi. Hlavním cílem do letošní zimy tak bylo oba hráče nahradit. Náhrada za Roye Oswalta se jednoznačně našla v J.A. Happovi, který byl součástí výměny s Phillies, a který se zatím prezentoval dobrými výkony. Astros tak nemají pocit, že by bylo potřeba více posílit nadhoz a přišel jen Ryan Rowland-Smith ze Seattlu. Oslabení bychom našli pouze v odchodu setupa Lindstroma, kterého Houston vyměnil za řadu talentů Colorada Rockies.

Náhradou za Berkmana by se měl stát Carlos Lee, přišli však také dva hráči, kteří běžně působí ve vnitřním poli. Houston totiž získal Clinta Barmese a Billa Halla, tedy dva hráče, kteří hrají zejména na druhé metě. Hall byl volným hráčem a podepsal jednoletý kontrakt v hodnotě tří miliónů dolarů, Barmes byl vyměněn za nadhazovače Felipeho Paulina. Drobnou posilou je také nadhazovač Sergio Escalona, který přichází z Philadelphie výměnou za Alberta Cartwrighta.

Naopak na odchodu je pravděpodobně Jeff Keppinger, který však v posledních dnech musel podstoupit operaci. Prodloužení kontraktu se dočkal nadhazovač Nelson Figueroa, který loni dokonce pronikl do rotace. Během sezony si připsal sedm výher, což je jeho životní maximum a díky novému kontraktu si vydělá během příští sezony 900.000 dolarů. O sto tisíc vyšší hodnotu má nový kontrakt chytače Humberta Quintera, který v klubu také stráví minimálně sezonu 2011.

Milwaukee Brewers

Jak vás jistě budeme v budoucnu informovat, právě dnes se rozhodl legendární closer Trevor Hoffman k ukončení kariéry. Během svého působení v MLB dosáhl nejvyššího počtu úspěšně uzavřených zápasů vůbec - konkrétně se dostal za hranici šesti set savů a v třiačtyřiceti letech ze světa MLB odešel. Nyní je tak na jeho nástupci Johnu Axfordovi, aby potvrdil své kvality. Navíc se dá předpokládat, že jej čeká daleko více příležitostí na zisk savů – Brewers neuvěřitelným způsobem posílili. V poslední době se mluví hlavně o výměně Zacka Greinkeho, za kterého klub poslal do Kansasu řadu talentů v čele s Alcidesem Escobarem. Greinke však není posilou jedinou.

Do rotace přibyl také Shaun Marcum. Více o přestupu se dozvíte v článku: Marcum má nové angažmá. Další zajímavou posilou je veterán Takashi Saito, který bude i ve svých čtyřiceti letech určitě platným relievrem. Bullpen posílil také Sean Green, který bude stejně jako Saito působit u Brewers jeden rok a pokusí se vybojovat si kontrakt další. Posily do pole již tak výrazné nejsou. Sestavu chytačů posílil Wil Nieves, ten však sotva bude pravidelněji hrát. Náhradou za Escobara je Yuniesky Betancourt, jenž byl součástí výměny.

Prodloužení kontraktu se dočkal Craig Counsell, který tak bude hrát MLB i ve svých čtyřiceti letech. Naopak novým hráčem je Brandon Boggs. Boggs do nynější doby neúspěšně působil pouze v dresu Rangers a pravděpodobně jej ani tentokrát nečeká pravidelné hraní. Jinak se již u Brewers nic dramatického nestalo, stále však platí, že Prince Fielder by mohl být vyměněn do jiného klubu. Stejně jako mnoho jiných týmů procházejí Brewers určitou revolucí a velký podíl na tom má nový manažer Ron Roenicke. O jeho dohodě s Milwaukee se dočtete v článku: Brewers brzy jmenují nového manažera.

Pittsburgh Pirates

Bucks vstoupili do přestupního období velmi aktivně a okamžitě propustili několik klíčových hráčů, jak se také můžete dočíst v článku: Pirates propustili tři hráče. To samozřejmě vyústilo v hledání náhrad a nejdůležitější bylo nahrazení nadhazovače Zacha Dukea. Nakonec se Pirates dohodli s Kevinem Correiou. Více o tomto podpisu se dočtete v článku: Correia má nové angažmá. Odchodů je však ze strany Pirates daleko víc. Blue Jays si vzali Ledezmu, Joe Martinez byl vyměněn do Clevelandu. Bez kontraktu je stále také Lastings Milledge, naopak prodloužení se dočkali Ronny Cedeno a Jeff Karstens.

Pittsburgh tak musí opět hledat posily, jak jen to půjde. Cílem je, aby nadále hrál alespoň trochu důstojnou roli v Centrální divizi. Proto podepsal smlouvu s Lylem Overbayem, bývalým hráčem Toronta Blue Jays. Overbay by měl klubu přinést jistotu na první metě. Vnější pole přišel pozvednout dlouholetý hráč Braves Matt Diaz. Problém tak bude mít Garrett Jones, který se musí uplatnit na jiné pozici. Stejně tak pro dalšího nováčka v dresu Bucs Johna Bowkera nebude pozice úplně snadná.

Jako velmi zajímavá posila se jeví také bývalý nadhazovač Nats Scott Olsen, který by mohl v dresu Bucs konečně nastartovat svou kariéru. Pittsburgh tak jako každý rok v posledních dvaceti sezonách protočil velkou část kádru, a přesto je opět pasován do role naprostého outsidera. Hlavním cílem tak není kvalifikovat se do playoff, či o playoff byť jen bojovat, ale konečně dosáhnout kladné bilance výher a proher. Té se totiž klub nepřiblížil již od roku 1992. Stejně jako Brewers, tak i Pirates budou vedeni novým manažerem – více se dozvíte v článku: Hurdle novým manažerem Pirates.

St. Louis Cardinals

Cardinals se zatím dají nejvíce přirovnat k Cincinnati Reds. Také prakticky neposílili a ani neoslabili svůj kádr. Již před koncem sezony využili opce na prodloužení smlouvy s Albertem Pujolsem a budují si pozici pro jednání na konci sezony příští. Pro Tonyho La Russu je však klíčové dovést klub opět do playoff, se současným kádrem to ale nebude mít vůbec snadné. V posledních dnech získali Cards akorát chytače Gerarda Lairda, který však pravděpodobně nebude pravidelně nastupovat. Velkou posilou by se mohl stát Lance Berkman, ten však bude nastupovat ve vnějším poli a kdo ví, jak se mu zde povede. Více se dočtete v článku: Berkman se vrací do Národní ligy.

Velký otazník je pak za smyslem výměny Brendana Ryana, tedy jediné použitelné spojky v dresu Cards. Ze Seattlu za něj klub získal mladého nadhazovače Maikela Cleta. Náhradou za něj by měl být Ryan Theriot, kterého Cards vyměnili za Blakea Hawkswortha. Jinak jsou Cardinals na trhu zatím naprosto pasivní. Dobrou zprávou může být alespoň zlepšený stav Davida Freese, který nemá problém s rekonvalescencí. Novou smlouvu podepsal Jake Westbrook, naopak Bred Penny dnes odešel do Detroitu Tigers.


Průměrná známka: 1.00 (4 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Analýzy | Cincinnati Reds Houston Astros Chicago Cubs Milwaukee Brewers Pittsburgh Pirates St. Louis Cardinals | Sdílet

©2010-2024 - Redakce