Pat VenditteHráč, jenž změnil pravidla baseballu
(26. 8. 2010, 11:04:43, přečteno 5133×)

Baseball je sportem s více jak stoletou tradicí, ohromným počtem legend a nesmírně zajímavou historií. Přes všechno se čas od času objeví hráč, který přinese něco nového, naprosto jedinečného a donutí sport posunout se o něco dále. Jedním z nich je Pat Venditte.

Psal se rok 1985, když Microsoft uveřejnil první verzi Windows, poprvé se využilo DNA v kriminalistice a kromě toho se také narodil nadhazovač, který měl jednou změnit pravidla baseballu. Pat Venditte pochází z Omahy, největšího města státu Nebraska, která se díky geniální formě zavlažování stala i přes nekončící polopouště nejúrodnější oblastí celých Spojených států. Venditteho budoucností se však neměla stát farma, nýbrž baseballové hřiště.

Pat je jedním ze čtyř dětí a nedá se říci, že by si vedly špatně. Místo na zadním dvorku jejich domu zabírala tréninková pálkařská klec, radar na měření rychlosti, nadhazovací automat a také tréninkové hřiště vyložené známým povrchem astroturfem. Budoucnost, kterou Pat Venditte senior plánoval svým dětem, tak byla jasná.

Již mnoho sportovců v moderním sportu předvedlo, že přeučené praváctví nebo schopnost pracovat oběma rukama skýtá ohromné možnosti. Není tak náhodou, že Ronnie O’Sullivan, který je největší legendou britského snookeru, umí držet tágo oběma rukama, stejně tak není náhodou, že momentální tenisová světová jednička Rafael Nadal i přes svoje praváctví hraje levou rukou a využívá přinesených výhod.

Tohoto faktu si byl vědom i otec Pata Venditta, a když zaznamenal, že jeho tříletý syn je schopný pracovat jak levou, tak pravou rukou, vedl jej v rozvíjení této zdatnosti. Když si šli zakopat v evropském pojetí, musel malý Pat hrát oběma nohama, stejné požadavky na něj byly i u jídla, psaní a ostatních běžných činností.

To však mělo logický záměr – naučit Pata házet oběma rukama a představit tak světu obourukého nadhazovače. Pálkařů, kteří umí pálit oběma rukama, již zná baseballový svět nespočet. Jsou mezi nimi dokonce i nadhazovači, například Carlos Zambrano nebo Wandy Rodriguez, takže obourukost je v pálení naprosto běžná. Pokud jde ale o nadhazování, pamatuje novodobá historie MLB pouze jedno jméno – Grega Harrise. Problémem je, že ačkoliv teoreticky mohl slabší rukou házet, nebylo mu to do jeho poslední sezony roku 1995 umožněno.

Pat Venditte však má v plánu využívat své slabší ruky pokud možno v celé své kariéře a musel tomu přizpůsobit i baseballové vybavení. Při prvních krůčcích své kariéry s sebou nosil na kopec dvě rukavice a podle toho, jestli proti němu stál pravoruký, nebo levoruký pálkař, volil rukavici na pravou, respektive levou ruku a druhou položil vedle sebe.

Po nějaké době jej však rozhodčí upozornili, že tím porušuje pravidla a označilo by se to za jeho chybu. Venditte tak musel vymyslet způsob, jak tento problém obejít, a řešení bylo prosté – vyrobit si rukavici na šest prstů. Musel tak přišít místo pro jeden prst a zvyknout si na ztížené chytání míčku, avšak i s tím si poradil. V současné době mu tato extravagantní rukavice přinesla španělskou přezdívku Pulpo, tedy chobotnice.

Obě ruce využíval již od naprostého počátku a tato jeho schopnost v dětských soutěžích způsobovala velké zmatky. Historie jeho kariéry pamatuje dokonce takové situace, kdy přihlížející mysleli, že jeden z hrajících týmů využívá na kopci dvojčata. Jako střední školu zvolil Omaha Central High School a zde svoji kariéru rozvíjel. Bilance 5-4 v jeho poslední sezoně mu pomohl k účasti v týmu Creighton Bluejays, jenž patří Creightonské univerzitě.

