Aroldis Chapman Kubánský uprchlík poprvé na kopci
(1. 9. 2010, 08:50:28, přečteno 1170×)

Jméno Aroldise Chapmana bylo v poslední době v MLB skloňováno velice často a nyní se tento talentovaný kubánský nadhazovač konečně dočkal příležitosti. Odházel perfektní osmou směnu a pomohl tak k výhře Reds. Jeho výkon vzbudil velkou pozornost a jen podtrhl dobrý dojem z počínání Cincinnati.

Aroldis Chapman má život jakýkoliv, jen ne snadný. Narodil se na Kubě, v Provincii Holguín, tedy místě, kam přistál roku 1492 se svojí lodí Kryštof Kolumbus a podle písemných pramenů pronesl větu „Nikdy jsem nespatřil nic krásnějšího". Přesto je oblast kolem hlavního města Holguín velice depresivní a zajímavou jí dělá snad jen pláž Guardalavaca či hora Loma de la Cruz. Navíc je dobře známo, jaký politický režim je zaveden na Kubě a Chapman se tak nestal prvním ani posledním, kdo se pokusil z Kuby uprchnout.

Jeho první snaha o emigraci v roce 2008 však byla zmařena a ze šlamastiky vyvázl jen díky milosti prezidenta Rubena Castra, bratra známého diktátora Fidela Castra, který vládl na Kubě již od roku 1959, po svržení generála Fulgencio Batisty. Chapman byl nakonec jen vyřazen z národního týmu, který nastoupil na Olympiádě 2008 v Pekingu.

O rok později již však byl součástí týmu ve World Baseball Classic, ani to jej však nepřimělo na Kubě setrvat. Ještě během roku 2009 využil cesty národního týmu v rámci World Port Tournament do Holandska a znovu se pokusil ze země uprchnout. Využil nehlídaného východu v hotelu a s pomocí známého uprchl. Na určitou dobu se pak ukryl v Andoře, odtud však jeho cesta nabrala směr k profesionálnímu baseballu a jako volný hráč přestoupil k Cincinnati Reds.

Celou dobu od jeho nástupu k Reds kolovaly zprávy o jeho obrovském potenciálu a dnes poprvé dostal příležitost ukázat, co je v jeho možnostech. Potvrdil však, že jeho výkony v AAA Louisville nebyly náhodné. Do zápasu proti Brewers nastoupil za pohodlného vedení 8-3 v osmé směně a nemusel se tak příliš bát. Přesto přiznal, že byl nervózní. „Samozřejmě že jsem byl nervózní, byl to můj první start. Myslím, že je to normální, byla pro mě velká zkušenost dnes nastoupit,“ komentoval své pocity Chapman.

Během svého počínání na kopci však nervózně nepůsobil. Potvrdil zprávy o nesmírně rychlém fastballu, hned jeho první nadhoz měl naměřenou rychlost 98 mph, navíc byl označen jako strike, stejně jako pak i druhý nadhoz. Třetí, nepovedeně odpálený nadhoz, měl rychlost dokonce 102 mph a jako čtvrtý zvolil Chapman slider, který dosáhl rychlosti 87 mph a byl naprosto neodpálitelný. To potvrdil mladý chytač Jonathan Lucroy a promáchnutím pomohl Chapmanovi k prvnímu strikeoutu v MLB.

Poté Chapman donutil Counsilla a Gomeze odpálit do vnitřního pole a obrana mu tak pomohla k perfektní směně. „Byl to báječný debut. Když slyšel tu odezvu, jen těžko udržel klidnou tvář. Lidé od něj mnoho očekávali a nyní viděli přesně to, o čem slyšeli, o čem četli a co si přáli, aby dnes ukázal,“ neskrýval radost manažer Dusty Baker.

I první vystrikeoutovaný Lucroy potvrdil, že výkon mladého Kubánce nebyl dílem náhody. „Chtěl jsem míček odpálit co nejsilněji, snažil jsem se k tomu postavit agresivně, ale jeho slider mě oklamal. Umí své nadhozy skvěle skrýt, bylo to velice obtížné. Věděl jsem, že odpálit proti němu by bylo mimořádné, protože se od něj mnohé očekává. Vždyť má být fenomenální. Avšak on také byl, navíc jsem švihal po špatných nadhozech.“

Chapman však budil pozornost již předtím, než do zápasu nastoupil. Fandové si jej skandováním žádali již dříve a při jeho rozcvičování v bullpenu propukli v jásot. „Bylo zde hrozně moc lidí. Než začal házet, skandovali jeho jméno. Bylo to fantastické, mimořádný okamžik,“ tvrdí closer týmu Francisco Cordero.

Mladíček se dočkal potlesku vestoje od 19,218 fandů na Great American Ball Park a pokud bude předvádět podobné výkony nadále, určitě ne naposledy. Pro Cincinnati to byl mimořádně vydařený den, vyhráli 8-4, 3 RBI si připsal kandidát na MVP Joey Votto a po dvou stažených bodech zaznamenali Rolen s Gomesem. Výhru si nakonec připsal LaCure, který házel pátou a šestou směnu a ne startující nadhazovač Harang, protože vydržel pouze čtyři směny a nesplnil tak počet minimálně pěti odházených. Reds si pojistili místo lídrů v divizi a vedou již o šest zápasů před Cardinals.


Průměrná známka: 1.40 (10 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Cincinnati Reds | Sdílet


Související články — Kubánský fenomén:

nerozbaleno Nejrychlejší nadhoz všech dob (26. 9.)

©2010-2024 - Redakce