MLB Draft 2011MLB 2011 Draft Review (1/4)
(8. 6. 2011, 19:32:46, přečteno 2543×)

Nový Stephen Strasburg alebo Bryce Harper sa na MLB Drafte tento rok neukázal, avšak stále sa našlo veľa zaujímavých hráčov. Chcete ale napr. vedieť, ktorí univerzitní nadhadzovači budú na rýchlej ceste do MLB alebo služby akého miestneho talentu si zabezpečil klub Kansas City Royals? Potom je tento článok stvorený aj práve pre vás...

Prvé kolo MLB draftu, ktoré prebehlo v skorých ranných hodinách 7.6. 2011, je úspešne za nami. Ako aj minulý rok, tak aj tento rok by som vám rád pomocou edície zhrnul v skratke to najdôležitejšie, čo sa udialo v tohtoročnom drafte.

trio Cole, Starling, Hultzen
trio Cole, Starling, Hultzen

Najskôr by som začal celkovým zhodnotením celkovej kvality hráčov tohtoročného draftu, ktorá sa hodnotí tento rok celkom obtiažne a do istej mieri sa aj celkové pohľady samotných manažérov rozchádzajú. Problémové sú totiž kritéria, ktorým pripisujeme dôležitosť pri hodnotení kvality tohtoročného talentu. Preto sa radšej pokúsim vyhnúť kontroverzným názorom a zhodnotiť talent len v rámci kritérií.

Prvé odhady na 2011 draft class prichádzali už minulý rok a čakal sa naozaj potentný rok. Ako sa však priblížil termín draftu, manažéri ako napr. Jon Daniels priznali, že kvalita hráčov nie je nakoniec taká aká sa očakávala.

V prvom rade tento rok chýbal top talent. Tento rok sme sa žiadneho Harpera ani Strasburga nedočkali. Na jednotku draftu by si tento rok napr. trúfli pre porovnanie aj dvojka minuloročného draftu RHP Taillon, či trojka SS Machado. Namiesto toho sme tu ale tento rok mali provizórny súboj RHP Gerrit Cole vs 3B Anthony Rendon, do ktorého miestami prehováral Hultzen. Každopádne kvalita spomenutých hráčov nebola taká jednoznačná ako by sa aspoň od špičky čakalo a každý mal nejaké tie menšie či väčšie chyby na kráse, o tom ale až za chvíľu.

Kvalita nadhadzovačov tento rok je ale úplne iná káva. Možno chýba najjasnejší diamant, no stále bolo k dispozícii veľmi veľké množstvo trblietavých kúskov. Oproti minulým draftom bolo tento rok k dispozícii veľké množstvo univerzitných nadhadzovačov a v podstate ani za nimi nezaostávali čo sa týka množstva talentu hráči zo stredných škôl. Nadhadzovači tak presne podľa predpokladov ovládli prvé kolo draftu a vzhľadom k tomu, že viac než solídny podiel z toho boli hráči s univerzitnými skúsenosťami, tak sa dočkáme novej vlny talentovaných SP v MLB relatívne dosť rýchlo.

Druhá vec je ale kvalita pálkarov, ktorý sa objavili na drafte. Až na pár výnimiek to zďaleka nie je rok univerzitných pálkarov a ich nedostatočná kvalita má práve za následok zmiešané hodnotenia pre tohtoročný draft. Pálkari zo stredných škôl nie sú na tom kvalitou až tak zle, ale proste je to cítiť, že tohtoročný draft nebol o nich. Patril totiž jednoznačne najmä v prvom kole nadhadzovačom, a to hlavne tým univerzitným.

Za zmienku ešte myslím pri vytváraní celkového pohľadu stojí fakt, že hoci chýbal top talent, za ním nasledovalo veľké množstvo relatívne vyrovnaných nádejí a podľa niektorých skautov nieslo nálepku hráča do prvého kola až okolo 70 uchádzačov. Dosť už ale bolo rečí ohľadom všeobecnej kvality draftu, nasledujúce riadky budú patriť naopak už len konkrétnym menám, ktoré boli zahlásené v prvý deň draftu…

1. Pittsburgh Pirates:

RHP – Gerrit Cole, UCLA

Prvá veľká ryba draftu a hneď aj univerzitný nadhadzovač. Cole nakoniec jednoznačne v boji o post jednotky porazil v drafte 3B Anthonyho Rendona, ktorého potopili nejasnosti ohľadom stavu jeho ramena. Pred pár rokmi ho na konci prvého kola draftovali Yankees, ale Cole sa vtedy rozhodol dať prednosť univerzite a tento krok mu určite pomohol zlepšiť renomé.

