Kirby PuckettHrdinové v dresu Twins: Kirby Puckett
(25. 6. 2010, 14:33:26, přečteno 1051×)

Vážení čtenáři, dovolte mi přivítat vás u pravidelného magazínu, ve kterém vás budu seznamovat s baseballovými legendami týmu Minnesota Twins.


Kirby Puckett se narodil 14. Března 1960 v Chicagu, ve státě Illinois. Byl nejmladší z devíti dětí. Puckett byl vynikající baseballista již na střední škole. Studoval na Bradleyho univerzitě a poté přestoupil na univerzitu Triton v Illinois. Kirby Puckett byl draftován týmem Minnesota Twins v prvním kole draftu v roce 1982.

V roce 1984 se Puckett dočkal své první MLB sezóny, první zápas tohoto středopolaře, ke kterému nastoupil, byl proti týmu California Angels a Puckett měl 4 úspěšné odpaly z pěti pokusů na pálce. Tuhle sezónu Kirby zakončil s pálkařským průměrem .296 a byl čtvrtý v Americké lize, co se týče jednometových odpalů. V dalším roce pálil Puckett s průměrem .288 a byl na 4. místě v počtu odpálených hitů, na prvním místě v počtu startů na pálce a na třetím místě v počtu trojmetových odpalů.

V sezóně 1986 dorostl Kirby Puckett v opravdu vynikajícího hráče. S pálkařským průměrem .328 si zahrál svou první all star game. V této sezóně také poprvé vyhrál ocenění gold glove za vynikající práci v defenzívě.

V roce 1987 vedl Puckett Minnesotu do Světové série. V této sezóně pálil s průměrem .332, odpálil 28 homerunů a připsal si 99 RBI. Během sedmizápasové Světové série proti St. Louis Cardinals pomáhal svému týmu s průměrem .357 Během tohoto vítězného roku předvedl Puckett také jeden z nejlepších výkonů v zápase proti Milwaukee 30. Srpna, když odpálil 6 hitů ze šesti pokusů a do dneška drží tento klubový rekord.

Statisticky vyjádřeno: Puckett měl svůj nejlepší rok v sezóně 1988. Pálkařský průměr .356, 24 homerunů a 121 RBI. To ho vyneslo na třetí místo v hlasování o nejužitečnějšího hráče ligy. (MVP) Twins ten rok vyhráli 91 zápasů (což bylo o 6 více, než minulou sezónu) ale i tak skončili v divizi druzí za týmem Oakland Athletics a play off si nezahráli.

Puckett vyhrál v sezóně 1989 svůj první batting title, když dokončil sezónu s pálkařským průměrem .339. V Dubnu 1989 také odpálil svůj 1000. hit a stal se jedním ze čtyř hráčů, kteří dokázali odpálit 1000 hitů během prvních pěti let své kariéry. Pokračoval v dobrých výkonech i další rok, ale Minnesotě se nedařilo a Twins skončili poslední v divizi.

Sezóna 1991 patřila mezi nejlepší jak pro Twins tak pro Pucketta. Twins se vrátili na vítěznou vlnu a Kirby je vedl s průměrem .319. Po tuhých bojích s Oaklandem si Minnesota zajistila divizní titul a poté dokázala porazit favorizované Toronto Blue Jays v pěti zápasech. Puckett byl k nezadržení a v sérii měl průměr .429 k tomu si připsal 2 homeruny a 6 RBI, to mu vyneslo cenu za nejužitečnějšího hráče série.

Světová série 1991 mezi Minnesotou Twins a Atlantou Braves byla televizí ESPN označena jako nejlepší dosud hraná. (4 utkání rozhodovaly poslední odpaly na konci zápasu a ve 3 zápasech se šlo do extra innings) Zajímavé a do té doby nevídané bylo také to, že jak Minnesota, tak Atlanta skončily minulou sezónu poslední ve svých divizích a rok na to hrály ve Světové sérii.

V šestém zápase prohrávala Minnesota 2-3 na zápasy a nutně potřebovala zvítězit. Puckett daroval svému týmu brzké vedení svým trojmetovým odpalem, potom předvedl v zadním poli zákrok na hranici lidských možností, ale Atlantě se povedlo vyrovnat a zápas šel do extra innings. V dohrávce jedenácté směny přišel do pálkařského boxu Kirby Puckett, při stavu 2 ballů a jednoho striku se opřel do míčku a odpálil vítězný homerun. Tento zápas bývá často připomínán jako nejvyšší bod Puckettovy kariéry. Komentátor televizní stanice CBS ten homerun komentoval slovy: "And we'll see you tomorrow night!" (Uvidíme se zítra večer) A další den vyhrála Minnesota Světovou sérii.

Kirby Puckett se raduje z vítězného homerunu v 6. zápase Světové série proti Atlantě.
Kirby Puckett se raduje z vítězného homerunu v 6. zápase Světové série proti Atlantě.


Během Puckettovy kariéry se už Twins nepovedlo dostat se do play off, ale Kirby pokračoval ve skvělé hře a povedlo se mu přidat i 2000. hit během prvních deseti let své kariéry a stal se tak teprve druhým hráčem, který to dokázal. V roce 1994 ho Twins přesunuli do pravého pole. Kirby měl pak vynikající sezónu 1995, kterou ale zakončilo hrozivě vypadající zranění, když mu Dennis Martinez svým fastballem zlomil čelist. 28. Dubna 1996 Kirby náhle oslepl na pravé oko.

Byl umístěn na seznam zraněných hráčů vůbec poprvé od začátku své kariéy. Bohužel několik operací mu nedokázalo vrátit zrak zpět a Kirby Puckett už nikdy baseball nehrál. V červenci oficiálně ukončil svoji kariéru ve věku 36 let. Svůj život dožíval v městě Scottsdale v Arizoně, kam se přestěhoval v roce 2003 se svou snoubenkou Jodi Olsonovou a jejím synem.

Twins vyřadili Puckettovo číslo 34 v roce 1997. V roce 2001 byl zvolen do baseballové síně slávy a v roce 1999 byl zvolem mezi stovku největších baseballových hráčů, patřilo mu číslo 86.

Ráno 5. března 2006 utrpěl Puckett mrtvici ve svém domě v Arizoně. Byl převezen do nemocnice ve Phoenixu. Ještě toho dne se za ním vydalo mnoho jeho spoluhráčů včetně Shana Macka anebo Kenta Hrbeka. Dalšího dne Kirby zemřel. Ve věku 45 let jen 8 dní před svýmy 46. narozeninami.

Kirby Puckett byl kromě vynikajícího baseballového hráče, také úžasný člověk a hráče jako on stojí za to si připomínat.






Průměrná známka: 2.67 (3 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (3) | Autor: Jaster | Kategorie: Profily | Minnesota Twins | Sdílet

©2010-2024 - Redakce