Justin Smoak ešte v drese RangersProspect Edition: Justin Smoak – Nový Mark Teixeira alebo len ďalší Lyle Overbay?
(26. 7. 2010, 15:53:38, přečteno 1047×)

Bude to už pár týždňov, čo sa Texas rozhodol vymeniť svoj najväčší pálkarský talent do Seattlu za eso v podobe Cliffa Leeho a načrtnúť tak odpoveď na hádanku z titulku tohto článku. Týmto spomínaným trejdom vyslali Rangers jasný signál, že podľa nich nemá Justin kaliber all-star hráča na pozícii 1B. To isté si však v Texase mysleli i o Adrianovi Gonzalezovi a všetci dobre viete, že aká hviezda z neho v Petco parku nakoniec vyrástla…

Definitívnu odpoveď na otázku, či sa nakoniec zo Smoaka stane elita na pozícii 1B, získame až samotným časom, ale momentálne nám nič nebráni ísť odpovedi aspoň naproti a urobiť si tak vlastný názor na ďalšie Justinove baseballové kroky…

Justin Smoak je teda 23-ročný switch hitter na pozícii 1B v službách Seattle Mariners. Draftovaný bol pôvodne teamom Texas Rangers v prvom kole draftu 2008, ako 11. voľba celkovo. Nechýbalo veľa a Justin mohol inak skončiť v rukách konkurenta z Oaklandu. Smoak totiž skúšal šťastie v drafte i pár rokov dozadu, keď opúšťal high school a vtedy si ho práve Athletics vybrali v 16. kole. Našťastie pre Rangers, nedohodli sa s Justinom na podmienkach podpisu kontraktu, a ten tak odišiel zbierať ďalšie skúsenosti na college.

Do MLB sa dostal mesiac po odštartovaní tohtoročnej sezóny, potom čo impotencia Chrisa Davisa na pálke prinútila Rangers poslať objav z druhej polovice roku 2008 späť do Minoru. Jeho posledná zmena dresu prišla nakoniec 9. Júla 2010, keď bol teda nakoniec spolu s prospectami ako Blake Beaven, Josh Lueke a Matt Lawson, vymenený v spomínanom trejde do Seattlu za Cliffa Leeho a Marka Loweho.

Univerzitná kariéra

Potom čo dal teda Smoak košom Oaklandu, namieril si to priamo na University of South Carolina (SEC). Prvý rok v drese Gamecocks, ako freshman, zakončil na poste 1B s bilanciou .303 AVG, 17 HR, 63 RBI. Druhý rok, ako sophomore, sa vyhol výkonnostnému poklesu typickému pre druhákov a vyprodukoval solídnych .315 AVG, 22 HR, 72 RBI. Tretí a zároveň i posledný rok v službách SEC, ako junior, Justin odpáli 23 HR a 72 RBI pri .383 AVG. Podarilo sa mu prekonať i miestny rekord v počte HR, keď jeho 62 nechytateľných odpalov bolo o 14 viac ako doterajší rekord SEC – 48 HR. Za zmienku určite stojí aj fakt, že rekordnými boli i celkové počty jeho RBI a walkov. Jeho celkové účinkovanie na univerzite sa teda dá považovať za viac než len vydarené a zaslúžene tak pred draftom 2008 získal nálepku hráča s kaliberom na prvé kolo draftu.

Justin Smoak v drese University of South Carolina
Justin Smoak v drese University of South Carolina

Účinkovanie v Minor League

Smoakova púť Minorom bola atypicky dosť krátka. V podstate si odkrútil len jeden celý rok, pretože po drafte už toho veľa nestihol odpáliť a v roku 2010 dostal po mesiaci pozvánku do Majoru. Samozrejme krátke zotrvanie v Minore má aj svoje príčiny s dôsledkami. Justin si prešiel univerzitným systémom, nazbieral množstvo skúseností a vďaka dobrej disciplíne na pálke bolo už po drafte jasné, že dlho sa v Minore nezdrží. V Texase mali spočiatku plány počkať ešte do roku 2011 a nechať hrať potom Justina na pozícii DH, no Chris Davis dal týmto plánom pekné trhliny. Veď ako nám ukazuje priebeh tohtoročnej sezóny, nízke avg či horší kontakt sú častým znakom nedozrelosti pálkara, a to sú práve veci, čo ešte tento rok držia Smoaka pri zemi. Dve sezóny v triple-A by boli asi nakoniec tým pravým receptom pre jeho okamžitý úspech v MLB.

Justin Smoak ako pálkar

S analýzou jeho pálkarských schopností začneme pri jeho švihu s pálkou v ruke, ktorý má najväčšiu výsadu vo svojom silovom potenciáli. Zďaleka sa nejedná o kontaktný švih a tento fakt ovplyvňuje i bude ovplyvňovať v budúcnosti Smoakov pálkarský priemer.

Zatiaľ čo jeho silový švih ho pripravuje o nejaké hity, jeho disciplína na pálke dokáže dohnať tieto straty. Cit pre odhad vlastnej strikezóny je v skutku plusový aspekt jeho hry a vďaka nemu dokáže rovnakou rýchlosťou naberať ako aj strikeouty, tak aj walky. V Justinovom prípade je veľmi presný odhad umiestnenia nadhodu asi to najväčšou zbraňou momentálne. Ako je vidieť, momentálne nedostatočný kontakt pri odpaloch naznačuje, že Smoakovi sa neoplatí veru púšťať sa do väčšiny nadhodov, takže musí zatiaľ vyberať naozaj obozretne.

