Felix HernandezJen dvě směny scházely
(18. 9. 2010, 15:31:58, přečteno 713×)

Felix Hernandez zažívá další vynikající sezonu. Přitom vstup do ní nebyl vůbec dobrý a vypadalo to na nepovedený rok, nakonec však usiluje o cenu Cy Young a včera mohl skvělý rok korunovat i no hitterem. Podruhé v kariéře se mu ale možný úspěch rozsypal na prvním pálkaři v osmé směně, o výhru ale nepřišel a porazil rozjetý Texas.

Fenomenální Hernandez, přezdívaný King Felix, vstoupil do MLB již v roce 2005. Tehdy mu bylo pouhých devatenáct let a sto osmnáct dní. Stal se tak nejmladším nadhazovačem v MLB od roku 1984, kdy zažil svůj debut Jose Rijo. Pro skauting Seattlu je Hernandez asi největším úspěchem. Sledovali jej již od jeho čtrnácti let a v roce 2002 jej také zdarma získali. Podle pravidel MLB nemohl být podepsán před oslavením šestnáctých narozenin, Mariners o něj však nemuseli s nikým bojovat a nemusí se tak zlobit, že o něm věděli již dva roky předtím, než jej mohli získat.

Již v mladém věku Hernandez udivoval fastballem, který dosahoval 94 mph. V roce 2005 byl označen za největší nadhazovačský talent v MLB, celkově jako druhý za Joe Mauerem. Tento potenciál potvrzoval i v nižších ligách, v AA lize měl v jedné sezoně bilanci 14 výher a 4 prohry, připsal si 172 strikeoutů. Jeho celková ERA činila 2.95 a čekalo se, kdy vstoupí do MLB.

Během svého vstupu do MLB musel házet proti sto dvanácti pálkařům, než našel kohokoliv, kdo by proti němu zaznamenal vícemetový odpal. Povedlo se to Jermainovi Dyeovi ze Chicaga White Sox, který se při svém odpalu dostal až na druhou metu. Mladý nadhazovač z Venezuely se stal platným členem rotace a v první sezoně se prezentoval bilancí 4 výhry 4 prohry, jeho ERA činila 2.67 a potvrdily se ambice, které do něj Mariners vkládali. Nemusel se procpat bullpenem, okamžitě byl členem rotace a zahájil dvanáct utkání.

Od té doby zažívá v kariéře jen lepší a lepší sezony. Každý rok si připíše minimálně třicet startů. Jen ve své druhé sezoně měl ERA vyšší než 4, konkrétně 4.52 a od té doby ji sráží čím dál tím níž. Loni činila pouhých 2.49 a letos již 2.35. Již podruhé překonal metu 200 strikeoutů, letos jich má 222 a je lídrem celé MLB. V pouhých 24 letech má již 1024 strikeoutů. V historii MLB je tak již na místě 421. v počtu strikeoutů dosažených za celou kariéru. Za sebou tak nechává třeba Tima Lincecuma nebo Colea Hamelse, kterým je 26 let.

Jeho ERA v kariéře je 3.24 a kdo ví, jak moc ji dokáže stáhnout. Včera mohl letošní sezonu korunovat no-hitterem, bohužel se mu však podruhé v kariéře nepodařilo dobře rozjetý zápas dotáhnout a opět skončil na prvním pálkaři v osmé směně. Sám si z toho ale nic nedělá. „Byl to velmi dobrý zápas,“ komentuje své počínání s úsměvem King Felix.

Hernandez přitom nezačal ideálně a hned prvního hráče pustil na metu. Poté již však vyřadil ze hry jednadvacet hráčů. „Byl dnes neskutečný. Nevím, jestli letos odházel lepší zápas než tento, ale odházel skutečně výborně,“ vzdal hold Hernandezovi manažer Rangers. Potenciální zápas bez odpalu ale pokazil Nelson Cruz, který nejen odpálil, ale dokonce poslal míček až na tribunu. „Hodil jsem o něco výše, než jsem si přál, ale byl to dobrý nadhoz. Rád házím fastball, je to můj nejlepší nadhoz, ale on si s ním poradil. Skvěle jej přečetl, skvěle odpálil a nebyla šance s tím nic udělat,“ nenechává se rozhodit Hernandez. Po homerunu však ještě dva hráče pustil na metu a zaznamenal tak nakonec tři odpaly. Osmou směnu ale sám ukončil a Aaradsma zápas úspěšně uzavřel.

Když se ale podíváme na jeho výkony ze začátku sezony, málokoho by napadlo, že bude tak úspěšná. Vždyť po sedmi utkáních měl ERA 4.30 a více proher než výher. Nakonec je ale opět jedním z nejlepších nadhazovačů sezony, ve statistice ERA a počtu strikeoutů je nejlepším v Americké lize. Bilanci má sice jedenáct výher a jedenáct proher, ale to je také způsobenou malou podporou spoluhráčů. Vždyť kdo ví, jestli by vůbec někdy získali nějaké body, kdyby neměli Ichira, jemuž chybí už jen dva odpaly do své tradiční dvoustovky. Včera právě Ichiro obstaral jeden doběh, když se singl odpalem dostal na metu, pak ukradl druhou i třetí a využil odpalu spoluhráče. Nakonec Seattle vyhrál 2-1 a trochu si vylepšil statistiku výher a proher, stejně je ale letošní sezona velkým zklamáním.

I přesto, že je již velice známým, nedělá mu problém překvapit své soupeře. Když dnes Elvis Andrus odcházel po strikeoutu zpět mezi své spoluhráče, nezmohl se na víc, než na větu „A co bylo tohle?.“ Pravoruký nadhazovač dostal pokyn na changeup, jeho nadhoz však letěl 93 mph. „Musel jsem se tomu smát. Netušil jsem, že ten nadhoz letěl tak rychle. Jen to ukazuje, jak výjimečná noc to byla. Všichni mysleli, že přijde Felixův two-seam fastball. Když mu míček vyletěl z ruky, letěl opravdu rychle, nakonec měl ale velice zvláštní změnu trajektorie letu. Když Andrus začal se svým švihem, míček byl na úrovni středu zóny, když prošvihl, míček už jej málem trefil do nohy. Prostě neuvěřitelné,“ komentuje skvělý nadhoz chytač Adam Moore.

Chválu si neodpustil ani dočasný manažer Mariners Daren Brown. „Ve chvíli kdy si stoupne na kopec, může se stát něco výjimečného. Je skvělé mít ho mezi námi.“


Průměrná známka: 1.00 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Seattle Mariners | Sdílet

©2010-2024 - Redakce