AstrodomeAstrodome
(7. 7. 2010, 21:50:50, přečteno 3220×)

Astrodome, známý jako osmý div světa. Jeden z nejodvážnějších stavebních projektů své doby se stal domovem Houston Astros po 35 let a byl prvním stadionem, který byl zastřešen kopulovitou střechou. Stál přes 95 milionů dolarů, jeho kapacita je 54 816 diváků a v letech 1968 a 1986 hostoval All-Star game.

Astrodome

Před tím než byla Houstonu udělena licence do Major League Baseball, byl tento stadion již vyprojektován soudcem Royem Hofheinzem. Hofzeinz se snažil dostat nějaký významný klub z ligy do Houstonu a tak postavil model klenutého stadionu a představil ho majitelům z Národní ligy. 17. října 1960 byl Houston schválen ke vstupu do ligy. Voliči poté schválili 18 milionu dolarů k výstavbě stadionu. Plány byly navrženy pro klenutý stadion a stavba samotná započala 3. ledna 1962. Mezitím klub známý jako Houston Colt.45s odehrál tři sezóny na Colt stadium a čekali na dokončení Astrodomu.

V Astrodomu se kromě baseballu také konaly zápasy amerického fotbalu, rodea a mnoho dalších atrakcí. Z počátku byl stadion pojmenovaný „Harris County Dome Stadium“, ale později byl přejmenovaný na Astrodome. Colt.45s odehráli tři roky na Colt stadium a s přesunem do Astrodomu se i přejmenovali na Houston Astros. Přesun do modernizovaného Astrodomu byl pro všechny velice vítaný, a to především díky tomu že byl klimatizovaný. 9. dubna 1965 bylo v Astrodomu odehráno první oficiální baseballové utkání. V exhibičním zápase se zde utkali domácí Astros proti newyorským Yankees. Oficiální zahajovací ceremoniál proběhl 12. dubna 1965. Šest úrovní mnohabarevných sedadel bylo po celém obvodu stadionu. Astrodome se stal také domovem dvou fotbalových mužstev: University of Houston a Houston Oilers. Na fotbalová utkání bylo 5010 sedadel přesunovatelných, aby bylo možné vytvořit správný tvar hřiště. Astrodome byl jedním z prvních stadionů, které měly luxusní boxy k sezení a celková kapacita byla 42 217 sedadel. Za sedadly v centrálním poli byla umístěna 474 stop dlouhá výsledková tabule, která stála dva miliony dolarů. V Astrodomu bylo také umístěno pět různých restaurací, a každá z nich byla situována v jiné časti stadionu. Oficiální rozměry hřiště byly 340 stop v pravé a levém poli a 400 stop v centrálním poli.

Astrodome

Kopule nad stadionem se skládala z „netříštivého skla“ a vikýřů které měli sloužit k tomu, aby přírodní tráva na hřišti zůstala živá. Ať tak či onak, tyto průsvitné panely představovaly problém. Během odpoledních zápasů bylo vnější pole oslněno sluncem. Díky tomu bylo třicet procent panelů pokryto barvou, aby bylo zajištěno zredukování slunečního světla, ale tento problém způsobil další problém. Přírodní trávník zemřel na nedostatek slunečního světla. Díky tomu byl vyvinut nový typ trávy, který se v sedmdesátých letech proslavil po celé Americe. Byl to zelený povrch připomínající trávu na bázi nylonu a byl pojmenovaný po zdejším týmu „Astroturf“.

Astrodome se nezměnil až do roku 1989, poté stadion podstoupil několik málo změn. K tomu, aby se dala zvýšit kapacita na 54 816, musely být hlavní tribuny prodlouženy směrem do vnějšího pole. Originální výsledková tabule byla nahrazená novými velkoplošnými obrazovkami. Dvě ruční výsledkové tabule byly přidány jako část zdí v pravém a levém poli. V polovině devadesátých let se jak Astros tak i Oilers zachtělo nového stadionu. A když Oilers nedostali peníze na nový stadion, tak pod příslibem nového stadionu se přesunuli do Tennessee po skončené NFL sezóně v roce 1996. Naopak baseballoví Astros peníze pro nový stadion dostali. Astros tak zůstali v Astrodomu ještě další tři roky a poslední zápas v Astrodomu odehráli 9. října 1999. V roce 2000 se tým Astros přesunul do Minute Maid Park, který se nalézá v centru Houstonu.

Astrodome

Dnes již Astrodome zůstavá prakticky jako stín vedle nově vybudovaného Reliant Stadium, kde hrají svoje fotbalové zápasy Houston Texans. V červnu roku 2010 bylo oficiálně schváleno 1.35 miliardy dolarů ke zrenovování Astrodomu a přeměna do vědeckého centra. Bude zde vybudováno vědecké centrum, planetárium několik muzeí a konferenčních center. Plán by měl být schválený do konce roku 2010 a za pomoci veřejného hlasování se vybere osud pro Astrodome.

.

.

.


Průměrná známka: 1.00 (4 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (1) | Autor: Tomáš Háněl (Angeell) | Kategorie: Historie | Houston Astros | Sdílet

©2010-2024 - Redakce