Po prvých dvoch mesiacoch v Major league bolo Justinovo BB/K ratio na hodnote približne 1. No ako prešiel koniec júna , Smoak sa pustil do agresívnejšej hry a výsledkom je bohužiaľ júlove BB/K ratio 0,1. Len 3 walky a až 27 strikeoutov absolútne vykresľuje, v akej kríze sa momentálne nachádza Smoak. Agresivitou sa ale nová posila Mariners bohužiaľ pripravila aj o to posledné čo jej ostalo, slušnú hodnotu OBP.

Ako každý iný hráč na 1B, tak ani Justin nie je výnimočný baserunner. Počet ukradnutých mét v jeho prípade by nikdy nemalo zastupovať dvojciferné číslo. Jeho rýchlosť sa dá označiť iba za priemernú, ale samozrejme skvelý pohyb na métach nie je to, čo od Justina budú očakávať tréneri. V zostave na pálke by totiž mal v budúcnosti plniť post cleanup hittera, čiže hráča, ktorý má za úlohu spraviť poriadok, resp. „vyčistiť“ méty a poslať spoluhráčov na domácu métu.

Justin Smoak ako obranca

V defenzíve by mal byť dobrým hráčom na poste 1B a ešte pár rokov dozadu mu bolo prorokované budúce ašpirovanie na ocenenie Golden Glove, ktoré sa udeľuje za výbornú hru v defenzíve. Prvý rok v Major league ale v tejto stránke hry nejako výnimočne neoslnil, uvidíme či sa teda niečo zmení v najbližších rokoch.

Justin Smoak už v drese Mariners
Justin Smoak už v drese Mariners

Justin Smoak ako sleeper vo fantasy MLB

Dostávame sa poslednej časti tohto článku, kde sa pozrieme nakoniec na celkový potenciál nášho skúmaného hráča.

Známy Golden Glove víťaz, skvelý obranca Yankees a ešte lepší pálkar, vychovaný práve organizáciou Rangers, to je presne Mark Teixeira a práve k nemu je najčastejšie Smoak prirovnávaný. Spoločného majú naozaj dosť – obaja sú switch hitteri, post 1B, bývalé hviezdy na college, odchované v Minore Rangers, dobrá disciplína na pálke, pomalší rozjazd do sezóny. Ak by teda Justin naplnil svoj potenciál, ich produkcia v najlepších rokoch by tiež mohla byť porovnateľná. Presne takto vysoké očakávania boli kladené na plecia Justina od začiatku jeho príchodu do organizácie Rangers a veľmi sa nezmenia ani po jeho príchode k Mariners, ktorý majú narozdiel od Rangers, štadión viac nápomocný pitcherom. Ako ale vyzerajú očakávania v konkrétnych číslach? V najlepších rokoch by mala priemerná sezónna Smoakova bilancia vyzerať asi nasledovne:

100+ R/ 30+ HR/ 110+ RBI/ .280 AVG/ .370 OBP

Osobne stále verím, že i napriek nedôvere zo strany Rangers je Justin stále do budúcnosti elitným hráčom. Uvedomujem si, že Smoakovo AVG tento rok je skutočne nízke, no s číslami ako .220 a .250 začínali i také hviezdy ako Teixeira či Gonzalez. Obaja dokonca každoročne majú lepšiu druhú polku sezóny a teda pomalšie rozjazdy do sezóny. Za pravdu mi taktiež dávajú Justinove rekordné výkony na college a aj obrovský silový potenciál v jeho odpaloch.

Petco Park je známy tým, že je to miesto kde končia všetky nádeje pálkarov. Takže keď Rangers posielali k Padres Gonzaleza, boli si istý, že i keby v Adrianovi driemalo niečo lepšie, Petco Park jeho nádeje i tak nakoniec pochová. Teraz je z Adriana all-star kaliber hráča na pozícii 1B a chcem tým teda povedať, že ak má byť Smoak hviezdou, stane sa ňou napriek nevýhodám domovského štadióna.

Jeho slabé výkony proti LHP síce dávajú za pravdu názoru, že z neho nič lepšie nebude, no v MLB je množstvo hviezd ktorým to na ľavákov ide horšie. Napr. Josh Hamilton má tento rok o .14 horšie AVG proti ľavákom ako proti pravákom a to hrá napriek tomu famózne.

Takže aby som to zhrnul, môj názor je, že Rangers radi povolávajú predčasne svoje prospecty do MLB a jediné čo momentálne ešte Justin potrebuje, je len trocha času. S nekonzistentným kontaktom na pálke má problém každý nováčik, ktorý skončí v MLB skôr ako by bolo vhodné. Osobne mu dávam preto dva roky ako veľkému sleeperovi na post 1B vo Fantasy MLB a ak sa ani potom nedočkám 30 HR, budem musieť nad ním bohužiaľ zlomiť palicu. Tento rok ešte Justin určite veľa vody nenamúti, no ja osobne chcem byť pri tom, keď Justin získa svoju prvú účasť v All-star teame a budem ho preto sledovať v nasledujúcich rokoch veľmi pozorne.

Justin Smoak na pálke
Justin Smoak na pálke


Průměrná známka: 2.00 (1 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (4) | Autor: orli | Kategorie: Profily | Seattle Mariners Texas Rangers | Sdílet


Související články — Prospect Edition:

nerozbaleno Prospect edition: Alcides Escobar – zlodej z Venezuely (24. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Mike Stanton – nový yardový rekordér? (18. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Pedro Alvarez – nová tvár organizácie Pirates? (12. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Ike Davis – príklad ako sa môže zvrtnúť kariéra (2. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Carlos Santana – nielen ďalší kúsok do skladačky (18. 7.)

©2010-2024 - Redakce