AT&T ParkAT&T Park
(9. 7. 2010, 22:05:34, přečteno 7632×)

Stadion nalézající se v San Francisku, ve čtvrti Downtown u San Franciscské zátoky, je domovem místních Giants a je považován za jeden z nejlepších v celé lize. Je to hlavně díky jeho skvělému designu a perfektnímu výhledu z každého sedadla.

AT&T Park

Idea o výstavbě nového ballparku se datuje již do roku 1976, kdy Bob Lurie kupoval Giants. Lurie chtěl vybudovat nový stadion v downtownu především pro vysoké finanční ztráty Candlestick Park, kde do té doby hráli Giants své domácí zápasy. Zájem o nový stadion opadl v roce 1984, kdy Lurie téměř prodal svůj tým. Namísto výstavby nového stadionu městský úřad navrhoval umístění kopule přes Candlestick Park. Tento nápad však selhal v roce 1987 a v roce 1989 San Francisští voliči zamítli návrh výstavby nového stadionu. Poté co oba plány selhaly, Lurie pohrozil že klub přestěhuje. V roce 1992 se snažil vyjednávat s městem Santa Clara a o dva roky později to zkoušel i v San Jose, kde to však místní obyvatelé ve veřejném referendu odmítli. S možností odchodu na Floridu koupil v roce 1992 Giants Peter Magowan a nakonec tým zůstal v San Francisku. V roce 1995 Giants oznámili vybudování nového stadionu který bude první soukromně financovaný stadion v Major League od výstavby Dodger Stadium. Lokalizován byl v Downtownu v blízkosti čínské čtvrti. Výstavba stadionu z oceli, betonu a cihel započala 11. prosince 1997. Jmenující práva byla prodána společnosti Pacific Bell za 50 milionů dolarů na 24 let a tak byl ballpark přejmenován na Pacific Bell Park. Po sezoně 2003 byl ballpark přejmenovaný na SBC Park díky dceřiné společnosti Pacific Bell, SBC Communications Inc. V únoru 2006 ballpark opět mění jméno, tentokrát na AT&T Park, jelikož společnost SBC také měnila jméno na AT&T.

AT&T Park

11. května 2000 započala první sezóna Giants na novém stadionu. Když se fanoušci přibližují na stadion, který umístěný mezi čínskou čtvrtí a zálivem v Downtownu, vidí velkou ocelovou strukturu stadionu, která pomalu splývá s tou cihelnou. U hlavního vstupu je socha jednoho z nejlepších hráčů baseballu, Willieho Mayse. Horní část exteriéru tvoří královská věž s hodinami. Tato věž je vysoká 122 stop a z jehlanovité střechy vyčnívá ještě stožár, o výšce 45 stop. Uvnitř mohou fanoušci spatřit pohled na záliv a také jsou tu k dostání hranolky, koláče a krabí sendviče k zakoupení. Kapacita stadionu je 41 600 zelených sedadel. Hlavní tribuna se skládá z tří pater, které sahají od domácí mety k oběma sloupům zakončující foulovou linii. Nekryté tribuny jsou umístěny za levým zadním polem. Za pravým zadním polem je umístěna mostová zeď, která odděluje stadion od zálivu. Okolo chodníku, který je zde umístěn, je připomenuto spoustu momentů z historie Giants. Tento chodník také umožňuje fanouškům sledovat zápasy, aniž by potřebovali lístky, jelikož je volně přístupný. Za chodníkem se rozprostírá už jen voda a tak během zápasů zde bývá několik lidí na lodích a čekají, jestli se některému hráči podaří dlouhý odpal až do vody.

AT&T Park

Hlavní výsledková tabule je umístěna za centrálním polem. Okolo ní je umístěno spoustu zábavních vymožeností, které zajišťují dostatečný přísun zábavy pro fanoušky, po celý zápas. Coca Cola fan lot je interaktivní zábavná oblast pro děti o dospělé. Fanoušci každého věku se zde mohou svézt na čtyřech různých skluzavkách uvnitř 80 stop vysoké dřevěné lahve Coca Cola. Fanoušci zde také mohou spatřit největší rukavici na světě a také nádherný pohled na záliv. Když se hráčům Giants podaří odpálit homerun tak se světla uvnitř Coca Cola lahve rozzáří a vypadá to tak, jako kdyby proud vody vytékal z hrdla ven. V roce 2007 Giants instalovali novou, 103 stop širokou, výsledkovou tabuli s vysokým rozlišením. AT&T Park je skvělé místo ke sledování baseballu a nejen jeho, nádherný pohled na zátoku a okolní krajinu slibuje úžasné zážitky.

.

.

Video doporučuji shlédnout celé, je na něm věrná fanynka Giants, která vám ukáže některé časti stadionu a řekne vám i něco z historie Giants.


Průměrná známka: 1.00 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Tomáš Háněl (Angeell) | Kategorie: Historie | San Francisco Giants | Sdílet

©2010-2024 - Redakce