Ike DavisProspect edition: Ike Davis – príklad ako sa môže zvrtnúť kariéra
(2. 8. 2010, 23:39:48, přečteno 1276×)

Písal sa rok 2008 a Ike Davis mal za sebou prvý rok v Minore, pod zmluvou s tímom NY Mets. Bohužiaľ, neodpálil jediný HR v 58 zápasoch. Bývalá voľba v prvom kole draftu tak dostala nelichotivú nálepku bust a špatné výhliadky do budúcnosti. Rok potom, čo bol ešte Davis hviezda na univerzite, sa tak stal zrazu kompletne odpísaným. No teraz sa píše rok 2010 a Davis už odpálil 15 HR v drese Mets! Chcete vedieť nielen to, ako sa Davisovi zvrtla kariéra na správny smer medzi rokmi 2008-2010? Čítajte ďalej...

Profil

Isaac Benjamin „Ike“ Davis, 23-ročný ľavák na poste 1B v NY Mets, je teda bývalá voľba v prvom kole draftu, ako ste sa už dozvedeli z úvodu článku. Mets si ho v roku 2008 vybrali ako 18. voľbu celkovo, po jeho vydarenom účinkovaní na college v drese Arizona state. Čo som tiež prezradil hneď v úvode, Davis sa nakoniec dostal aj do MLB. Povolaný bol 19. Apríla 2010 a odvtedy zažíva s Mets celkom produktívnu sezónu. Rodina Davisových má asi inak baseball v krvi, keďže Davis senior bol v MLB dobrým relieverom a vačšinu času strávil ako setup pre closera zo siene slávy s menom Goose Gossage

Ike Davis na High School

Chaparral High School v Scottdale navštevoval Davis predtým ako sa vidal na univerzitu. Táto škola je napr. známa tým, že tu hrával Paul Konerko, úspešný hráč na poste 1B od White Sox. Davisovi sa počas účinkovania na škole podarilo spraviť niekoľko školských rekordov, ktoré stanovil približne 10 rokov pred ním ešte spomínaný Paul Konerko. Za zmienku tiež stojí, že skúšal aj nadhadzovanie a medzi high school prospectami na pozícii 1B bol radený podľa Baseball America ako druhý najlepší hráč.

Univerzitná kariéra –Arizona State University (ASU)

Ike odmietol podpísať s Rays, potom čo si ho vybrali v 19. kole draftu a rozhodol sa odísť na Arizona State University. S odstupom času musíme túto voľbu považovať za nič iné, len správne rozhodnutie.

2006(freshman): Aj na Arizona State naberal Davis jeden úspech za druhým. Stanovil so 65 RBI nový rekord pre nováčika na ASU a celkovo skončil druhý v počte RBI v konferencii. Čo sa týka homerunov, skončil v bodovaní ASU na delenom prvom mieste, na ktoré sa dostal s počtom 9 HR. Vytvoril si tak definitívne povesť skvelého silového pálkara a zabezpečil aj pozvánku do Team USA.

2006(58 zápasov) : .329 AVG/ 39 R/ 20 doubles / 9 HR/ 65 RBI/ .387 OBP

2007(sophomore): Ako druhák sa vyhol výkonnostnému poklesu, s počtom 61 RBI opäť nesklamal a udržal si vysoko nasadenú latku z prvého roku na college. S počtom 23 doubles sa mu podarilo získať delené prvé miesto v konferencii a taktiež si stihol vyskúšať i pozíciu RF.

2007(62 zápasov): .349 AVG/ 56 R/ 23 doubles/ 8 HR/ 61 RBI/ .407 OBP

2008(junior): Ďalší krok vpred pridal v jeho poslednej sezóne Ike v takmer každej štatistike. Odpálil 16 HR a pridal i 76 RBI, to všetko pri .385 AVG v 52 zápasoch. Nakoniec bol ocenený aj ako MVP na ASU, podobne ako pred ním Dustin Pedoria, či Barry Bonds. Davisových finálnych 69 dvojmetových odpalov je druhý najlepší kariérny výkon na ASU, prvenstvo si nakoniec stále tesne udržiava Dustin Pedroia.

