Babe RuthRoad to 700 (1)
(28. 3. 2016, 22:12:20, přečteno 2489×)

Alex Rodriguez se už letos může stát čtvrtým hráčem historie MLB, který překoná hranici 700 homerunů v kariéře. Zatím jich má na svém kontě 687, což ho řadí na 4. místo historických tabulek. Před ním už jsou jen tři opravdové legendy světového baseballu. Kdo jsou tito hráči a jaké byly jejich kariéry?

3. Babe Ruth, 714 HR, 1914-1935

Vlastním jménem George Herman Ruth Jr. začínal s profesionálním baseballem v 19 letech, když si ho v roce 1914 vyhlédl majitel Baltimoru Orioles Jack Dunn. Protože Ruthovi tenkrát nebylo ještě ani dvacet let, vysloužil si v týmu přezdívku "Jack's newest babe" (Jackovo nové děcko) a přezdívka Babe už s ním zůstala po celou dobu jeho kariéry. Paradoxní z dnešního pohledu je, že Babe Ruth začínal s baseballem jako nadhazovač. Protože Orioles tenkrát ještě nehráli MLB a Ruth v jejich kádru s 22 vítězstvími a 2.39 ERA vyčníval, byl ještě ve své první sezoně prodán do Bostonu Red Sox.

Babe Ruth v dresu Red Sox

V týmu Red Sox Ruth pokračoval na nadhozu, během dalších pěti sezon si připsal 87 vítězství, 2.16 ERA a dokonce dvakrát s Bostonem vyhrál Světovou sérii, když zvítězil ve všech třech startech, do kterých jako nadhazovač nastoupil. Zároveň však poutal pozornost svými dovednostmi na pálce. Poté, co v sezoně 1917 jako nadhazovač odpaloval .325 AVG s 40 úspěšnými odpaly, rozhodli se trenéři Red Sox, že na nadhozu je Rutha škoda a začali mu dávat více prostoru v poli a na pálce.

V příští sezoně tak Ruth střídal starty na nadhozu a v poli a s 11 odpálenými homeruny vedl celou MLB. Hned v další sezoně však Ruth šokoval, když překonal 35 let starý rekord Neda Williamsona o 2 homeruny a suverénně ovládl hodnocení MLB s 29 homeruny. V té samé sezoně se přitom nikdo jiný nedokázal dostat ani 15 homerunů, druhý v pořadí Gavvy Cravath jich měl tenkrát 12. Ruthův obrovský talent samozřejmě vyhnal jeho cenu na tehdejší dobu do astronomických výšin, a tak se ho Red Sox rozhodli zpeněžit a prodali Rutha do New York Yankees (což se později ukázalo jako velmi neštastné rozhodnutí, Red Sox nevyhráli žádný další titul až do sezony 2004; tzv. Bambinova kletba).

Tento přestup byl pro Yankees obrovský úspěch. Ruth strávil V dresu Yankees dalších 15 sezon a naplno se projevila jeho neskutečná síla a revoluční přístup k baseballu. Ve své první sezoně jako Yankee vylepšil Ruth svůj vlastní rekord v homerunech z 29 HR na 54 HR. Uvědomme si, že ještě rok předtím byl rekord na hodnotě 27 HR! V té samé sezoně Ruth zaznamenal také 168 RBI, 177 doběhů a .378 AVG. Ruthův silový styl doslova změnil baseball. V příští sezoně 1921 zaznamenala MLB skokový nárůst o 300 homerunů, sám Ruth jich měl 59, čímž potřetí za sebou zlepšil rekord v homerunech za sezonu. Svůj rekord pak zlepšil ještě jednou v roce 1927, když se dostal na 60 homerunů za sezonu.

Yankees s Ruthem v sestavě započali svou bohatou historii napěchovanou úspěchy. Ve Světové sérii 1923 na třetí pokus dokázali porazit New York Giants a poprvé mohli slavit titul šampiona MLB. Ruth odpálil v desíti Svétových sériích celkem 15 homerunů a 33 RBI, což byly v tehdejší době suverénní rekordy. V roce 1935 zakončil svou kariéru celkem s 714 homeruny, druhý v pořadí Lou Gehrig tou dobou nebyl ještě ani na hodnotě 400. Babe Ruth je stále považován za možná nejlepšího hráče všech dob, v době kdy končil s kariérou držel 56 rekordů MLB, z nichž 3 stále platí a jeho rekord v počtu homerunů vydržel až do roku 1974, tedy téměř 40 let.

