Spring Training 2014Spring Training 2014
(7. 2. 2014, 20:38:35, přečteno 1567×)

Nová sezóna v MLB je blíž a blíž. Hráči se začínají sjíždět do tréninkových center na Floridě a v Arizoně. Do zahájení sezóny v Austrálii zbývá ještě něco přes měsíc, tak se pojďme podívat na pár otázek, které by vás mohly zajímat před začátkem sezóny.

Kam s ním?

Tuto Nerudovskou otázku nebo jeji modifikaci v podobě Kam se mnou? si pokládá ještě spousty hráčů a jejich manažerů, kteří nemají podepsaný žádný kontrakt a nevědí, kde budou v příští sezóně nebo sezónách působit. Mezi nejznámnější jména, které doufají, že se po prvním dubnu nebudou muset hlásit na Úřadu práce patří:

Bronson Arroyo - stále vybírá mezi nabídkami a bez práce určitě nezůstane. Zájem měla Minnesota, ale tam už je asi plno v rotaci. Takže to vypadá, že zůstane v Národní lize a nejvíce se hovoří o Dodgers, Arizoně. Možná Baltimore.

AJ Burnett - rozhodoval se zdali vůbec pokračovat v kariéře nebo ještě rok zkusit u Pirátů. Poté co u Pirátů nebyl zájem a Burnettovi se chce ještě házet, tak slevil a je otevřen smlouvě kdekoliv.

Nelson Cruz - moc se toho neděje okolo toho zadního polaře, zřejmě vzhledem k jeho zobací minulosti. Nejvážnějším kandidátem o jeho služby se tak zdá být Seattle, který se uchází letos v podstatě o každého významějšího volného agenta :)

Stephen Drew - námluvy s New York Mets nevyšly, v Bostonu chtějí sázet na mladší. Ale Drew se návštěvy pracovního úřadu bát nemusí.

Ubaldo Jimenez - vysoké finanční nároky + fakt, že Jimenez bude jeho nový tým stát právo volby v draftu znamená, že je zatím bez práce. Tipl bych si, že skončí v Torontu.

Ervin Santana - stejný případ jako u Jimeneze. Už trochu slevil z finančních nároků a je choten podepsat tříletou smlouvu. Není ani vyloučena varianta, že by se mohl vrátit na rok opět do Kansasu, kde se mu za dobrou defenzívou dařilo. Pokud Jimenez skončí jinde než v Torontu, nedivil bych se kdyby po něm Blu Jays sáhli.

Kdo by mohl být vytrejdován ještě před začátkem sezóny?

Adeptů na tento krok je také dost. Například v Chicagu u WhiteSox, kde na pozici 1B/DH mají tři hráče. Nově podepsanho kubánce Abreua, Adama Dunna a místní legendu Paula Konerka. U Dunna a Konerka by se dalo uvažovat o tom, že si práci rozdělí podle toho, zda se proti nim postaví pravák nebo levák. Nejpíš to vypadá na Dunna, který není nejlevnější hráč. Dost se také v letošní offseason mluvilo v souvislosti s trejdme o dvojici hráčů Washingtonu. Danny Espinosa a Drew Storen byly často jmenováni jako potencionální účastníci trejdu. Něco podobného se týká také nadhazovače Cubs. Jeff Samardzija a Chicago Cubs se snaží pracovat na návrhu nové smlouvy a jelikož se to moc nedaří, je možné, že se ho Cubs nacházející se ve fázi přestavby kádru budou snažit vyměnit, aby za něj dostali nadějné mladé hráče, pokud by vyjednávání ohledně nové smlouvy nikam nevedla.

