Hank AaronRoad to 700 (2)
(12. 4. 2016, 15:52:54, přečteno 1776×)

Alex Rodriguez se už letos může stát čtvrtým hráčem historie MLB, který překoná hranici 700 homerunů v kariéře. Letos už jeden odpálil, takže jich zatím má na svém kontě 688, což ho řadí na 4. místo historických tabulek. Před ním už jsou jen tři opravdové legendy světového baseballu. Minule jsme si představili legendu Yankees Babea Rutha, který se však musel v roce 1974 sklonit před legendou Braves...

2. Hank Aaron, 755 HR, 1954-1976

Hank Aaron se narodil v roce 1934 jako třetí z osmi dětí v chudé černošské čtvrti města Mobile v Alabamě. Místo učení ho vždy zajímal spíš baseball, a tak v 18 letech raději odešel ze školy, aby mohl pravidelně hrát v Negro League za Indianapolis Clowns. Netrvalo však dlouho a z Negro League si ho vytáhli trenéři Milwaukee Braves do MLB.

Hank Aaron

Aaron debutoval v sezoně 1954 jako dvacetiletý vnější polař a vedl si tak dobře, že hned v další sezoně byl zvolen do výběru All Star Národní ligy. Neprodukoval sice na první pohled žádná neuvěřitelná čísla, jeho hlavní předností však vždy byla jeho vyrovnanost; Aaron nikdy nepřekonal hranici 50 HR za sezonu, zato hned osmkrát dosáhl na více než 40 homerunů za sezonu. Jak záhy zjistili nadhazovači v Národní lize, Aaron bylo také extrémně těžké vyautovat na pálce, protože Aaron nikdy ve své kariéře neměl více jak 100 strikoutů za sezonu a v devíti sezonách měl dokonce více met zdarma, než strikeoutů.

Jeho nejlepší sezona přišla zřejmě už v roce 1957, kdy si vytvořil rekord s 44 HR a 132 RBI a dotáhl podceňovaný tým z Milwaukee až do světové série proti New York Yankees v sestavě s Yogi Berrou a Mickey Mantlem. Se 3 HR, 7 RBI a .393 AVG byl Aaron tahounem ofenzivy Braves, kteří nakonec dokázali v rozhodujícím sedmém zápase zvítězit na stadionu Yankees 5:0 a vyhrát po 43 letech svůj druhý titul šampionů MLB. V příští sezoně se finále opakovalo a skončilo přesně opačně, v sedmém zápase vyhráli Yankees 6:2 a Hank Aaron už se tentokrát příliš neprosadil.

Hank Aaron překonal rekord Babea Rutha

Aaronova hvězda však začala naplno zářit až s příchodem 70.let, kdy se Braves přestěhovali z Milwaukee do Atlanty a začalo být jasné, že Aaron se svými stabilními výkony může ohrozit rekord Babea Rutha v celkovém počtu odpálených homerunů. Do sezony 1973 nastupoval tehdy 39 letý Aaron s 673 HR na svém kontě, na Rutha mu tedy chybělo přesně 41 dlouhých odpalů. Jeho průměr za čtyři předchozí sezony byl 40 a třičtvrtě HR na sezonu, očekával se tedy vyrovnaný souboj s Ruthovým historickým zápisem. Aaron nakonec skončil sezonu přesně s 40 HR a zůstal celkově na 713 HR, tedy pouhý 1 homerun za rekordem Babea Rutha.

Na svůj historický okamžik si tak musel počkat až do nové sezony 1974 a nebyl to pro něj zrovna příjemný půlrok. Do kanceláře Braves chodilo Aaronovi před sezonou až na 3000 dopisů denně. Mnoho z nich byly gratulace k očekávanému rekordu, našly se mezi nimi však i nenávistné reakce. Řada fanoušků totiž stále nemohla zkousnout, že by hráč černé pleti mohl uzmout nejsledovanější rekord v MLB, a tak posílala Aaronovi výhružné dopisy, včetně výhružek smrtí. Aaron však přečkal offseason ve zdraví a hned v prvním zápase nové sezony ve svém prvním AB odpálil 3-run homerun č.714, čímž vyrovnal Ruthův rekord. Na definitivní překonání historického zápisu nemuseli natěšení fanoušci Braves čekat dlouho, hned o čtyři dny později 8.dubna 1974 v zápase proti Dodgers se Ruth trefil do odpalu znovu a svým 715. homerunem se nesmazatelně zapsal do baseballové historie jako první hráč, který kdy překonal rekord Babea Rutha v počtu homerunů.

Na závěr kariéry Hank Aaron poprvé změnil dres, ačkoliv se vrátil opět do Milwaukee. Poslední dvě sezony odehrál v Americké lize v dresu Milwaukee Brewers, kde mohl nastupovat jako DH. Počet Aaronových homerunů se nakonec v roce 1976 zastavil na čísle 755. Aaron během své kariéry dosáhl 14 krát mety .300 AVG, 15 krát 30 homerunů a více, 16 krát alespoň 90 RBI, získal 3 Zlaté rukavice pro nejlepšího defenzivního hráče ve vnějším poli a dodnes drží rekordy s celkovým počtem 2297 RBI, 6856 TB a 21 účastí v All-Star Game.


Průměrná známka: 1.50 (6 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Jirkush | Kategorie: Historie | Atlanta Braves | Sdílet

©2010-2024 - Redakce