Tu vystudoval například člen síně slávy Bob Gibson. Zde se však Venditte setkal se stejným problémem, s jakým se potýkal jeho dříve zmíněný předchůdce Harris v MLB. Manažerem byl Ed Servais, který neumožnil Vendittemu házet oběma rukama, a ačkoliv mohl Pat donekonečna předvádět, že to přináší ohromnou výhodu, podle manažera by svojí schopností způsobil cirkus, a musel si tak vystačit pouze se svojí silnější pravou rukou.

Nicméně Venditte si prosadil svou a ve druhém ročníku oběma rukama odházel šedesát směn, ve kterých ho zdobila ERA 3.02. V roce 2007 se účastnil šestatřiceti zápasů a pálkaři, kteří se proti němu postavili, nebyli schopni odpalovat ve vyšším pálkařském průměru než .185. To bylo dokonce čtvrté nejnižší číslo v USA a k tomu byla Venditteho ERA 1.85. Během dalších měsíců i nadále sbíral úspěchy a sympatie díky svému stylu nadhazování. Mezi největší úspěchy té doby patří určitě cena pro nejlepšího nadhazovače roku v celém středozápadním regionu.

V roce 2007 se tedy také logicky objevil v draftu, ale ačkoliv o něj byl ze strany mnoha skautů zájem, prezentoval se názorem, že chce pokračovat na univerzitě. Přesto byl vybrán New Yorkem Yankees v pětačtyřicátém kole draftu. Ačkoliv Yankees usilovali o podpis smlouvy s ním, Venditte odmítl určit svoji cenu a do konce termínu se s klubem z Bronxu nedohodl. Celou situaci odůvodnil tím, že chce zvýšit rychlost nadhozů z levé ruky a přiučit se další nadhoz pro ruku pravou, na což dostane více prostoru na univerzitě.

Jeho repertoár zahrnuje fastball, který by se mohl pohybovat kolem 90 mph a v případě jeho silnější ruky by měl dosáhnout maximální rychlosti 94 mph. Dále je schopný nesmírně kvalitně házet curveball a slabší fastball z levé ruky kompenzuje levorukým sliderem. Ten dosahuje takové kvality, že Venditte někdy zůstane u levé ruky i v případě ztráty výhody proti pálkaři. Oběma rukama pak ovládá changeup.

Genialita jeho otce se v jeho kariéře projeví možná také tím, že jsou jeho ruce méně namáhané, a je tak menší riziko zranění. Jeho limit odházených směn je nezměrně vyšší, protože počet nadhozů rozdělí mezi obě ruce. Kdyby pak přišlo zranění, které by ho omezovalo v házení jednou rukou, může dočasně preferovat ruku druhou. Podle slov jeho otce je již mnoho trenérů mládeže kontaktovalo a zajímalo se, jak Patových vlastností dosáhli. Je to totiž nadhazovač, který by mohl zbourat formu pětičlenné rotace. Jeho styl tak přináší skutečně řadu výhod, a to se projevuje během jeho dalšího postupu v kariéře.

Jeho kariéra směřovala i přes odmítnutí jednání s Yankees v roce 2007 do tohoto klubu. I v roce 2008 byl vybrán, nyní již ve dvacátém kole a tentokrát již nabídce nejúspěšnějšího klubu MLB neodolal. Jeho volba ho tak zavedla do farmářského celku Staten Island Yankees. Hned jeho první start však vyvolal rozruch a poznamenal celou jeho budoucnost, budoucnost baseballu a všech budoucích potenciálních obouručních nadhazovačů. Proti farmě Mets Brooklyn Cyclones odházel Venditte devátou směnu. Neumožnil žádný doběh, ale tato směna byla mimořádná kvůli situaci, kterou si nikdo předtím asi ani nedokázal představit, protože během působení Grega Harrise nenastala.

