Alcides EscobarProspect edition: Alcides Escobar – zlodej z Venezuely
(24. 8. 2010, 20:38:07, přečteno 1779×)

V roku 2009 ukradli len dvaja hráčí Brewers dvojciferný počet mét. Konkrétne Ryan Braun ukradol 20 a Corey Hart 11. Asi sa niet čo čudovať, že Brewers potrebujú skutočne poriadneho base-stealera ako soľ. Žeby práve Alcides Escobar bol tým pravým rýchlikom, čo rozdúcha vietor na métových chodníkoch Brewers?

Netuším či je to len náhoda, ale vo Venezuele odviedli dobrý kus práce, keď učili Alcidesa Escobara kradnúť. Aby som predišiel nezrovnalostiam, uisťujem vás, že mám na mysli kradnutie mét v baseballe. Možno to navodzuje isté pochybnosti, ale niekedy mám inak pri sledovaní Escobara pocit, že tento shortstop Brewers kradne snáď už od malička. Takže ako viedli kroky Alcidesa Escobara do MLB? Prezrádzam už za pár riadkov…

Klasicky na úvod, pár základných informácií. Alcides Escobar je 23-ročný shortstop, ktorý si tento rok odkrúca debutovú sezónu za major league team Milwaukee Brewers. Je to jednoznačne najlepší defenzívny infielder v organizácií Brewers a samozrejme tiež chronický zlodej mét. Ako prezrádza už samotný nadpis, pochádza z Venezuely a do Milwaukee sa dostal, keď s nimi v roku 2003 ako 17-ročný medzinárodný voľný hráč podpísal zmluvu.

Minor league career

Vďaka úžasnej baseball coverage vo Venezuele vieme o Alcidesových prvých baseballových krokoch asi toľko, čo priemerný Venezuelčan o Slovensku. Takže sa rovno pozrieme na výkony tohto basestealera v Minor league. Keďže jeho najlepšími zbraňami sú hitting for average, baserunning a basestealing, zameriame sa hlavne na tieto štatistiky.

Rok 2004 – level rookie: 68 zápasov, 38 runov, 65 hitov, 20 SB, 0.281 AVG

Rok 2005 – level A: 127 zápasov, 80 runov, 141 hitov, 30 SB, 0.271 AVG

Rok 2006 – level A+: 87 zápasov, 47 runov, 90 hitov, 28 SB, 0.257 AVG

Rok 2007 – level A+, AA : 125 zápasov, 64 runov, 151 hitov, 22 SB, 0.306 AVG

Rok 2008 – level AA: 131 zápasov, 95 runov, 179 hitov, 34 SB, 0.328 AVG

Rok 2009 – level AAA: 109 zápasov, 76 runov, 128 hitov, 42 SB, 0,298 AVG

Takže čo máme napísané medzi riadkami? Escobar mal vždy počiatočné problémy s adaptáciou na úroveň ligy, ale po istom čase sa vždy dokázal prispôsobiť levelu hry. Jeho schopnosti basestealera sa naplno začali prejavovať až s postupným fyzickým dospievaním jeho tela a výkon 42 SB za minulý rok nemohol nechať veru Brewers chladnými.

V minore si taktiež Alcides vylepšil plate discipline a znížil pomer BB:SO na prijateľnejších 1:2. Taktiež za posledné tri roky ukázal výrazný progres i v tvorbe kontaktu s loptičkou na pálke, keď jeho priemerné AVG sa konečne usadilo nad 0,3. Môžeme teda zhrnúť, že z Venezueli Brewers získali talentovaný, rýchlosťou obdarený „diamant“ a vďaka správnemu prístupu sa im ho podarilo okresať do solídnej podoby, prezentovateľnej i na ihriskách Major League.

Baseball profile

Alcides Escobar je ako každý iný shortstop, typ hráča s atletickou postavu. Jeho výška je 6“1 a váha 190 lbs. K prednostiam patria už spomínaný base stealing, base running a hitting for average. Čo sa týka talentu, tak Alcides nie je zďaleka nejaký veľký talent od prírody. Bol síce obdarovaný skvelou pohyblivosťou a dobrým prirodzeným inštinktom poliara, ale progres v hittingu sa podaril získať najmä vďaka správnemu tréningu. Čo sa týka sily, tak narážame na celkom výraznú slabinu.

