Brett GardnerBrett The Jet jako leadoff
(8. 7. 2010, 16:30:57, přečteno 597×)

V předposledních dvou zápasech napsal Joe Girardi na první místo lineupu Bretta Gardnera. Normálně není leadoffem tedy aspoň do doby, dokud nemá Derek Jeter den volna. Každopádně na tyto dva zápasy se Derek posunul na druhé místo v lineupu, které tak dobře zná. Má mnohem více startů na pálce jako druhý v pořadí než na kterékoliv jiné pozici. A vzhledem k předchozím komentářům trenéra Girardiho se takového lineupu můžeme dočkat v druhé půlce sezóny mnohem častěji.

„Gardnerovo procento dostat se na metu proti pravákům je fantastické“ prohlásil Girardi. A neplete se. Gardner čelil pravákovi 205 krát v letošní sezóně a má .414 OBP. V kombinaci s jeho rychlostí to z něj dělá perfektního leadoff hittera. Pálit jako první mu také dává šanci ukrást další jednu či dvě mety. Navíc to vypadá, že je pro něj vhodnější, když za ním jde pálkař č. 2, než č. 3. K dispozici sice máme pouze nepatrný vzorek, takže čísla nemusí říkat vše, ale myslím, že možnosti tu jsou. Určitě je snadnější nechat ho krást, když pálí Jeter, než když je na pálce slugger.

Jeden z důvodů, proč Girardi posunul Jetera na leadoffa je jeho sklon k trefování se do dvojautu. Na první pozici v lineupu má mnohem menší šanci zabít běžce na metě míčkem na spojku či na druhou metu. Bude mít vliv, posunutí Dereka na druhou pozici v lineupu na jeho frekvenci dvojautů na pálce? Čísla nám ukazují, že jeho GIDP oproti loňsku poklesla. Do téhle chvíle zahrál 10 dvojautů z 62 možných. Toto číslo každopádně nemusí narůst, pokud bude Gardner v lineupu před ním.

Gardner sliduje na metuJe nutné vzít v potaz, že Brett se nejvíc krát objevil na pálce jako devátý v pořadí. Tedy přesně před Derekem. A jak jsme mohli zaznamenat v druhém zápase v sérii proti Oaklandu, Brettova rychlost je přesně to, co může narušit soupeřovo dvojaut. Jeter trefil míč, který vypadal jako jasný dvojaut, tak jednoduchý, jak jen si můžete přát, ale Gardner se dostal na druhou metu tak rychle, že narušil načasování Adama Rosalese z Oaklandu. Následně se podařilo Derekovi dorazit na první metu dřív než míček. Dále je tu samozřejmě možnost Gardnerova pohybu během nadhozu, ať už se jedná o čistý steal nebo hit-and-run. Obojí samozřejmě snižuje Jeterovo šanci na dvojaut.

Dalším vlivem přesunutí Gardnera na první místo je ovlivnění silných pálkařů. Ani Gardner, ani Jeter nepálí zrovna s velkou silou. Jejich ISO ( čistá síla, SLG-AVG) je .112 respektive .122. Následují je Mark Teixeira (.191), Alex Rodriguez (.225), Robinson Cano (.221), Nick Swisher (.210) a Jorge Posada (.212). A znovu, poté co se lineup jednou protočí již toto nehraje roli, když je Brett normálně devátý v lineupu. Přínosem jeho posunu na první místo v lineupu je hlavně větší počet startů na pálce. Což, pokud zvážíme jeho dosavadní produkci, dává celkem smysl.

Proti levákům to ale může být úplně o něčem jiném. Ale i proti nim má Brett .355 OBP v letošním roce, takže je v podstatě dobrou možností aby pálil jako leadoff po celou dobu, pokud bude Joe Girardi chtít. Kombinace Jetera a Swishera jako kombo 1-2 se ale ukazuje o něco lepší proti levákům - .387 resp. .415 OBP. Yankees tedy můžou být o něco lepší s touto dvojící na pozicích 1 a 2 a Brettem někde níže v lineupu. Určitě nebude devátý, protože není důvod aby Cervelli či Granderson pálili před ním.

Jak je často poukazováno, sestavení pořadí na pálce nemá až takový vliv na vývoj celé jedné sezóny. Odhadem kolem jednoho vítězství mezi nejhorším a nejlepším lineupem. A pokud by Brett byl na leadoffu pro půlku sezóny, tak to má ještě menší vliv, ale vzhledem k jeho perfektním výkonům proti pravákům je těžké nad tímto přesunem pochybovat. Jak to vypadá, Gardner si získal důvěru Yankees.


Průměrná známka: 2.00 (2 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (2) | Autor: Carlyle | Kategorie: Analýzy | New York Yankees | Sdílet

©2010-2024 - Redakce