Gerrit je inak veľmi talentovaný pravák, ktorý má v prvom rade dosť dobrý a tvrdý fastball dosahujúci miestami až 99 mph. Konzistentne ho dokáže inak hádzať na úrovni 95-96 mph. K tomu si pridajme ešte solídny slider a slušný changeup, oba na úrovni 88-90 mph. Kontrola je fajn, ale ak pýtame na jeho komandovanie nadhodov, tak nachádzame prvé otázniky. Ďalšie otázniky navodili napr. aj problémy s mechanikou, ktoré mali na svedomí nie príliš presvedčivé výsledky v drese UCLA počas posledného roku na Univerzite. Každopádne v budúcnosti sa od neho očakávajú veľké veci ako napr. zaujať vedúci post rotácie.

Gerrit Cole, RHP, UCLA
Gerrit Cole, RHP, UCLA

2. Seattle Mariners:

LHP – Danny Hultzen, Virginia

Hultzen bol nielen pre mňa prvé prekvapenie večera. Už deň pred draftom to totiž vyzeralo tak, že Mariners a Rendon si sú proste súdený. Mariners evidentne potrebujú posilniť na pálke a najlepší univerzitný pálkar pre Seattle proste dával jasný zmysel. Nakoniec ale Rendon padá ďalej a Hultzen je prvý tohtoročný draftovaný ľavák.

Čo sa týka arzenálu, Danny má k dispozícii plusový fastball, ktorý dokáže vyťiahnuť na 95 mph. Potom tu máme naozaj kvalitný changeup, ktorý je pri rýchlosti 82-83 mph veľmi nebezpečný a nakoniec ešte slider, na ktorom sa stále pracuje. Kontrola je v poriadku rovnako ako aj komand. Narozdiel od Colea nehádže teda tak tvrdo a jeho potenciál je skôr ako dvojka rotácie, avšak taktiež je celkom bezpečnou voľbou.

Danny Hultzen, LHP, Virginia
Danny Hultzen, LHP, Virginia

3. Arizona Diamondbacks:

RHP – Trevor Bauer, UCLA

Dostávame sa konečne k môjmu prvému obľúbencovi draftu. Túto voľbu Arizony absolútne schvaľujem a verím, že bude fungovať. Nielen moju pozornosť si totiž Trevor Bauer získal práve svojím neortodoxným spôsobom hádzania, ktorý verne kopíruje Tima Lincecuma. Ich štýly nadhadzovania sú proste v tomto smere absolútne rovnaké.

Bauer inak dokáže svoj fastball hodiť rýchlosťou až 97 mph, komfortne niekde na úrovni 94 mph. K tomu ešte disponuje širokým repertoárom nadhodov, ktoré sú ale veľmi nekonzistentné. Každopádne má dobrý curveball, presnejšie 12-6 curve. Potom menej efektívny changeup na ktorom potrebuje zapracovať a nakoniec ešte splitter, či slider. Najmä slider bude potrebovať viac vyformovať, pretože miestami je to cutter, alebo naopak screwball. Práve z týchto rôznych variácií slideru práve profitoval Bauer na univerzite a v prípade, že proste aspoň jeden z nich nebude priemerným nadhodom na úrovni MLB, môžu nastať v budúcnosti Trevorovi komplikácie. V kontrole a komande nevidím nejaké veľké problémy, takže otázne zostáva len ako sa široký repertoár Bauera dokáže adaptovať na MLB.

Trevor Bauer, RHP, UCLA
Trevor Bauer, RHP, UCLA

4. Baltimore Orioles:

RHP – Dylan Bundy, Owasso HS, Oklahoma

Bundy je prvým HS nadhadzovačom draftu 2011 a povedal by som, že sa ním stal právom. V podstate vyzerá ako správny prototyp nadhadzovača na čelo rotácie. Atletická a dobre vyformovaná postava, bezproblémové a mechanicky čisté nadhadzovanie.