2008(52 zápasov): .385 AVG/ 64 R/ 26 doubles/ 16 HR/ 76 RBI/ .457 OBP

Ike Davis
Ike Davis

Účinkovanie v Minor League

Takže dostávame sa do fázy kde dostala Davisova svetlá budúcnosť prvé rany. Po úžasných výkonoch na college boli očakávania veru vysoké, no úvodná sezóna na úrovni A- sa stala i tak pre čerstvo draftovaného hráča Mets jednou veľkou čiernou morou. Bez homerunu, s .256 AVG a iba 17 RBI za 58 zápasov, to sa jednoducho nemohol Davis potom, čo šiel v prvom kole draftu 2008, nazvať inak ako bust. Podľa Baseball America to mal byť tretí najlepší silový pálkar na drafte, no svojím výkonom sa ako keby vysmial Ike skautom do tváre. Dodnes je záhadou, kde sa tak zrazu podela Davisova sila. Samotný Ike hľadal chybu v nedostatočnej kondícii či v prechode na drevenú pálku.

Nastal tak rok 2009 a náš Davis vedel, že ďalšie sucho na pálke by mu prakticky zavrelo dvere do Major League. Možno dôležitosť momentu bolo to, čo mu v tom okamihu otočilo kariéru. Kedysi o ňom istý analytik ESPN povedal niečo v tom štýle, že čím je dôležitejší zápas, tým lepšie Ike hrá. Každopádne, sezónu 2009 začal Davis na úrovni A- a skončil v AA. Odpálil 20 HR a pridal 71 RBI pri .298 AVG. K tomu pridajme 31 doubles a máme definitívne potvrdené, že Davisovi sa vrátila sila. Jeho výkon bol tak ohromujúci, že sa začalo okamžite po konci sezóny 2009 špekulovať povýšení do Major League.

Mets však Davisa držali pri zemi a nechali ho i rok 2010 začať v Minore, no tento krát na najvyššej úrovni, a to triple-A(AAA). Davis však pokračoval tam, kde skončil sezónu 2009. Po dvoch týždňoch mal už na konte 2 HR a .364 AVG. V New Yorku sa teda rozhodli kuť železo kým je horúce a Davis tak dostal povýšenie do Major League. Ani nie rok potom, čo začal byť Davis označovaný za jeden z najväčších omylov MLB draftu 2008, sa tak stala z neho každodenná voľba Mets na pozíciu 1B. Jeho kariéra tak začala písať novú kapitolu, ktorá je konečne zaujímavá i pre fanúšikov fantasy MLB.

Ike Davis na pálke

Dostávame sa teda konečne k analýze jeho skutočných schopností na pálke. Začneme s kontaktom, ktorý je v jeho podaní solídny, skôr smerujúci k priemeru. Jeho AVG sa bude pohybovať skôr k .275 ako ku .300. Má špecifický švih pri odpale, ktorý začína tým, že Ike spúšťa rýchlo ruky dole. Tento fakt z neho robí extrémneho fly ball pálkara a definuje jeho švih ako extrémne silový. Za následok to teda bude mať určite nízky BABIP a aj vyšší počet strikeoutov. Taktiež má lepší kontakt pri odpale nadhodov smerujúcich skôr do vnútornej ako do vonkajšej strany jeho strikezóny.

Teraz prichádza na rad bližší pohľad na jeho najväčšiu výhodu a tou je sila, ktorú dáva do odpalov. Davis dokáže vynikajúco odpaľovať fastbally a skutočne keď trafí fastball tak si nadhadzovač koleduje o XBH(extra base hit) . V Davisovom prípade sa dokonca očakáva, že v sebe má ešte stále kus akejsi skrytej sily. Nie, nemám na mysli, že z Davisa bude rytier Jedi, ale snažím sa poukázať na jeho silovú rezervu, ktorá sa dostane do odpalov až časom ako dospeje a naberie skúsenosti ako pro. Silový potenciál v jeho prípade môže byť tak 25-30 HR za sezónu.

