Pedro AlvarezProspect edition: Pedro Alvarez – nová tvár organizácie Pirates?
(12. 8. 2010, 17:04:33, přečteno 1277×)

Andrew McCutchen je momentálne jediný hráč Pirates schopný zaujať výraznejšie pozornosť svojou hodnotou vo fantasy MLB. Vedeli ste však, že o rok by sa mal k nemu pridať ďalší pálkar z Pittsburghu? Mám konkrétne na mysli Pedra Alvareza a jeho silové poňatie hry by vás mohlo skutočne zaujať, preto vám vrelo odporúčam prečítať si práve ponúkanú analýzu Alvarezových schopností…

Profil

Pedro Manuel Alvarez Jr. je 24-ročný ľavák na poste 3B v tíme Pittsburgh Pirates, ktorí si ho vybrali ako druhú voľbu celkovo v drafte roku 2008. Do MLB dostal pozvánku 16. Júna 2010 a odvtedy začal svedomite pracovať na svojej reputácii. Očakáva sa od neho, že by sa mal čoskoro stať vedúcou postavou franchise z Pittsburghu, po boku rýchlika Andrewa McCutchena, ale tieto pozitívne správy pre fanúšikov Pirates dostávajú v poslednom čase trochu trhliny. Viac už ale prezradím až v ďalších častiach článku…

Pedro Alvarez na High School

Pedro začal zbierať rôzne druhy ocenení už od útleho veku a na Mann High School sa prezentoval naozaj dominantnou hrou. Ako sa priznal, je fanúšikom hráčov ako David Ortiz, či Manny Ramirez a v ich šľapajách začal kráčať veľmi rýchlo. Na Mann High School stanovil niekoľko školských rekordov ako napr. v počte HR, RBI, BB či v hodnote AVG, OBP atd. Skauti Baseball America ho teda ohodnotili ako 97. najlepší prospect v USA a skončil draftovaný v roku 2005 tímom Boston Red Sox v 14. kole. Rozhodol sa ale nakoniec nepodpísať a zlepšovať sa radšej na Vanderbilt University. To je už ale nasledujúca kapitola.

Univerzitná kariéra – Vanderbilt University (VU)

V novom prostredí začal Pedro produkovať s pomalším rozbehom, ale nakoniec i tak zakončil s najlepšími číslami v krajine.

2006(freshman): Podľa Baseball America sa stal najlepším nováčikom na univerzite, pretože už záverečná časť jeho prvého roka na VU stálo skutočne zato. Stanovil okamžite niekoľko rekordov, najdôležitejšie dva sú práve 22 HR a 64 RBI. Úspechy bral aj s národným teamom a bol ohodnotený ako druhý najlepší hráč výberu.

2006(64 zápasov): .329 AVG/ 70 R/ 15 2B/ 22 HR/ 64 RBI/ .456 OBP

2007(sophomore): Trochu poklesol počet jeho HR, ale na druhej strane pridal v počte doubles, RBI či runov. Jeho AVG tiež dostalo slušný nárast a s počtom 40 HR za prvé dve sezóny sa dostal na 6. miesto v historických tabuľkách VU.

2007(66 zápasov): .386 AVG / 76 R/ 21 2B/ 18 HR/ 68 RBI/ .463 OBP

2008(junior): Na tento rok v dobrom Pedro spomínať určite nebude, pretože sezónu začal zlomeninou kosti v ruke Tá ho stála takmer polku sezóny a taktiež i určitú časť sily v jeho silových odpaloch. V niektorých štatistikách poľavil, v iných naopak pridal. Nakoniec ale i tak skončil pred draftom v roku 2008 s hodnotením najlepší prospect s pálkou v ruke.

2008(40 zápasov): .317 AVG / 45 R/ 15 2B/ 9 HR/ 30 RBI/ .424 OBP

Pedro Alvarez
Pedro Alvarez

Účinkovanie v Minor League

Na poslednú chvíľu sa nakoniec stihol Pedro dohodnúť s predstaviteľmi vedenia organizácie Pirates a s bonusom 6 miliónov dolárov vo vrecku začal svoju kariéru v ballparkoch Minor League. Po zlomenine ruky viseli seriózne otázky nad návratom jeho ospevovanej sily späť do jeho odpalov a Alvarez sa tak ocitol pod nemalým tlakom. Nutné dodať, že s obrovským bonusom v podobe 6 mil. si situáciu zbytočne sám sťažil.

