Rich HardenDosavadní přestupy AL: Západní divize
(8. 1. 2011, 21:45:14, přečteno 1857×)

Texas Rangers loni šokoval celou MLB a probojoval se až do Světové série. Pokud však chce na úspěch navázat, musí výrazně posílit pro příští sezonu. Klub totiž opustil Cliff Lee a Bengie Molina, nadále chybí také první meta. Navíc v Západní divizi vzniká velká konkurence – hlavně Oakland Athletics se zatím na trhu chová velmi aktivně a pokouší se posílit na všech pozicích. Tradičně silní budou také Angels a outsiderem i nadále zůstávají Mariners.

Los Angeles Angels

Anaheimští Angels zatím o získávání nových hráčů prakticky nejeví žádný zájem. Nadhoz sice posílil japonský rodák Hisanori Takahashi, ale do pole žádná posila nepřišla a ani Takahashi pravděpodobně nebude oporou. O velkém štěstí tak může mluvit Scott Kazmir, který se pravděpodobně dočká další sezony v rotaci, ačkoliv jeho výkony by mu ji pravděpodobně nikde jinde nepřinesly. Ve vnitřním poli zůstává Alberto Callaspo, který přišel k Angels těsně před závěrem sezony spolu s Danem Harenem, jenž bude pokračovat jako lídr rotace.

Zajímavá zápletka se objevuje v otázce poskládání vnějšího pole. Ve středu pole zaujal mladý Peter Bourjos, jenž byl dříve označen za druhý největší talent celého klubu, a který vytlačil legendárního Toriiho Huntera do pole pravého. Levá strana patří Juanovi Riverovi, vrací se však šestatřicetiletý veterán Bobby Abreu, který drtivou většinu kariéry odehrál právě v levém poli. Na manažerovi Scioscovi tak bude složité rozhodování, koho nechat hrát a koho případně využít jako DH.

Jinak však Angels žádné posily nehledají a není pravděpodobné, že by se rozhodli k nějakým razantním změnám. Spíše se klub soustředí na znovunastartování kariéry Scotta Kazmira, maximální využití Dana Harena a ve vnitřním poli zejména na rozvoj Ericka Aybara, který během posledního roku spíše stagnoval. Důvěru ve vlastní kádr potvrzuje také fakt, že se několik hráčů dočkalo prodloužení kontraktu. Nechybí mezi nimi Joel Pineiro a Maicer Izturis, novou posilou se pak stal jen Hisanori Takahashi. Nadále by měl zůstat také Jered Weaver a pokud bychom se podívali na potenciální posily, tak za hlavní cíl můžeme označit closera Rafaela Soriana. Angels také nemusí řešit žádné velké odchody, klub opustil pouze Hideki Matsui, se kterým však LAA neplánovali prodloužení smlouvy.

Oakland Athletics

A’s jsou dokonalým protipólem Angels. Na trhu jsou prakticky nejaktivnějším týmem z Americké ligy od samotného startu přestupního období. Hned několik dní po konci sezony se dohodli na výměně Vina Mazzara za Davida DeJesuse. Mazzara pustili s důvěrou v zisk nesmírně talentovaného japonského nadhazovače a potenciálně nejlepší rotaci celé divize. Odešel sice Rajai Davis, ale klub posílilo několik dalších hráčů a A’s jsou tak nyní v situaci, kdy mohou reálně uvažovat nad bojem o playoff.

Oakland, jak již bylo zmíněno, vstoupil do přestupního období výměnou Mazzara za DeJesuse – o tomto tradu se více dočtete v článku: A’s získali DeJesuse z Kansasu. Náhradou Mazzara měl být vynikající japonský nadhazovač Hisashi Iwakuma, který házel za japonský výběr ve WBC, převyšoval všechny nadhazovače ve své lize a dlouhé roky byl uháněn početnou skupinou týmů z MLB. Nakonec letos svolil k jednáním, ta však skončila neúspěchem. Iwakuma žádal plat na úrovni Matsuzaky, s čímž A’s nepočítali. Nakonec s hráčem ke kompromisu nedošli a Iwakuma bude i nadále působit ve Východní Asii.

