Roy Halladay v drese PhilliesRoy Halladay prvý raz proti Jays
(25. 6. 2010, 22:47:01, naposledy upraveno 27. 6. 2010, 09:23:01, přečteno 865×)

Dnes v noci nastúpi bývalá dlhoročná opora Toronta Blue Jays Roy Halladay prvý raz proti svojmu bývalému klubu. Poďme sa bližšie pozrieť na víkendovú sériu medzi Jays a Phillies, ktorá nesie so sebou hneď niekoľko zaujímavostí. Aktualizované

V nasledujúcich troch zápasoch sa Blue Jays vydajú do Philadelphie, kde ich čaká posledná interligová séria tejto sezóny. Jays si túto sezónu, ktorá pre nich mala byť sezónou "prestavby" a zapracovávania mladých nováčikov počínaju nad očakávania a s bilanciou 39-34 sú iba 6,5 zápasu za Yankees. Opačný prípad sú domáci Phillies, ktorí určite majú po dvoch účastiach vo finále Svetovej série za sebou najvyššie ambície. Túto sezónu sú od začiatku zužovaní zraneniami a hlavne na pálke majú veľké výkyvy, výsledkom je bilancia 38-32, ktorá ich stavia do pozície až 3. celku v NL East za Atlantu a New York Mets.

Prvou zaujímavosťou tejto série je fakt, že sa pôvodne mala hrať v Toronte, avšak kvôli summitu G20, ktorý v týcho dňoch v Toronte prebieha sa zápasy presunuli do Citizens Bank Park, čiže domáce štadiónu Phillies. Jays teda budú vedení ako domáci tím, čo znamená, že pôjdu na pálku v dohrávke každého inningu ako aj použitie DH, podľa pravidiel Americkej ligy.

Citizens bank park
Citizens bank park


Najväčším lákadlom tejto série, ktorá nezaujíma iba fanúšikov dvoch klubov, ale snáď každého kto sleduje MLB je dnešný zápas v ktorom sa na kopci za Phillies predstaví najlepší hráč Toronta za posledných prvej dekády 21. storočia a podľa mnohých aj najlepší nadhadzovač súčasnosti Roy "Doc" Halladay. Roy odohral v drese Toronta 313 zápasov z toho 287 štartov s bilanciou 148-76 s ERA 3,43. V roku 2003 dokázal získať Cy Young Award, pre najlepšieho nadhadzovača AL. Bezpochyby je najväčšou postavou klubu od doby slávnych hráčov ako Roberto Alomar, Joe Carter alebo Tony Fernandez, ktorí ziskali v drese Blue Jays tituly v rokoch 1992 a 93. Pred touto sezónou bol Roy vymenený do Philadelpie za troch mladých hráčov, ktorí v súčasnosti hrávaju v nižších ligách. Zmluvu s Jays mal podpísanú do konca roku 2010, avšak ju odmietol predĺžiť, pretože podľa vlastných slov chcel hrať v tíme, ktorý má šancu vyhrávať a tak sa vedenie rozhodlo ho vymeniť.

Halladay v drese Toronta
Halladay v drese Toronta


V drese Phillies pokračuje Roy vo svojich výborných výkonoch. Túto sezónu ma na konte 8 výhier a 6 prehier, ale za prehry väčšinou mohla nedostatočná podpora pálky. Jeho ERA je pred dnešným zápasom skvelých 2,43 v 115 inningoch si pripísal na svoje konto 96 strikeoutov a iba 16 walkov. V novom tíme sa už stihol zapísať do histórie, keď 29. mája proti Floride Marlins sa stal jubilejným 20. hráčom v histórii MLB, ktorý dokázal hodiť Perfect Game.

V dnešnom zápase sa proti nemu ako štartér Toronta predstaví Jesse Litsch. Litsch je mladý 25 ročný nadhadzovač, ktorého kariéru brzdia zranenia. Po problémoch s rukou nastúpi iba na svoj tretí zápas od apríla roku 2009. Hoci mu prvý štart nevyšiel, vo svojom poslednom vystúpení proti San Franciscu predviedol veľmi dobrý výkon.

Jesse Litsch
Jesse Litsch

V druhom zápase, ktorý je na programe v sobotu od 4:05pm EST/ 22:05 nášho času sa na kopci predstavia Cole Hamels a Shaun Marcum. Hamels je považovaný za veľmi slušného nadhadzovača, aj keď minulá sezóna mu nevyšla podľa predstáv, zdá sa, že tento rok je opäť o niečo lepší. Marcum na druhej strane je určite veľkým prekvapením tímu zo severu. Vynechal celú sezónu 2009 kvôli operácii lakťa. Od svojho návratu na sezóny sa prepracoval svojimi stabilne výkonmi na uvoľnenú pozíciu 1. štartéra.

Cole Hamels
Cole Hamels

Shaun Marcum
Shaun Marcum

V poslednom zápase v nedeľu od 1:35/19:35 sa môžme tešiť na nestarnúceho Jamieho Moyera, proti nemu by mal nastúpiť minuloročný nováčik Brett Cecil. Tento zápas bude na kopci doslova súbojom generácii, veď Cecil sa narodil o 16 dní po Moyerovom debute v MLB. Moyer napriek svojmu veku, keď v novembri oslávi už svoje 48. narodeniny dokáže držať krok s mladšími súpermi, veď dokonca túto sezónu zaznamenal aj complete game shutout.Cecilovi (23 rokov) vychádza druhá sezána v MLB nad očakávanie. Do rotácie sa dostal v apríli, keď po zranení Talleta bol povolaný z AAA. Darilo sa mu hlavne od 19. mája do 10. júna, keď si pripísal 5 výhier za sebou.

Jamie Moyer
Jamie Moyer

Brett Cecil
Brett Cecil

Séria sľubuje tri zaujímavé zápasy, určite sa máme v podaní týchto dvoch tímov na čo tešiť. Mohla by patriť k tomu lepšiemu a zaujímavejšiemu, čo posledný interligový víkend ponúkne. Dúfajme, že hráči oboch tímov naplnia očakávania a bude sa na čo pozerať.

Prvý zápas dopadol tak trochu podľa očakávania, keď Roy excelentným výkonom zmazal Jays. Naopak Philadelphia sa proti Litschovi presadila a tak z toho bolo jasných 9:0 pre Phillies. Za zmienku stojí výkon Rossa Gloada, ktorý zažil životný zápas. Jeho štatiskiky: 3-4 , double a 4 RBI.

Vo včerajšom zápase vyrovnalo Toronto stav série na 1:1, keď dokázalo zdolať Phillies 5:1. Jays rozhodli tromi HR proti Hamelsovi a tým zvýšili svoj celkový počet HR na 114, čo je prvé miesto v MLB. Skórovali Buck, Gonzalez a aj trápiaci sa Aaron Hill. Pre Hamelsa sú HR problémom celú sezónu, keď ich dovolil už 18, čo ho radí na tretie miesto v MLB. Na druhej strane Marcum predviedol lepší výkon a jediný bod Philadephie zaznamenal soloshotom Ryan Howard, ktorý sa dostáva do výbornej formy. V poslednom zápase teda budú tímy bojovať o víťazstvo v sérii.


Průměrná známka: 1.00 (1 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Bluejay12 | Kategorie: Aktuality | Philadelphia Phillies Toronto Blue Jays | Sdílet

©2010-2024 - Redakce