Stephen Strasburg na lavičce NationalsStrasburg bude muset na operaci
(29. 8. 2010, 22:38:08, přečteno 1375×)

Stephen Strasburg, nadhazovač Washingtonu Nationals a fenomén letošní sezóny, s velkou pravděpodobností podstoupí chirurgický zákrok zvaný „Tommy John Surgery“ (Operace Tommyho Johna). Strasburg musel odstoupit ze zápasu proti Phillies minulou sobotu už v 5. směně, když se mu nezdála ruka v pořádku.

Strasburg už letos na listině zraněných jednou byl, ale tentokrát se zranění zdá být vážnějšího rázu. Vyšetření prokázaly, že Strasburg má vážnou trhlinu pravého postranního loketního vazu a pokud podstoupí operaci, předpokládá se, že svému týmu bude chybět 12-18 měsíců.

„Byl to pro mě šok, když jsem se dozvěděl, co s mojí rukou je. Věděl jsem, že není v pořádku, ale nečekal jsem žádnou trhlinu, protože nic takového jsem necítil,“ řekl Stephen o svém zranění. „Nicméně je to pro mě nová výzva a já udělám vše pro to, abych se na kopec vrátil v plné síle.“

Generální manažer Nationals Mike Rizzo si myslí, že operace Tommyho Johna je pro Stephena nevyhnutelným zákrokem: „Doktor Lewis Yocum má ještě jiné nápady, jak dát Stephena do pořádku. Rádi jej vyslechneme, ale přesto si všichni myslíme, že Operace Tommyho Johna je nevyhnutelná.“

Strasburg bude pro Washington citelná ztráta, vždyť má ve své nováčkovské sezóně na kontě 5 výher a 3 prohry při ERA 2.91 ve dvanácti zápasech. S těmito statistikami se stal okamžitě esem v rotaci Nationals.

Co je to vlastně operace Tommyho Johna? Tato operace je pojmenována po nadhazovači Tommy Johnovi, který se stal prvním atletem, jež tuto operaci úspěšně podstoupil. Stalo se tak roku 1974 a od té doby podstoupilo operaci mnoho sportovců, zejména baseballistů. Během zákroku je nahrazen postranní loketní vaz šlachou z některé části těla, např. z předloktí, kolenní šlachy atd. Celá operace zabere zhruba hodinu, ale nadhazovači se z ní zotavují nejméně rok. Rizikem operace je zranění loketního nervu.

Operace je pro Strasburga krutá, ale tento fenomén z Washingtonu má kolem sebe spousty příkladů, že nic není ztraceno. Nemusíme chodit od stolu daleko a můžeme porovnat situaci s kolegou z NL East Joshem Johnsonem, který válí za Marlins. Johnson podstoupil zákrok v srpnu 2007 a už o 11 měsíců později naplno hrál. Od té doby Josh podává skvělé výkony a rekord 33-11 při ERA 2.98 v 73 zápasech mluví za vše. Dalšími z úspěšně zotavených nadhazovačů jsou např. Chris Carpenter, Ryan Dempster, Tim Hudson a Shaun Marcum, když všichni tito jmenovaní mají lepší statistiku ERA po zákroku, než před ním.
Jenže ne vše jde podle plánu – některým nadhazovačům trvá, než se dostanou do optimální formy. Francisco Liriano, který měl skvělou nováčkovskou sezónu 2006, bojoval se svými výkony v letech 2008 a 2009. V sezóně 2006 měl ERA 2.16 a 144 strikeoutů ve 121 směnách. Do formy se dostává postupně letos – ERA 3.41 a rekord 12-7.

Strasburg může hledat inspiraci i ve svém spoluhráči Jordanu Zimmermannovi, který ve čtvrtek nastoupil po pauze způsobené právě operací Tommyho Johna a který Stephena plně podporuje. „Máme šanci na to být silné kombo v rotaci Nationals a vím, že tomu tak jednou bude. Naneštěstí si musím ještě počkat a doufám, že se dočkám již v průběhu příštího roku,“ prohlásil Zimmermann.

Strasburg má před sebou dlouhou cestu, která určitě nebude nijak růžová. Pokud na sobě zapracuje a bude dělat vše proto, aby se mohl vrátit na trávníky, čeká ho určitě ještě mnoho let zářivé kariéry. Co si myslíte Vy, fanoušci baseballu? Bude Stephen schopný navázat např. na výkony Joshe Johnsona, nebo nám v MLB vyhasne další hvězda?

Stephen Strasburg v osudovém zápase proti Phillies
Stephen Strasburg v osudovém zápase proti Phillies


Průměrná známka: 1.20 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: JuanJ | Kategorie: Aktuality | Washington Nationals | Sdílet


Související články — Zranění Stephena Strasburga:

nerozbaleno Strasburg optimistický v otázce brzkého návratu (14. 1.)
nerozbaleno Strasburg zahajuje rehabilitaci (29. 9.)
nerozbaleno Strasburg nedohral (22. 8.)

©2010-2024 - Redakce