Hisashi IwakumaA's mohou jednat s japonskou hvězdou
(8. 11. 2010, 18:55:23, přečteno 1041×)

Hisashi Iwakuma ještě není nijak zvlášť známým, to by se však mělo během několika měsíců změnit. Nadhazovač Tohoku Rakuten Golden Eagles byl letos v hledáčku mnoha klubů a když jeho zaměstnavatel přestal bojovat s návalem zájemců a povolil Iwakumovi jednat, stal se jeho přechod do americké MLB prakticky jistotou. Nejblíže jeho podpisu je Oakland, který může s Iwakumou jednat o smlouvě.

Rodák z Higashiyamata mohl utkvět v paměti i některým fanouškům MLB. Mnoho kvalitních pálkařů totiž potopil ve World Baseball Classics v roce 2009, kdy jej Japonci vybrali jako jednoho z členů rotace. Například porazil Kubánce ve druhém kole tohoto turnaje, tehdy proti němu stál Yunesky Maya, který letos začal svojí MLB kariéru v dresu Nats. Hlavně ale Iwakuma odházel finálový zápas proti celku Jižní Koreje, ve kterém zvládl téměř osm směn, připsal si šest strikeoutů a povolil pouhé dva doběhy. Ačkoliv mu poté Darvish zápas blownul, Japonci díky odpalu Ichira Suzukiho stejně vyhráli a stali se tak podruhé šampiony tohoto turnaje.

Zatímco ale Ichiro již aspiruje na budoucího člena Síně slávy MLB, Iwakuma vyhlíží teprve první angažmá. Zájem o něj byl obrovský a například z Východní divize Americké ligy stáli o pravorukého nadhazovače také Texas a Seattle. Nakonec však boj o trojnásobného zástupce Utkání hvězd japonské ligy vyhráli A’s. Nyní má Oakland třicet dní na to, aby se s Iwakumou dohodl, poté by s ním mohly jednat i další celky. Podle odhadů na něm jeho japonský celek vydělá více jak 15 milónů dolarů.

Jestli s Oaklandem podepíše, tak se posílí již tak velice kvalitní rotace oaklandského celku. Letos se ve velmi dobrém světle představili Trevor Cahill, Brett Anderson, Gio Gonzalez a Dallas Braden, které by měl právě Iwakuma doplnit. Velkým zklamáním byl Ben Sheets, kterého opět trápila opakovaná zranění a když se do hry vrátil, většinou nebyl schopný přesvědčit. Pro následující rok je tak jedno místo v rotaci volné.

Iwakuma za sebou zanechává velice zřetelnou stopu v japonské lize, připsal si více jak tisíc strikeoutů, jeho bilance činí 101 výher a 62 proher, celkovou ERA má Iwakuma 3.32. Asi nejvíce zazářil v roce 2008, kdy si připsal neuvěřitelných 21 výher v pouhých 28 startech a vysloužil si tak místo v sestavě pro World Baseball Classics. V letošní sezoně měl bilanci slabší, 10 výher a 9 proher, ale velice dobře působí jeho statistika.

ERA 2.82 v roce 2010 patří mezi nejlepší v lize a navíc má vynikající poměr strikeoutů a met zdarma. Na jeden zápas má průměrně 6.9 strikeoutů a 1,6 met zdarma, což je naprosto klíčové před jeho vstupem do MLB. Kdyby totiž měl problémy s kontrolou již v Japonsku, pravděpodobně by se to v MLB prohloubilo. Na jeho příchod tak nejspíš doplatí Vin Mazzaro, který se letos marně pokoušel probojovat do rotace Athletics. Nyní je otázkou, zda s Athletics podepíše, ale podle předpokladů by se nemělo jednat o větší problém.


Průměrná známka: 1.00 (3 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Oakland Athletics | Sdílet

©2010-2024 - Redakce