Jamie MoyerMoyer vyhlíží návrat v roce 2012
(2. 12. 2010, 11:50:26, přečteno 1069×)

Nejstarší hráč současné MLB nezažil nejšťastnější sezonu. Sice zůstal v rotaci Phillies a předváděl poměrně kvalitní výkony, ale poslední třetinu roku strávil na marodce. Nakonec je jeho start v roce 2011 pro zranění vyloučen, Jamie Moyer přesto konec nechystá. Rozhodl se absolvovat komplikovanou operaci Tommyho Johna a pokusit se o návrat v roce 2012.

Baseball je obecně sportem, který dovoluje již stárnoucím hráčům stále hrát na nejvyšší úrovni, Jamie Moyer je přesto naprostým unikátem. V současné době je mu již osmačtyřicet let, přesto zůstává aktivním hráčem. Ačkoliv letos sezonu zakončil zraněním, dokázal nastoupit do devatenácti zápasů a připsal si vyrovnanou bilanci devíti výher a devíti proher. Jeho ERA činila 4.84 a stal se nejstarším nadhazovačem, který kdy odházel shutout. Poté přidal dokonce druhý kompletní zápas, stal se teprve třetím v historii, kdo si připsal více jak 100 výher po čtyřicátých narozeninách, stal se nejstarším nadhazovačem, který zaznamenal výhru proti Yankees a také prvním v historii, kdo házel ve čtyřech desetiletích.

Ačkoliv také překonal historický rekord v obdržených homerunech, stále se jedná o velice kvalitní sezonu. Proč tedy nyní končit? Problémem je vážné zranění, které Moyera donutilo opustit zápas proti Cardinals. Věk se nedá zastavit a Moyerovo tělo přestává zvládat ohromný tlak, který na něj nadhazováním vytváří. V zápase proti Cardinals to odnesly vazy v Moyerovu levém lokti. Kvůli zranění neodházel zbytek sezony, nepodíval se do playoff a musel čekat až na rok 2011. Bohužel se pravděpodobně příliš uspěchal jeho návrat na kopec. Moyer naskočil do zápasu Dominikánské zimní soutěže, ve které hraje šest klubů a často se zde objevují také hráči z MLB. Moyer si však zranění obnovil a doktoři přinesli nepříjemný verdikt – Moyer musí podstoupit komplikovanou operaci, jinak pro něj kariéra skončila.

Operace Tommyho Johna už je o mnoho bezpečnější, než když jí prošel právě nadhazovač Tommy John, současný člen Síně slávy MLB a bývalý nadhazovač Yankees či LA Dodgers. Tommy John měl také problém s vazem v levém lokti. Díky operaci byl vaz nahrazen šlachou z jeho pravého předloktí a John tak mohl pokračovat ve své kariéře. Úspěch tehdy první operace svého druhu přinesl velkou naději pro mnoho nadhazovačů, které potkalo podobné zranění. V současné době prochází rekonvalescencí po ní například talentovaný nadhazovač Stephen Strasburg. Přesto operace zůstává rizikovou, není vůbec jisté, v jaké formě se nadhazovač vrátí a navíc Moyer není žádný mladík, takže regenerace nemusí být vůbec snadná.

Moyer je však pravděpodobně naprostým fanatikem a nedokáže skončit, dokud nebude cítit, že na hru opravdu nestačí. Proto se také rozhodl operaci okamžitě podstoupit. David Altchek ji včera v New Yorku úspěšně provedl a Moyera nyní čeká více než roční rehabilitace. Sám je však ohledně svého návratu optimistický. „Musím poděkovat za úspěšně provedený zákrok. Mnoho nadhazovačů se úspěšně vrátilo po identické operaci. Návrat v roce 2012 beru jako velkou výzvu. Opravdu miluji tuto hru a věřím, že mohu být i ve svém věku platným členem týmu. Před zraněním jsem se cítil dobře a se svými výkony jsem byl naprosto spokojený. Proto se ani nyní nevzdávám. Děkuji také za podporu fanoušků a za všechna přání k úspěšnému návratu,“ zakončil své prohlášení Moyer.

Osmačtyřicetiletý nadhazovač je nyní volným hráčem, takže jej čeká rok naprostého klidu a odpočinku. Za několik měsíců by měl postupně začít s tréninkem a pokoušet se opět dostat do kondice. Pokud by se Moyer v roce 2012 vrátil, stal by se druhým nejstarším nadhazovačem všech dob. Pravděpodobně je tedy cílem Moyera zakončit svou kariéru plnou rekordů právě překonáním Satchela Paige, který byl ve svých devětačtyřiceti letech nejstarším nadhazovačem v historii MLB.


Průměrná známka: 1.25 (4 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Sdílet

©2010-2024 - Redakce