Roger ClemensLegendární Roger Clemens stane před soudem
(23. 8. 2010, 14:08:32, přečteno 2001×)

Roger Clemens, jeden z největších nadhazovačů moderní éry MLB a sedminásobný držitel ceny Cy Young Award pro nejlepšího pitchera, se musí potýkat s trablemi poněkud vetších rozměrů než jsou baseballové statistiky. Byl totiž obviněn soudem ve Washingtonu z křivé výpovědí a hrozí mu několik let vězení.

Všechno to začalo už v roce 2005, když se tehdy nově zvolený senátor George J. Mitchell rozhodl zahájit rozsáhlé vyšetřování hráčů MLB podezřelých z užívání nedovolených podpůrných látek. O dva roky později uveřejnil výsledek v podobě seznamu devětaosmdesáti současných i bývalých hráčů baseballu, kteří údajně brali doping. Dnes je tento spis znám jako "Mitchell reports". Velmi smělý projekt už zanedlouho sklízel úspěchy a začaly padat hlavy.

Jako jeden z prvních byl obviněn legendární Barry Bonds, jenž ve své slavné kariéře stanovil několik rekordů včetně nejvyššího počtu dosažených homerunů vůbec. Bonds byl totiž zapleten do takzvaného Balco skandálu, v němž firma jménem The Bay Area Laboratory Cooperative dodávala steroidy hráčům z nejlepší baseballové scény. Barryho čeká soudní líčení příští rok.

Asi největší odhalení ovšem přinesl neznámý uklízeč pálek zaměstnaný v týmu New York Mets Kirk Radomski. Ten se totiž přiznal k tomu, že prodával hráčům steroidy a HGH (růstový hormon). Byl mu vyměřen trest ve výši pěti let vězení podmíněně. Navíc musel zaplatit osmnáct a půl tisíce dolarů pokuty. V Radomskiho kauze bylo obviněno celkem 53 hráčů MLB. Například Miguel Tejada, Ryan Franklin nebo Andy Pettitte, jenž se ale obhájil tím, že bral steroidy jen pro urychlení léčení poraněného lokte.

Mezi údajnými hříšníky se také nacházelo jméno slavného nadhazovače, který v kariéře hájil barvy Red Sox, Yankees, Blue Jays i Astros Rogera Clemense. Toho udal jeho bývalý kouč z dob působení v New Yorku Brian McNamee. Ten uvedl, že několikrát Clemensovi aplikoval pomocí injekční stříkačky steroidy a růstové hormony. Osmačtyřicetiletý Američan toto tvrzení ovšem razantně odmítl a dokonce vyhrožoval McNameemu žalobou.

O několik dní později se pak rozhodl vypovídat pod přísahou před kongresem. Prohlásil, že nikdy nebral steroidy ani jiné podobné látky a dodal, že považuje tyto látky za nebezpečné a podle něho by je žádný sportovec neměl nikdy brát. V Rogerův neprospěch ovšem hrálo to, že odmítl vypovídat s detektorem lži, což odůvodnil tím, že tomuto přístroji nevěří a nehodlá mu svěřit svůj osud. Na druhou stranu mu nikdy nebyly zakázané látky prokázány v krvi nebo moči.

Nyní se Clemensův případ znovu prošetřuje a i kvůli tomu, že slavný baseballista několikrát svou výpověď změnil, jako by si ani on sám nebyl jistý, jestli zmíněné látky užíval, je souzen za křivou výpověď a hrozí mu až třicet let vězení. Ovšem šance, že by dostal takový test je naprosto nereálná. Podle odborníků by si v případě prokázání viny odseděl přibližne dva a půl roku.

"Nikdy jsem nevzal steroidy nebo HGH a nikdy jsem nelhal před kongresem," vyjádřil se k danému obviněni sám Clemens. "Očekávám, že vláda stáhne obvinění proti mně a doufám, že si lidé uchovají chladnou hlavu do té doby, než soud skončí. Vážím si každé podpory, které se mi dostalo," dodává.

Nadhazovač s přezdívkou "Rocket" se narodil v roce 1962 ve městě Dayton v Ohio. Už od mládí prokazoval velký talent. Ve starším věku se pak prezentoval skvělými výkony v Univerzitní lize, a tak nebylo divu, že o něho byl před draftem velký zájem. Nakonec byl vybrán celkově jako číslo 12 New Yorskými Mets. Ovšem posléze se s tímto týmem nedokázal dohodnout na smlouvě a musel zpět do nižší soutěže. Následující rok získal Rotary Smith Award udělovanou nejlepšímu hráči Univerzitní soutěže. Poté šel znovu na draft a byl vybrán jako sedmnáctka Bostonem Red Sox. Tady už všechno proběhlo bez problémů a Clemens se mohl těšit na svůj debut, který přišel 15. května roku 1984. Od té doby podával v týmu Red Sox famózní výkony, díky kterým si vysloužil pětinásobnou nominaci do All Star Game a tři trofeje Cy Younga.

V roce 1996 se už ale nedohodl s Bostonem na nové smlouvě a zamířil do Toronta za čtyřicet milionů dolarů. Od jeho odchodu nikdo v týmu Red Sox nemůže oblékat dres s číslem 21. Další rok, už v barvách Blue Jays, se mu vyvedl náramně. Přinesl mu další nominaci do utkání hvězd a další ocenění pro nejlepšího nadhazovače Americké ligy. Jenže Clemens toužil vyhrát Světovou sérii, a proto přestoupil k nejúspěšnějšímu tým historie MLB New Yorku Yankees. Hned první rok na Manhattanu se mu splnil sen a zvedl nad hlavu pohár pro vítěze WorlD Series. Navíc následující rok Yankees prvenství obhájili. A Roger dál sbíral ocenění jako na běžícím páse. V roce 2004 z New Yorku odešel do svého prvního týmu z Národní ligy, konkrétně do Houstonu. Zde strávil povedené dva roky, během niž dotlačil průměrný Houston až do finále Světové série. Tam ale Astros podlehli ve čtyřech zápasech Chicagu White sox.

Na závěr kariéry se ještě vrátil na jeden rok ke svým milovaným Yankees. Po skončení svého úspěšného působení v MLB měl úžasné statistiky, mezi nimiž se skvěla statistika ERA 3,12 nebo konečný počet strikeoutů, jenž je 4672. Navíc patří do společnosti čtyřiadvaceti nadhazovačů, kterým se povedlo překonat hranici 300 výher. A to, že byl Clemens opravdu výjimečný hráč dokazuje i rekordní počet zmíněných trofejí Cy Younga, kterých má ve sbírce sedm. Ať už se mu užívání dopingu prokázat podaří nebo ne, je jasné, že to je muž, na kterého se bude mezi fanoušky nejpopulárnější americké hry ještě dlouho vzpomínat.


Průměrná známka: 1.13 (8 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (1) | Autor: porky | Kategorie: Aktuality | Boston Red Sox Houston Astros New York Yankees Toronto Blue Jays | Sdílet

©2010-2024 - Redakce