K tomu si pridajme, že Bundy je ďalší „flamethrower“ v drafte, s fastballom na úrovni 95 mph, maximálne 98 mph. Zo sekundárnych nadhodov by som vyzdvihol najmä curveball, ktorý bude v budúcnosti postrachom pre MLB pálkarov. Menej efektívne už sú v jeho prípade slider, z ktorého sa pomaly stáva cutter a changeup, ktorý si vyžiada určite najviac práce. Záujem inak majú o Dylana aj Longhorns, takže Pirates, či Mariners by mali asi seriózne problémy vykúpiť ho od jeho zázäzku k Texasu.

Dylan Bundy, RHP, Owasso HS, Oklahoma
Dylan Bundy, RHP, Owasso HS, Oklahoma

5. Kansas City Royals:

OF –Bubba Starling, Gardner Edgerton HS, Kansas

V mojich očiach bol Bubba najtalentovanejší pálkar tohtoročoného draftu a nakoniec aj predbehol padajúceho Rendona. Prvá základná vec o Starlingovi, je to miestny talent z Kansasu, takže zakotvenie v u miestnych Royals ho muselo určite potešiť. Druhá vec je , že všestranne nadanejšieho a atletickejšieho hráča by ste tento rok v drafte hľadali márne. Starling je proste pravý 5-tool talent, ktorý dokáže čokoľvek. Na HS bol prakticky hviezdou v baseballe, basketbale a aj v americkom fotbale. Našťastie pre baseball, jeho viazanosť k tomuto športu vyzerá byť uňho najserióznejšia.

Starling má taktiež na stole ponuku od Nebraskej Univerzity, kde by mal dostať možnosť hrať nielen ako OF, alej aj ako QB Cornhuskers. Tu ale trocha naráža kosa na kameň. Veľmi rád by som videl hrať Starlinga na poste QB v Nebraske, keďže je to výnimočný atlét a o jeho úspechu nepochybujem, avšak je tu aj Taylor Martinez. Presne ten Taylor Martinez, ktorý je od minulého roka QB Nebrasky. Jedná sa o ďalšieho neskutočne atleticky nadaného hráča, ktorý si ma minulý rok získal už pri debute. To, že je Taylor neuveriteľne agilný a priam kópia Steve Younga asi baseballovej verejnosti nič nehovorí, avšak osobne neviem či by Nebraske prospela kontroverzia na poste QB. Takže pre dobro Starlinga s Martinezom absolútne schvaľujem viazanosť Starlinga k baseballu. Čo sa týka prirovnaní, tak na Starlinga sedí popis lepšieho Drew Stubbsa. Rovnako ako CF Reds, tak aj Bubba má kvalitnú silu a rýchlosť. Starling ešte navrch pridáva lepšiu disciplínu na pálke a aj bezproblémový švih pálkou, ktorý má narozdiel od Stubbsa nederavý. Takže aby som to zhrnul, máme tu hráča, ktorý má nadpriemernú rýchlosť, silu a ešte aj bude hitovať pre vysoký priemer. Znie to teda len mne ako kompletný balík?

Bubba Starling, OF, Gardner Edgerton HS, Kansas
Bubba Starling, OF, Gardner Edgerton HS, Kansas

To by bolo asi k prvému dielu edície zatiaľ všetko. V nasledujúcej časti sa mimo iného zaručene dozviete kde skončila najlepšia univerzitná pálka v podobe Anthonyho Rendona, alebo výberom akého stredoškolského pálkara, ktorý vlastne ani nehral stredoškolský baseball, šokovali Mets. Mimochodom, zatiaľ si aspoň skúste do vyhľadávania na youtube napísať meno Taylor Martinez, pardon Bubba Starling…ale inak ani Martineza neoľutujete… Na úplný záver ešte otázka do publika: Schvaľujete Cole ako jednotka draftu, alebo by vaša voľba na mieste Pirates padla na iné meno?

Originál článku nájdete na: PFS: MLB Draft Review (1/4)


Průměrná známka: 1.00 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (1) | Autor: orli | Kategorie: Analýzy | Arizona Diamondbacks Baltimore Orioles Kansas City Royals Pittsburgh Pirates Seattle Mariners | Sdílet


Související články — MLB Draft 2011:

nerozbaleno MLB 2011 Draft Review (3/4) (29. 6.)
nerozbaleno MLB 2011 Draft Review (2/4) (12. 6.)

©2010-2024 - Redakce