Pedro možno ale nakoniec vedel dobre čo robí a hneď v prvom roku v Minore vyvrátil všetky pochybnosti o jeho sile. Odpálil dokopy 27 HR a rázne tak dokázal, že po zranení je v plnej sile späť. Sezónu 2009 najskôr začal na úrovni A+ a nakoniec zakončil na úrovni AA. Kombinované štatistiky z týchto dvoch líg vyzerajú teda nasledovne: 2009(126 zápasov): .288 AVG/ 80 R/32 2B/ 27 HR/ 95 RBI/ .378 OBP

Po tak úspešnom prvom roku v Minore už len ostávalo potvrdiť nastolený trend aj v roku 2010 na úrovni AAA a v ceste do Major League by mu už nič nebránilo. Pedro teda začal sezónu 2010 v Tripe-A, ale dlho sa tam veru neohrial. Dostal totiž už v júny tohto roku pozvánku do MLB od Pirates, ktorí klasicky aj túto sezónu zabalili v podstate skôr ako sa vôbec stihla rozbehnúť. Keďže v Pittsburghu momentálne na víťazstvá asi nehrajú, mohol teda ďalší Alvarezov rast pokračovať už na najvyššej úrovni. Na ilustráciu ale ponúkam ešte Pedrove čísla z Triple-A:

2010(66 zápasov) .277 AVG/ 42 R/ 15 2B/ 13 HR/ 53 RBI/ .363 OBP

Toľko teda z doterajšieho účinkovania Alvareza, doterajšie čísla naznačujú, že sa jedná o naozaj výnimočný talent. Prenesie si ale Pedro svoje úspechy aj do MLB? Odpoveď na túto otázku budeme hľadať už v ďalšej kapitole tohto článku…

Pedro Alvarez na pálke

Budem sa asi opakovať, ale Pedrove schopnosti s pálkou v ruke sú naozaj špecifické. V prvom rade by som zadefinoval jeho švih, ktorý pri dobrom kontakte dáva do odpalu neuveriteľnú silu. Alvareza si teda môžete veľmi jednoducho zapamätať ako extrémne silového pálkara.

Na druhej strane ale jeho kontakt s nadhodmi je na slabšej úrovni. Prvý problém v jeho prípade je, že Alvarez odpaľuje málo tzv „line drives“ odpalov a druhý problém je vysoké percento strikeoutov, ktoré mal na podobnej úrovni kedysi i Chris Davis. Všetci dobre vieme ako mizerne je na tom momentálne pálkar Rangers a teda netreba brať tento fakt na ľahkú váhu. Poslednou slabinou sú ešte slabšie výkony proti LHP, ale tomuto faktu ja osobne nepripisujem v tomto čase veľkú váhu. Problémy s jedným typom nadhadzovačov má v tomto veku takmer každý prospect a taktiež nejedna hviezda.

Disciplína a konzistentný kontakt na pálke teda nie sú definitívne Pedrove výsady a inak tomu nie je ešte aj pri behu na métach. Jeho rýchlosť je totiž mierne podpriemerná vďaka do istej mieri obmedzenej agilnosti jeho postavy. Každopádne víchor na métach nebude Pedrovým každodenním chlebíčkom, keďže jeho pozícia v zostave bude okolo 4. pozície, čiže post „cleanup hittera“.

Pedro Alvarez ako obranca

Čo sa týka defenzívy, Pedro sa bude musieť asi viac snažiť ak bude chcieť na 3B zostať na trvalo. Nie je vylúčené, že skončí nakoniec na poste 1B. Jeho priemerné rameno je v poriadku, ale pochybnosti navodzuje nedostatočná agilita a taktiež veľkosť pásma ktoré dokáže v defenzíve pokryť. Mali by mu vraj pomôcť isté špeciálne diéty, ale nedovolím si odhadnúť ako tento experiment skončí pri slabšej pracovnej etike tohto pálkara Pirates.