Souboj o pozice v týmu

Spring Training je také soubojem hráčů o pozici v týmu a možnost hrát jako hráč, řekněme základní sestavy nebo ve valné většině zápasů, když se mi vyhnou zranění. Není to pouze o výkonech a neznamená, že když nějaký mladý hráč dá ve Spring Trainingu patnáct homerunů, tak mu to stoprocentně zajistí místo v hlavním týmu. Dost je to také o tom jakou má hráč smlouvu a vždy jsou preferování hráči, kteří mají major league kontrakt. Ze zkušenejších hráčů, kteří podepsali minor league kontrakt se povede dostat do hlavního týmu, tak jednomu až dvěma například, třeba z patnácti. Ale může to být také souboj mezi dvěma, třemi hráči, kteří mají podepsaný major league kontrakt o pozici v rotaci, v zadním poli, prostě kdekoliv. Takovou sitaci, teď řeší v Texasu, kde po odchodu Joe Nathana budou řešit pozici closera. Kandidáti jsou tři: Neftali Feliz, Joakim Soria a Tanner Scheppers. První dva jmenovaní mají už s touto rolí zkušenosti, nejvíce asi Joakim Soria, který zažíval velké úspěchy coby closer v Kansasu. Feliz chtěl původně startovat v zápasech, ale po svém zranění změnil názor a prohlásil, že chce být práě closerem. Podobně radostné problémy budou řešit i u loňských finalistů Světové série, St.Louis Cardinals. V jejich startovací rotaci mají jisté místo Adam Wainwright, Michael Wacha a Shelby Miller. Takže zbývají dvě místa o které se budou ocházet Lance Lynn, Jaime Garcia, Joe Kelly and the Carlos Martinez. Myslím, že podobné starosti by chtěl mít každý manažer v lize a řešit dilema koho z těchto hráčů vybrat. Dalším tématem je zadní pole dalšího z favoritů příští sezóny, LA Dodgers. Tam do sestavy prohovoří také to, jak na tom budou hráči zdravotně, ale na tři pozice mají nyní Dodgers pět hráčů. Yasiel Puig, Matt Kemp, Andre Ethier, Carl Crawford, Scott Van Slyke. Nedivil bych se ale, kdyby Dodgers během sezóny scháněli ješte výpomoc vzhledem k historií zranění u Crawforda, Eithiera i Kempa, který ještě není teď úplně fit ze zranění, které si přivodil v minulé sezóně.

Kdo může zazářit a zklamat ve svých nových týmech?

Joe Nathan - pokud Jimovi Leylandovi zůstaly nějaké nešedivé vlasy, tak bullpen Detroitu ho o ně připravil. A přidal ještě dost vrásek do tváře ne zrovna mladého manažera :) S tímhle by měl být teď v deváté směně konec a role closera se v Detroitu po minuločních trápeních dostala do spráných rukou.

Brian McCann - v minulé sezóně catcheři Yankees dostali míček za plot dohromady osmkrát. Brian, který přišel z Atlanty se dostal přes dvacet homerunů v posledních šesti sezónách, takže by překonat průměr z minulé sezóny pro něj neměl být problém.

Jose Abreu - další kubánský import do MLB od kterého si fanoušci WhiteSox slibují, že půjde ve stopách Puiga nebo Cespedese.

Prince Fielder - nejrozlehlejší vegetarián na světě by mohl opět zazářit naplno v Texasu, kam byl v zimě vytrejdován z Detroitu, kde žil trochu ve stínu Miguela Cabrery.

A teď z té druhé strany:

Robinson Cano - za ty peníze co do něj Seatlle investoval bude pod obrovským tlakem. K tomu je ještě připočíst jeho statistiky na Safeco Field. Jak by řekl / zazpíval Richard Muller: Nebude to lahké, drahá

Curtis Granderson - těžko naváže na svá předchozí leta u Yankees, kde dával kolem 40 homerunů za sezónu. Vypadá to, že jeho čísla jsou ve fázi, kdy půjdou už dolů a ještě ke všemu se Grandersonovi nevyhýbají zranění.

Masahiro Tanaka - podobný případ jako Cano. U Yankees bude také pod obrovský tlakem, který nemusí zvládnout. Házet v Japonsku a MLB bude asi trošku něco jiného.

Který z playoff týmu bude mít největší problémy zopakovat loňskou účast?

Asi Cleveland Indians z Centrální divize. Ano, ta sice patří mezi nejslabší (ano to je tak, kde je tak0 Kansas City Royals;), ale Indians přišli o dva klíčové hráče na nadhozu v Ubaldo Jimenezovi a Scottu Kazmirovi. Z bullpenu to byli Joe Smith, Chris Perez(tam si spíš Indians oddechli), Rich Hill and Matt Albers. Problémem může být také změna v infieldu, kdy na pozici 3B se přesunul Carlos Santana, který předtím působil jako catcher a první metař.

Který z týmů, který loni v playoff chyběl se tam může dostat?

Los Angels Angels - když jim zaháže rotace lépe než vloni, což by po výkonech Blantona, Williamse a Hansona nemusel být zase takový problém. Alberta Pujolse nebudou provázet zranění a Josh Hamilton naváže na své výkony z Texasu, tak by se mohli Angels s Mikem Troutem do playoff podívat.

Článek vychází v rámci naší spolupráce se stránkami Baseball Pigs - baseballové tipy zdarma.


Průměrná známka: 1.19 (16 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (2) | Autor: rmk | Kategorie: Aktuality | Sdílet

©2010-2024 - Redakce