K dvojcifernému počtu HR sa Escobar dostane snáď len v úplne najplodnejších rokoch kariéri, inak od neho veľa odpalov ťažkého kalibru nečakajte. Na druhej strane, Escobar sa snaží tieto nedostatky poctivo vykryť správnou technikou odpalu a priniesť tak výhody v inej sfére hittingu. Nepokúša sa zbytočne o HR, a tak produkuje nízky počet fly outov, okrem toho možno trochu prekvapivo i nízky počet ground outov ( to už má ale na svedomí dobrý kontakt a plate discipline samozrejme). Taktiež dokáže veľmi dobre umiestňovať odpaly, čo sa podpisuje na vysokej line drive hodnote a schopnosti dostať takmer bez problémov loptičku do žiadanej časti poľa.

Escobar a bunting? Veľmi dobre zohratá dvojica. Alcides patrí k veľmi dobrým bunterom a vyše 90% jeho buntov končí úspešne ako hity. Opäť to má na svedomí vysoká rýchlosť, vďaka ktorej je teda i výborným base stealerom a predovšetkým najplatnejším infielderom Brewers v defenzíve. Samotná skutočnosť je taká, že práve skvelá hra v defenzíve je to čo hlavne zo začiatku oslovilo scoutov Milwaukee a to, že sa Escobar profiluje v spoľahlivého lead off hittera je v podstate „len“ ďalší bonus.

Fantasy value

Tento rok bolo častým trendom označovanie Escobara za sleepera s potenciálom na ocenenie NL rookie of the year, ale s týmto odhadom sa nedá plne súhlasiť. Za prvé, Escobar neoplýva tak čistým talentom ako kolega rookie Heyward z Atlanty, takže závod s ním o ocenenie NL ROY bude pravdepodobne nad jeho sily. Čo od neho ale skutočne očakávam ja? Ďalší trendový predsezónny odhad 30 SB by už mohol byť prijateľnejší, ale radšej by som ho nepreceňoval, predsa len história naznačuje, že máva pomalšie rozjazdy a adaptáciu na nový level baseballu.

Takže vidím skôr pravdepodobnejšie 20-25 SB, ktorých väčšina by mala prísť po all-star zápase. Ak by sa mu ešte podarilo pridať 60+ runov, máme produkciu ktorá určite na pozícii SS stojí nielen za povšimnutie. Veď to už sú čísla ktoré minulý rok prekonal i SS Rangers Elvis Andrus, ktorý má veru s Escobarom toho tiež veľa spoločného. Aby som vás trocha schladil, Escobar sa určite nevyhne ako rookie vysokej inkonzistentnosti a ako klasický nováčik bude spájať dlhé neplodné šnúry zápasov prerušované náhlymi záchvatmi bohatšej produkcie.

Aby som to zhrnul, do budúcna je to shortstop s rýchlosťou konkurovať možno i José Reyesovi, ktorý už teraz vie, že by si mal pomaly chystať úvodnú reč na počesť uvítania Escobara v klube „30 SB za sezónu“, ktoré je do dvoch rokov takmer isté. Do all-star games ho môže dostať ale i skvelá obrana a v budúcnosti i prekročenie hranice 100 runov za sezónu. Pokus s Carlosom Gomezom nevyšiel, Corey Hart našiel svoju novú lásku v homerunoch, a tak snáď aspoň Alcides Escobar by mohol od čias Podsednika byť pre fanúšikov Brewers novou nádejou v poriadny vietor na métových chodníkoch…

Alcides Escobar
Alcides Escobar


Průměrná známka: 1.80 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: orli | Kategorie: Profily | Milwaukee Brewers | Sdílet


Související články — Prospect Edition:

nerozbaleno Prospect edition: Mike Stanton – nový yardový rekordér? (18. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Pedro Alvarez – nová tvár organizácie Pirates? (12. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Ike Davis – príklad ako sa môže zvrtnúť kariéra (2. 8.)
nerozbaleno Prospect Edition: Justin Smoak – Nový Mark Teixeira alebo len ďalší Lyle Overbay? (26. 7.)
nerozbaleno Prospect edition: Carlos Santana – nielen ďalší kúsok do skladačky (18. 7.)

©2010-2024 - Redakce