Proti Vendittemu nastoupil na pálku Ralph Henriquez. Ten je však schopný pálit jak levou, tak pravou rukou. Když nastoupil, stoupl si na místo leváka, Venditte však zareagoval a rukavici si přehodil do druhé ruky. Než však stihl hodit, Henriquez se přemístil a chystal se pálit jako pravák, což však vedlo ke stejné reakci u Venditteho. Celá situace se nesčetněkrát opakovala, diváci s úžasem a neskrývaným smíchem pozorovali celé dění, které však oba hráče již značně rozčilovalo.

Rozhodčí rozhodl, že první musí určit Henriquez, jak bude pálit, a Venditte se pak přizpůsobí. Ten tak získal výhodu a předvedl konečný strikeout nesmírně frustrovanému pálkaři. Celá situace obletěla svět a video na internetu zhlédly statisíce lidí. Co se však stalo v nižší soutěži, zaznamenali i rozhodčí a jejich asociace (Professional Baseball Umpire Corporation) potřebovala nevídanou situaci vyhodnotit. Po zvážení mnoha zdrojů, názoru expertů a výboru pro pravidla MLB došli k závěru, že je načase zapsat nové pravidlo. To bylo pojmenováno logicky podle Pata Venditteho a nese tedy jméno The Pat Venditte Rule.

Podle něj musí nadhazovač jako první dát najevo rozhodčím, běžcům na metách a pálkaři, jakou rukou bude házet, na druhou si nasadit rukavici a dát čas pálkaři, aby se jeho rozhodnutí přizpůsobil.

Musí minimálně jednou hodit, než se rozhodne opět změnit ruku, kterou bude házet.

Po minimálně jednom hodu má pálkař i nadhazovač jedinou možnost další změny. Například kdyby po jednom hodu došel nadhazovač k rozhodnutí házet druhou rukou a pálkař se mu přizpůsobil, nesmí do konce jeho účasti na pálce přejít ani jeden z nich k další změně. V případě střídání a příchodu nového pálkaře přibývá pro pálkaře jedna možnost výběru strany, ze které pálí, a nemusí pálit ze strany předchozího pálkaře.

Každá další změna musí být jasně naznačena rozhodčímu a nadhazovač nemá možnost se znovu rozházet.

V případě zranění ruky, kterou si nadhazovač zvolil, nejsou ostatní části tohoto pravidla platná a nadhazovač má nárok bez ohledu na předchozí rozhodnutí využít zdravou ruku. Poté již ale nesmí zraněnou rukou házet.

Zatímco komise jednala, Venditte pokračoval ve své kariéře. První sezonu zakončil s třiceti úspěšně uzavřenými zápasy a jeho ERA činila 0.83. Pro rok 2009 byl tak povolán do výše postaveného klubu Charleston RiverDogs. Stal se miláčkem fandů, předváděl i nadále vynikající výkony a za skutečně top talent není údajně považován jen proto, že díky slabší ruce je jeho průměrná rychlost fastballu snížená.

Ve svých pětadvaceti letech stále působí v nižších ligách, konkrétně v AA klubu Tampa Yankees, a je otázkou, zdali se vůbec někdy do MLB podívá. Jeho schopnosti pochopitelně vedou k velkým sympatiím a zájmu, díky tomu je zvykem tohoto hráče přeceňovat ve snaze přát mu úspěch. V letošní jarní přípravě dostal možnost házet proti Atlantě a za jednu směnu povolil dva doběhy, nicméně i kdyby se v MLB nikdy neukázal, předvedl, že v možnostech jednoho nadhazovače je házení oběma rukama, a navždy po něm bude minimálně pojmenováno jedno pravidlo v MLB.

Pat Venditte
Pat Venditte


Průměrná známka: 1.26 (35 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (1) | Autor: Chazy | Kategorie: Profily | New York Yankees | Sdílet

©2010-2024 - Redakce