Disciplína na pálke už ale nie je tak veľkou výsadou pre Davisa. Dlhý, silový švih zaručene sťažuje kontakt a vytvára menej lichotivé čislo v štatistike BB/K. V priemere na college odpaľoval s pomerom 1x BB / 2x K a podobné, no o niečo možno horšie číslo sa očakáva i v Major League. Najväčším problémom sú preňho klasicky off-speed nadhody a donedávna aj odpaľovanie proti ľavákom. Jeho achillová päta v podobe slabých výkonov proti ľavákom sa ale prekvapivo v MLB vôbec tento rok nepotvrdila a paradoxne proti nim hrá Ike lepšie. Pohyb po métach je v podaní Davisa priemernou záležitosťou. Možno ho označiť ako trochu podpriemerného čo sa týka rýchlosti a kradnutie mét od neho tobôž nečakajte.

Z dlhodobého hľadiska je najčastejšie prirovnávaný ku kanadskej hviezde na poste 1B u Twins. Presne tak, Justin Morneau má schopnosti, ktorých potenciál má v sebe Ike. Asi najviac podobný sú v silovom potenciály a aj defenzívnej hre, ku ktorej sa ešte dostaneme.

Ike Davis
Ike Davis

Ike Davis ako obranca

Podľa istých sabremetrických štatistík je Davisov výkon v defenzíve na pozícii 1B druhý najlepší práve za spomínaným Kanaďanom Justinom, čo asi najlepšie vykresľuje jeho skvelú defenzívnu hru. Doteraz sme sa bavili len o jeho schopnostiach na pálke, no v obrane podával doteraz nemenej lepšie výkony a platí v jeho prípade zaručene k pozitívnym aspektom hry

Ike Davis ako sleeper vo fantasy MLB

Pred nami je posledná časť tohto článku, a to analýza Davisovho potenciálu pre využitie vo fantasy MLB. Tento rok to v jeho podaní ešte zaručene nie je jeho najlepšia hra. Ako väčšina debutantov, tak i on má isté problémy s aklimatizáciou na nahody v MLB. Jeho AVG sa pohybuje momentálne len okolo .248 a to sa Davisovi podarilo pritom odpáliť už 15 HR. Hranicu 25 HR môže so šťastím pokoriť preto už tento rok, no stále to nie je v jeho prípade to pravé orechové.

Ako naznačuje AVG, jeho kontakt je stále nedostatočný, takže ako dozrie na pálkara s priemerom .275 , hranica 30 HR v jeho prípade padne ako nič. Jeden rok v triple-A by bol presne asi tým správnym receptom aby sa vyhol Davis problémom s nedostatočným kontaktom v MLB, no Mets bohužiaľ potrebovali okamžite hráča na 1B. Preto bolo tento rok nevyhnutné pri odhade Davisovho tohtoročného využitia zohľadniť fakt, že Davis je v MLB najmä kvôli potrebe Mets a dobrej obrane, nie pretože by bol absolútne pripravený na veľkú ligu.

Budúci rok sa ale už budú dať očakávať veľké veci a Ike Davis bude definitívne niesť štatút sleepera. Počet HR pri dobrom zdraví by konečne mal byť v správnej miere 25+ HR a očakávať sa dá i slušné AVG .270+ či slušný počet 85+ RBI. Do budúcnosti by teda nemalo byť v jeho prípade nereálne aj prekonanie hranice 100 RBI. Možno sa dočká i ocenenia Golden Glove, no čo je najdôležitejšie pre fantasy MLB fanúšikov, Davis má v sebe potenciál stať sa celosezónnym hráčom do základnej zostavy na post 1B. Možno už budúci rok a možno až o dva, najväčšiu váhu má však fakt, že v Davisom prípade je budúcnosť naozaj svetlá. Proti ľavákom problém nemá, tak kde je limit keď chytí na pálke slinu?

Ike Davis
Ike Davis


Průměrná známka: 1.20 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: orli | Kategorie: Profily | New York Mets | Sdílet


Související články — Prospect Edition:

nerozbaleno Prospect edition: Alcides Escobar – zlodej z Venezuely (24. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Mike Stanton – nový yardový rekordér? (18. 8.)
nerozbaleno Prospect edition: Pedro Alvarez – nová tvár organizácie Pirates? (12. 8.)
nerozbaleno Prospect Edition: Justin Smoak – Nový Mark Teixeira alebo len ďalší Lyle Overbay? (26. 7.)
nerozbaleno Prospect edition: Carlos Santana – nielen ďalší kúsok do skladačky (18. 7.)

©2010-2024 - Redakce