Babe Ruth
Babe Ruth

2. Hank Aaron, 755 HR, 1954-1976

Hank Aaron se narodil v roce 1934 jako třetí z osmi dětí v chudé černošské čtvrti města Mobile v Alabamě. Místo učení ho vždy zajímal spíš baseball, a tak v 18 letech raději odešel ze školy, aby mohl pravidelně hrát v Negro League za Indianapolis Clowns. Netrvalo však dlouho a z Negro League si ho vytáhli trenéři Milwaukee Braves do MLB.

Hank Aaron

Aaron debutoval v sezoně 1954 jako dvacetiletý vnější polař a vedl si tak dobře, že hned v další sezoně byl zvolen do výběru All Star Národní ligy. Neprodukoval sice na první pohled žádná neuvěřitelná čísla, jeho hlavní předností však vždy byla jeho vyrovnanost; Aaron nikdy nepřekonal hranici 50 HR za sezonu, zato hned osmkrát dosáhl na více než 40 homerunů za sezonu. Jak záhy zjistili nadhazovači v Národní lize, Aaron bylo také extrémně těžké vyautovat na pálce, protože Aaron nikdy ve své kariéře neměl více jak 100 strikoutů za sezonu a v devíti sezonách měl dokonce více met zdarma, než strikeoutů.

Jeho nejlepší sezona přišla zřejmě už v roce 1957, kdy si vytvořil rekord s 44 HR a 132 RBI a dotáhl podceňovaný tým z Milwaukee až do světové série proti New York Yankees v sestavě s Yogi Berrou a Mickey Mantlem. Se 3 HR, 7 RBI a .393 AVG byl Aaron tahounem ofenzivy Braves, kteří nakonec dokázali v rozhodujícím sedmém zápase zvítězit na stadionu Yankees 5:0 a vyhrát po 43 letech svůj druhý titul šampionů MLB. V příští sezoně se finále opakovalo a skončilo přesně opačně, v sedmém zápase vyhráli Yankees 6:2 a Hank Aaron už se tentokrát příliš neprosadil.

Hank Aaron překonal rekord Babea Rutha

Aaronova hvězda však začala naplno zářit až s příchodem 70.let, kdy se Braves přestěhovali z Milwaukee do Atlanty a začalo být jasné, že Aaron se svými stabilními výkony může ohrozit rekord Babea Rutha v celkovém počtu odpálených homerunů. Do sezony 1973 nastupoval tehdy 39 letý Aaron s 673 HR na svém kontě, na Rutha mu tedy chybělo přesně 41 dlouhých odpalů. Jeho průměr za čtyři předchozí sezony byl 40 a třičtvrtě HR na sezonu, očekával se tedy vyrovnaný souboj s Ruthovým historickým zápisem. Aaron nakonec skončil sezonu přesně s 40 HR a zůstal celkově na 713 HR, tedy pouhý 1 homerun za rekordem Babea Rutha.

Na svůj historický okamžik si tak musel počkat až do nové sezony 1974 a nebyl to pro něj zrovna příjemný půlrok. Do kanceláře Braves chodilo Aaronovi před sezonou až na 3000 dopisů denně. Mnoho z nich byly gratulace k očekávanému rekordu, našly se mezi nimi však i nenávistné reakce. Řada fanoušků totiž stále nemohla zkousnout, že by hráč černé pleti mohl uzmout nejsledovanější rekord v MLB, a tak posílala Aaronovi výhružné dopisy, včetně výhružek smrtí. Aaron však přečkal offseason ve zdraví a hned v prvním zápase nové sezony ve svém prvním AB odpálil 3-run homerun č.714, čímž vyrovnal Ruthův rekord. Na definitivní překonání historického zápisu nemuseli natěšení fanoušci Braves čekat dlouho, hned o čtyři dny později 8.dubna 1974 v zápase proti Dodgers se Ruth trefil do odpalu znovu a svým 715. homerunem se nesmazatelně zapsal do baseballové historie jako první hráč, který kdy překonal rekord Babea Rutha v počtu homerunů.

Na závěr kariéry Hank Aaron poprvé změnil dres, ačkoliv se vrátil opět do Milwaukee. Poslední dvě sezony odehrál v Americké lize v dresu Milwaukee Brewers, kde mohl nastupovat jako DH. Počet Aaronových homerunů se nakonec v roce 1976 zastavil na čísle 755. Aaron během své kariéry dosáhl 14 krát mety .300 AVG, 15 krát 30 homerunů a více, 16 krát alespoň 90 RBI, získal 3 Zlaté rukavice pro nejlepšího defenzivního hráče ve vnějším poli a dodnes drží rekordy s celkovým počtem 2297 RBI, 6856 TB a 21 účastí v All-Star Game.


Průměrná známka: 1.79 (19 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (2) | Autor: Jirkush | Kategorie: Historie | New York Yankees | Sdílet

©2010-2024 - Redakce