opening day 2016Co přinesl první den sezony 2016?
(4. 4. 2016, 19:14:34, přečteno 1709×)

Všichni fanoušci baseballu se konečně dočkali, nová sezona 2016 je zde! Úvodní den sezony zahájil souboj dvou nejlepších týmů loňské základní části, pokračoval soubojem v AL East a zakončila ho repríza poslední Světové série. Všechny tyto zápasy nabídly dramatickou podívanou a přinesly s sebou také první zápletky roku 2016. Co všechno nám tedy první den nové sezony ukázal?

Dělat jakékoliv závěry hned po prvním zápase by bylo rozhodně velmi unáhlené, přesto však je možné z úvodních tří zápasů sezony vyčíst spoustu zajímavých věcí. Pojďme si připomenout ty nejpodstatnější události včerejšího dne:

Cardinals @ Pirates - 1:4

Úplně první RBI nové sezony 2016 zaznamenal... nadhazovač! Francisco Liriano v druhé směně odpálil ground ball, který doskákal až do pravého pole, čímž stáhl ze třetí mety Gregoryho Polanca a dal Pittsburhgu vedení 1:0. Liriano tak potvrdil, že se po přechodu z Americké ligy do Národní ligy neustále na pálce zlepšuje. Vloni odpálil dokonce homerun a dva doubly, své první vícemetové odpaly v kariéře.

Liriano kromě toho, že řádil na pálce, předvedl také velmi dobrý výkon na nadhozu. za 6.0 IP povolil pouze 3 odpaly a měl 10 strikeoutů. Znepokojovat ho však může jeho přesnost, pálkařům Cardinals totiž nechal 5 met zdarma, což se mu v loňské sezoně stalo jen dvakrát. V Pittsburghu ale včera panovaly teploty těsně nad nulou, možná tedy za jeho horší command mohou hlavně zkřehlé prsty.

Cardinals budou potřebovat daleko větší produktivitu od svých mladých hráčů. Randal Grichuk, Stephen Piscotty a Kolten Wong včera v 11 PA odpalovali dohromady jen 1 H, 1 BB a 7 K's. Ten jediný hit byl navíc pouze single ve čtvrté směně. Zejména dvojice Grichuk - Piscotty by měla Cardinals obstarávat hlavní přísun runů, jejich včerejší nemohoucnost tak není pro tým ze St.Louis zrovna dobrým znamením.

V sedmé směně se představila nová posila v bullpenu Cardinals Korejec Seung Hwan Oh a nebyla to úplně idylická premiéra. Z prvních tří pálkařů, kteří mu čelili, dostali hned dva metu zdarma, pak se ale Oh chytil a následnými dvěma strikeouty nepřipustil žádné další body Pirates. Celkem potřeboval Oh na svojí směnu 27 nadhozů.


Francisco Liriano odpaluje první RBI sezony 2016

Blue Jays @ Rays - 5:3

Pokud si vsadíte, že Blue Jays dají v zápase homerun, nemůžete skoro nikdy udělat chybu, Blue Jays vloni totiž odpálili 232 homerunů, nejvíc v celé MLB. Nespletli byste se ani včera, protože Troy Tulowitzki odpálil v osmé směně svůj 194. homerun v kariéře a navýšil tím vedení Toronta už na 5:1. Navíc nezapomněl přes zimu ani nic ze svého umění v poli, když předvedl několik výtečných zákroků v obraně.

Nadhazovač Toronta Marcus Stroman ukazuje, že by mohl plně nahradit Davida Price. Vloni zmeškal kvůli zranění téměř celou sezonu, ale v těch málo zápasech, které po svém návratu odházel, byl výborný. Tentokrát vydržel na kopci až do deváté směny a nepotřeboval k tomu přitom ani 100 nadhozů. Celkem jeho statistiky ze včerejšího zápasu jsou 8.0 IP, 6 H, 3 ER, 1 BB a 5 K's.

Naproti tomu Chris Archer na straně Tampy absolvoval náročný zápas. 107 nadhozů ho nedostalo ani do šesté směny, musel často házet až do plného stavu a jeho strikeouty tak vůbec nepřicházely snadno. Nakonec ale přece jen přišly, z 15 Archerových outů v zápase hned 12 bylo strikeoutů!

V týmu Blue Jays se dlouho rozhodovalo o tom, kdo bude pro tuto sezonu jejich closer. Nakonec tuto důležitou roli získal Roberto Osuna a měl šanci se předvést hned v prvním zápase sezony. Hodil dva strikeouty, povolil jeden single a wild pitch, ale žádné větší komplikace pro Blue Jays to nakonec neznamenalo. Osuna tak získal svou první letošní save.


Troy Tulowitzki odpaluje první homerun sezony 2016

Mets @ Royals - 3:4

Kansas City Royals začali novou sezonu stejným způsobem, jakým zakončili tu minulou - vítězstvím nad New York Mets. A opět to dokázali svým typicky týmovým způsobem. Všechny jejich odpaly ve včerejším zápase byly singly a o 4 RBI se podělili 4 hráči Royals. Nejlepším hráčem Royals v tomto ohledu byl Eric Hosmer s třemi úspěšnými odpaly a jedním RBI.

Jediný extra-base odpal utkání zaznamenal Michael Conforto, jenž odpálil double v sedmé směně. Kromě toho odpálil ještě single a dostal dvě mety zdarma, takže se jako jediný hráč zápasu dostal na metu pokaždé, když nastoupil na pálce. Čerstvě 23 letý Conforto nastoupil výjimečně na pozici suplujícího pálkaře, aby uvolnil pozici ve středním poli pro Juana Lagarese.

Matt Harvey téměř přesně zopakoval půl roku starý výkon ze Světové série, kdy se v Kansasu představil naposledy. Stejně jako 27.října i včera Harvey opustil zápas v šesté směně a zaznamenal 3 ER, 2 BB a 2 K. Určitě se ale od Harveyho tentokrát čekalo trochu víc.

Ani ofenziva Mets nefungovala ideálně. Dvojice Wright - Cespedes skončila 1/8 s 1 singlem, 2 BB a 4 K. Cespedes navíc hned v první směně vyrobil hloupou chybu v obraně, která umožnila skórovat Miku Moustakasovi první doběh zápasu.


sestřih utkání New York Mets @ Kansas City Royals

_________________

Dnes MLB pokračuje dalšími 12 zápasy. Poprvé se představí David Price v dresu Red Sox v zápase proti Clevelandu (od 22:10 SEČ), nebo Zack Greinke v zápase Diamondbacks proti Rockies (od 03:40 SEČ). V akci budou také poslední dva vítězové Cy Young Award. Dallas Keuchel z Houstonu se představí už od 19:05 SEČ v New Yorku proti Yankees a Jake Arrieta nastoupí s Cubs proti Angels nad ránem v 04:05 SEČ. Detroit Tigers a Miami Marlins sehrají první utkání sezony až v úterý.


Průměrná známka: 1.00 (6 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Jirkush | Kategorie: Zápasy | Kansas City Royals New York Mets Pittsburgh Pirates St. Louis Cardinals Tampa Bay Rays Toronto Blue Jays | Sdílet

©2010-2024 - Redakce