Pedro Alvarez ako sleeper vo fantasy MLB

Nakoniec nám ostáva už len posledná časť článku a pre vyznávačov fantasy MLB asi aj tá najdôležitejšia. V prvom rade je dôležité neopomenúť fakt, že Pedro je v MLB skôr ako ostatné prospecty, keďže Pirates majú tú možnosť vychovávať svoje talenty v konkurencii tých najlepších pálkarov sveta. Preto je jasné, že je jeho kontakt ešte nedozrel do správnej podoby a aj jeho slabšie chvíľky proti LHP sú častejšie ako budú za pár rokov. Otázne ale je, či sa zmení jeho vysoký počet strikeoutov.

Zatiaľ mi to vychádza teda tak, že Pedro sa tento rok s AVG vysoko nedostane. Momentálne balancuje jeho pálkarský priemer niekde na úrovni .240 a do konca roka by mohol ešte stúpnuť. Už .250 by mohla byť pre Pedra akceptovateľná hodnota a v najbližších rokoch by sa dalo očakávať nakoniec aj číslo .270.

V najlepších rokoch by sa ale jeho AVG malo ešte vyšvihnúť pri pozitívnom odhade niekde nad úroveň .270. Pesimistické odhady naopak tvrdia , že vďaka jeho extrémne silovému švihu môže skončiť ako Carlos Peňa. Ten totiž tiež disponuje veľkou silou, ale slabý kontakt zráža v slušnej miere produkciu v ostatných sférach jeho hry. Výsledok v Carlosovm podaní je potom kariérne AVG .244.

Najlepšia možnosť pre Pedra bude, že sa z neho vykľuje nakoniec hráč ako Prince Fielder či Ryan Howard. Vyšší počet strikeoutov, AVG niekde okolo .280 a priemer 30+ HR za sezónu. K tomu si zvážte, že Pedro hrá na pozícii 3B, ktorá v poslednom čase zaznamenáva opačný vývoj čo sa týka kvality hráčov ako 1B. Koľko dobrých rokov majú pred sebou ešte hráči ako A-Rod, A. Ramirez, Young, Beltre, či Chipper?

Pravda je taká, že niektorí z nich čoskoro môžu chytiť solídny pokles výkonnosti a ak teda radšej draftujete hráčov čo sú na vzostupe, prezentujem Pedra ako voľbu budúcnosti. Nasledujúci rok by mal byť k dispozícii ako solídny sleeper v neskorších kolách a ako dobrá rezerva v prípade straty vášho elitného 3B.

Faktom je, že taký Carlos Peňa potreboval 5 rokov aby ako 29-ročný konečne odpálil poriadny balík HR, Morneau to tiež nemal do veku 25 rokov v MLB ľahké a snáď okrem Adama Dunna, či spomínaného Fieldera, si každý iný „yard worker“ musel počkať do tej 25-ky na poriadnu produkciu. Pedrovi je teraz 24, o rok ho čaká 25 a ak je to skutočne taký kaliber talentu aký má v sebe Fielder, či Howard, tak do dvoch rokov to zaručene rozbalí.

Vykašlite sa preto v 21. kole na Skipa Schumakera a skúste Pedra, pretože ak mu nedáva rady Carlos Peňa, tak zaručene neoľutujete ak ho chytíte v jeho prelomovej sezóne.

Pedro Alvarez
Pedro Alvarez


Průměrná známka: 2.00 (2 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: orli | Kategorie: Profily | Pittsburgh Pirates | Sdílet


Související články — Prospect Edition:

nerozbaleno Prospect edition: Alcides Escobar – zlodej z Venezuely (24. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Mike Stanton – nový yardový rekordér? (18. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Ike Davis – príklad ako sa môže zvrtnúť kariéra (2. 8.)
nerozbaleno Prospect Edition: Justin Smoak – Nový Mark Teixeira alebo len ďalší Lyle Overbay? (26. 7.)
nerozbaleno Prospect edition: Carlos Santana – nielen ďalší kúsok do skladačky (18. 7.)

©2010-2024 - Redakce