homerunHomeruny, kam se podíváš
(7. 4. 2016, 18:06:34, přečteno 2047×)

Nová sezona MLB je teprve v polovině svého úvodního týdne, už ale stihla přinést množství překvapivých událostí. Jednou z těch příjemných je určitě to, jakým tempem hráči odpalují jeden homerun za druhým. Během úvodních 38 zápasů padlo hned 86 homerunů! Tři hráči mají dokonce zkraje sezony průměr více jak jednoho homerunu na zápas. Pojďme se tedy podívat na tento trend podrobněji.

Pokud by (čistě teoreticky) současné tempo vydrželo i v dalších 2392 zápasech sezony, dostali bychom se zhruba na číslo 5500 HR, což by byl nejlepší výsledek od roku 2004, kdy padlo celkem 5451 HR. Nejvíce homerunů má na svědomí zatím Colorado Rockies, a to celkem 10 HR ze tří zápasů. Do hlediště za vnějším polem se trefilo už šest hráčů Rockies, všechnu pozornost na sebe však strhává zejména nováček Trevor Story.

Trevor Story odpaluje další HR

Story má na spojce nahradit ikonu Rockies posledních několika sezon Troye Tulowitzkiho. Sám dokonce říká, že „Tulo“ pro něj byl vždy vzorem, teď ale svým nástupem Tulowitzkiho dokonce překonává. 23 letá spojka Colorada se v sezoně 2016 trefila do odpalu čtyřikrát ve třech zápasech a pokaždé z toho byl homerun. Story tak vytvořil rekord MLB, když odpálil homerun v každém z prvních tří zápasů své kariéry.

Poprvé v historii se také stalo, aby hned dva hráči měli po prvních třech utkáních na svém kontě 4 homeruny. Druhým do party k Storymu je druhý metař Seattlu Robinson Cano, který se stejně jako Story trefil ve všech třech úvodním utkáních sezony. Oba jsou také současně v čele tabulky RBI se 7 RBI. Celkem 10 hráčů má už takto zkraje sezony více než jeden homerun.

Robinson Cano

Co způsobilo takové množství homerunů na úvod sezony? Rozhodně se nejedná o vliv změny klimatu, jak některé teorie spekulují, jelikož první zápasy (zejména na severovýchodě USA) se hrály téměř v mrazivých podmínkách. Objevil se také názor, že nové baseballové míčky jsou těsněji sešité a lépe létají vzduchem. Za zvýšený přísun homerunů může však zejména nástup nové generace atleticky skvěle vybavených hráčů. Correa, Franco, Story - všichni ještě nemají odhranou ani jednu kompletní sezonu a už letos v MLB trefili homerun. K tomu přidejte mladé hvězdy jako Harper, Stanton, Arenado, Rizzo, Freeman nebo Springer, který včera odpálil grandslam proti Yankees, a máte sestavu pro několik příštích Homerun Derby.

Nejsou to ovšem jen mladí hráči, kteří na úvod sezony stanovují nové historické rekordy MLB. 37 letý Venezuelan z Detroitu Victor Martinez jako první hráč od roku 1914 trefil dva homeruny jako pinch-hitter v prvních dvou utkáních roku. Má tedy zatím perfektní statistiku 1.000 AVG a 4.000 SLG.

A nejsou to jen hráči v poli, kdo v prvním týdnu sezony 2016 odpaluje další a další homeruny. Nový nadhazovač LA Dodgers Kenta Maeda, který podepsal před sezonou osmiletý kontrakt na $25 milionů USD, si pět dní před svými osmadvacátými narozeninami nadělil při svém debutu v MLB výhru proti San Diegu a jako bonus solo homerun k tomu. Vypadá to, že Zack Greinke má v Dodgers více než solidního nástupce...


Průměrná známka: 1.00 (13 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (4) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Colorado Rockies Detroit Tigers Los Angeles Dodgers Seattle Mariners | Sdílet

©2010-2024 - Redakce