Aroldis ChapmanNejrychlejší nadhoz všech dob
(26. 9. 2010, 16:54:43, přečteno 17275×)

Kubánský mladíček Aroldis Chapman vletěl do MLB jako raketa, raketový je však také jeho fastball. Ten v pátek v noci pokořil hranici 105 mph a překonal tak rekord nadhazovače Joela Zumayi z Detroitu Tigers.

Dvaadvacetiletý Chapman byl v pátek využit z bullpenu Cincinnati Reds v infarktovém závěru jejich duelu se San Diegem. Zápas se do šesté směny vyvíjel velice nadějně pro San Diego Padres, které vedlo 2-1, poté však Reds otočili. San Diego ale prohrávalo jedinou směnu a v sedmé opět zápas obrátilo na svojí stranu. Na závěr zápasu tak opět dostal příležitost mladíček Chapman a ani tentokrát nezklamal, zařídil čtyři auty a dovolil jedinou metu zdarma. Nutno však dodat, že ve včerejším zápase Chapman házel opět a tentokrát si připsal prohru po vítězném odpalu Denorfii. Padres tak vyhráli oba zápasy proti Reds 4-3.

Nyní ale zpět k pátečnímu zápasu. Chapman se držel svého běžného stylu, odházel celkem pětadvacet nadhozů, ani jednou nevyužil slider, ani jednou nevyužil changeup. Všechny jeho nadhozy měly naměřenou rychlost minimálně 100 mph a ten nejrychlejší byl dokonce nejrychlejším celkově. Historický moment přišel, když byl na pálce Tony Gwinn. Za stavu dvou ballů a dvou striků přišel fastball, který letěl neuvěřitelnou rychlostí 105 mph.

„Neviděl jsem ten míč, dokud nebylo pozdě. Raději jsem se ani nepokoušel podívat na radar s rychlostí, protože bych určitě byl vystrašený. Sledoval jsem, jak silně hází, snažil jsem se koncentrovat a pozorně jeho nadhoz číst, k ničemu to ale nebylo,“ komentuje celou situaci zaskočeně Tony Gwinn.

Na pálce si totiž prožil opravdové peklo, vydařilo se mu jen faulování tří nadhozů a nakonec byl strikeout. Chapman na něj hodil sedmkrát a ani jednou neměl nadhoz nižší rychlost, než 102 mph. Stává se tak nadhazovačem s vůbec nejrychlejšími nadhozy v MLB. Do nynějška držel rekordně rychlý nadhoz momentálně zraněný člen bullpenu Tigers Joel Zumaya. Jím hozený míček měl rychlost 104,8 mph, Chapman je tedy vůbec prvním, kdo pokořil hranici 105 mph, pro něj to však není poprvé – v nižších ligách překonal tuto hranici také. Hodně mu pomohlo také to, že od pondělí měl pár dnů volna, aby si po náročném vstupu do MLB odpočinul.

„Ruka již mě poměrně hodně bolela a odpočinek mi pomohl. Cítím se tak dobře, jako pár týdnu zpátky. Sice jsem se již cítil lépe, ale je to v pořádku,“ dodává Chapman. Jeho výkony si pochvaluje také manažer Reds Dusty Baker, který označil nadhoz za nejrychlejší, co od Chapmana viděl. Dodává ale, že aby mohl Chapman někdy v zápasech startovat, musí házet více pomalých nadhozů, protože jej příliš namáhají.


Průměrná známka: 1.93 (14 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Cincinnati Reds | Sdílet


Související články — Kubánský fenomén:

nerozbaleno Kubánský uprchlík poprvé na kopci (1. 9.)

©2010-2024 - Redakce