A’s také prodloužili s klíčovými hráči, o čemž jsme informovali v článku: A’s využili opci u Crispa a Ellise. Do vnějšího pole tak klub měl najednou k dispozici Coka Crispa, Rajaie Davise a Davida DeJesuse, což logicky znamenalo zbytečný přetlak. Klub tedy pustil Davise do Toronta a výměnou získal dva mladé nadhazovače, jmenovitě se jedná o Trystana Magnusona a Daniela Farquhara. Poté Oakland dokonce jednal s Lancem Berkmanem, toho však stejně jako Adama Dunna do kádru nezískal. A’s tak alespoň využili času a prodloužili s Ryanem Sweeneym a Joeym Devinem.

Na pozici DH nakonec dorazil Hideki Matsui, tedy loňské DH týmu Angels. Matsui se tak pokusí napravit pošramocenou reputaci z loňské sezony, kdy za LAA nebyl schopný konzistentně odpalovat a pouze se trápil. Další posilou se stal nadhazovač Brandon McCarthy a hlavně Josh Willingham, který je další výraznou posilou vnějšího pole. Bývalý hráč Nats je prioritně levý polař, v A’s však nebude mít snadné nastupovat pravidelně. Po McCarthym posílil nadhoz i Philip Humber, ale hlavně se vrátil Rich Harden.

Devětadvacetiletý Harden byl hráčem Oaklandu a stal se teprve osmatřicátým nadhazovačem historie, který si připsal tři strikeouty na devět nadhozů. Poté se stal součástí velké výměny s Cubs –do Chicaga putoval spolu s Chadem Gaudinem, na druhou stranu zamířili Matt Murton, Eric Patterson, Sean Gallagher a Josh Donaldson. Cubs však Harden nepřesvědčil, stal se hráčem Rangers a nyní jako volný hráč podepsal opět s A’s. Mohl by tak plnohodnotně nahradit nepodepsaného Iwakumu.

Seattle Mariners

Mariners byli loni největším zklamáním Americké ligy. I přes velké ambice, podpis s Cliffem Leem a další kvalitní sezonu Felixe Hernandeze, nedokázal klub dosáhnout většího počtu vítězství a od začátku sezony byl na chvostu divize. Pro příští sezonu se tak od Seattlu i nadále neočekává, že by navázal na výkony po začátku milénia, kdy byl nejlepším týmem Americké ligy. Přesto klub přivádí několik posil, aby hrál důstojnější roli ve své divizi. Na dva roky podepsal Brendan Ryan, jenž dříve působil v dresu Cardinals a spolu s ním v posledních dnech přišel také chytač Miguel Olivo.

Příchod Oliva je reakcí na odchod Roba Johnsona, jenž bude působit v kádru Padres. Zajímavou posilou je také Jack Cust, který bude hrát na pozici DH. K určitým změnám došlo také mezi nadhazovači. Odešel Rowland-Smith, jenž bude působit v Houstonu a překvapivého prodloužení se dočkal Erik Bedard, který celý loňský rok strávil na marodce.

Texas Rangers

Rangers jsou ve složité pozici. Loňský úspěch a postup do Světové série byl vskutku překvapivý a velkou měrou se na něm podílel nadhazovač Cliff Lee. Ten již podepsal s Phillies a Texas tak nemá lídra rotace. Dnes byl dokončen odchod Matta Garzy do Chicaga Cubs, pro Rangers je tak jediným štěstím, že se dohodli s Brandonem Webbem. Webb podepsal jednoletý kontrakt, je však potřeba říci, že celé dva poslední roky vynechal kvůli zranění a není vůbec jasné, v jaké formě se vrátí. Texaský klub nezapomněl ani na své hráče, již prodloužil s Treanorem a nadále se jedná o smlouvě pro Vladimira Guerrera. Rangers se také zaměřili na bullpen – překvapivou posilou se stal již jednačtyřicetiletý Arthur Rhodes.

Naopak velkou posilou by mohl být Adrian Beltre, který bude působit na pozici třetí mety. DH tak bude Michael Young. Beltre podepsal neuvěřitelně lukrativní šestiletý kontrakt, který mu zajistí 96 miliónů dolarů. Tento podpis tak Rangers výrazně omezuje v dalších tazích na trhu. Nadále však Rangers hledají vhodnou náhradu za Cliffa Lee. Za zmínku stojí ještě podpis s Yorvitem Torrealbou, který se s klubem dohodl okamžitě po konci Světové série. Více o podpisu s Torrealbou se dozvíte v článku: Rangers získali Torrealbu.


Průměrná známka: 1.00 (4 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (2) | Autor: Chazy | Kategorie: Analýzy | Los Angeles Angels Oakland Athletics Seattle Mariners Texas Rangers | Sdílet

©2010-2024 - Redakce