dodgers vs. giantsPreview 2016: NL West
(26. 3. 2016, 18:02:01, přečteno 1405×)

Jarní tréninkové zápasy na Floridě a v Arizoně jsou v plném proudu, a to znamená, že nová sezona MLB je za dveřmi. Soupisky týmů dostávají finální podobu, hráči si připisují první tréninkové směny a tak nadešel ideální čas zkusit porovnat šance týmů na úspěch v nadcházející sezoně. Dokážou se Royals dostat potřetí v řadě do Světové série? Obhájí poprvé od roku 2000 vítězný tým titul? Prolomí Cubs po 71 letech prokletí Billyho kozy? Nebo počtvrté za sebou zvítězí v sudém roce San Francisco Giants?


NL WEST
(aktuální kurzy na vítězství v divizi podle pinnacle.com)

Los Angeles Dodgers 2.05
San Francisco Giants 2.44
Arizona Diamondbacks 6.52
San Diego Padres 23.43
Colorado Rockies 67.23

Los Angeles Dodgers

Stejně jako NL East a NL Central i v západní divizi jsou letos dva týmy ve stavu rekonstrukce a tři týmy, které by si to spolu měly rozdat o play off. Největšími favority podle sázkových kurzů jsou Los Angeles Dodgers jen těsně před San Francisco Giants. Do boje o play off by se ještě mohli zapojit i letošní černí koně z Arizony.

Dodgers v minulých třech sezonách dokázali NL West vždy vyhrát, ale ani jednou výhru po základní části nepřetavili v účast ve Světové sérii. Čekání na finále Major League se tak protahuje a to takový klub, jako jsou Dodgers, nemůže nechat jen tak být. Jejich majitelé si proto nedělají hlavu s nějakým dolarem navíc a do letošní sezony Dodgers vstupují s mzdovým rozpočtem ve výši zhruba 245 milionů USD, což je téměř 2x více než New York Mets a 4x více, než mají Miami Marlins.

Velkou část této částky (konkrétně 34,6 mil. USD) letos spolkne plat pro nejlepšího nadhazovače Dodgers Claytona Kershawa. Rotace nadhazovačů Dodgers možná nepatří mezi ty úplně nejlepší v National League, s Kershawem v sestavě ale můžete téměř automaticky připsat Dodgers přibližně 20 výher v sezoně. Kershaw vyhrál Cy Young Award pro nejlepšího nadhazovače 3x za posledních pět let a jeho ERA průměr za celou kariéru činí 2.43. Vloni se navíc stal prvním nadhazovačem po 13 letech, který překonal metu 300 strikeoutů za sezonu. A navíc Kershaw nedávno oslavil teprve 28. narozeniny...

O Kershawavi bychom zde mohli napsat spoustu skvělých statistik, pro týmový úspěch Dodgers v nové sezoně ale bude daleko podstatnější, jak se vyrovnají se ztrátou dalšího skvělého nadhazovače Zacka Greinkeho, který po sezoně odešel k divizním rivalům do Arizony. Dodgers totiž vloni sice měli možná nejlepší dvojici nadhazovačů v celé MLB, dalším jejich nadhazovačům už se ale moc nedařilo. Celkem v loňském roce Dodgers při hledání ideální pětice protočili 16 různých startujících nadhazovačů! Navíc jedinou výraznější posilou, jenž před sezonou posílila tým na nadhozu, se stal Scott Kazmir z Houstonu, který je sice dobrý, ale rozhodně ne tak dobrý jako Greinke.

Protože tedy na nadhozu bude zřejmě slabší místo Dodgers, budou se muset výrazně opírat o ofenzivu. V té se mísí mladí perspektivní nováčci a zkušení borci na vrcholu sil. O slovo by se měl letos výrazně přihlásit 21 letý SS Corey Seager, jenž vloni v 27 zápasech odpaloval .337/.425/.561 a měl by převzít pozici spojky po Jimmy Rollinsovi, který odešel k White Sox. Hlavní produkce runů by měl přijít od 34 letých matadorů Adriana Gonzalese a Andre Ethiera, Either se však před sezonou zranil a Dodgers bude chybět možná až celou první polovinu sezony. Zajímavé také bude sledovat, jestli se po nevýrazné sezoně probere mladá kubánská hvězda Yasiel Puig.

 Johnny Cueto

Zatímco Dodgers čekají na World Series už 28 let, jejich odvěcí rivalové San Francisco Giants mezitím vyhráli World Series v letech 2010, 2012 a 2014. Letos je opět sudý rok a tedy opět čas pro Giants, aby si udělali výlet do play off. V zimě posílili zejména nadhoz, jako volní agenti přišli Johnny Cueto a Jeff Samardzija, kteří by měli nastupovat na pozicích 2, resp. 3 za nezpochybnitelnou jedničkou Madisonem Bumgarnerem. Rotaci by měli doplnit Matt Cain a Jake Peavy, případně Chris Heston. I když tato sestava vypadá na papíře dobře, Samardzija, Cain ani Heston neměli vloni zrovna skvělé sezony a je otázkou, jak se jim bude dařit letos. Giants se sice mohou spoléhat na skvělý bullpen, pokud se na něj ale budou spoléhat příliš často, nebude jim muset zásoba dobrých relievrů stačit.

Ofenziva Giants bude opět postavena okolo MVP roku 2012 Bustera Poseyho, momentálně zřejmě nejlépe odpalujícího catchera v MLB. Posey je spíše kontaktním pálkařem a jedním z mála, kdo měl vloni více met zdarma (56) než strikeoutů (52), k tomu přidal 19 homerunů a 95 RBI. Giants mají také velmi kvalitní a mladé vnitřní polaře 1B Belt - 2B Panik - SS Crawford - 3B Duffy, kteří všichni vloni odpálil více jak 100 úspěšných odpalů. Do vnějšího pole přišel z Washingtonu Denard Span, jenž by měl ještě víc vyztužit solidní ofenzivu San Francisca a přidat trochu rychlosti na metách.

Arizona Diamondbacks jsou tím třetím vzadu, který by se mohl na konci sezony smát. 1B Paul Goldschmidt je jedním z nejkomplexnějších hráčů, jaké uvidíte letos v MLB hrát, nyní k němu navíc přibyl také jeden ze tří nejlepších nadhazovačů loňské sezony Zack Greinke. Nadhazovači byli pro Arizonu Achillovou patou, s příchodem Greinkeho se ale může hodně změnit. Greinke si připsal alespoň 15 výher v každé z posledních pěti sezon a má v tomto časovém rozpětí skóre 82 výher a 26 proher. Ke Greinkemu Diamondbacks sehnali ještě Shelbyho Millera z Atlanty (vloni 205.1 IP a 3.02 ERA) a rotace Arizony tak rázem začíná budit u soupeřů trochu více úcty.

Zack Greinke

S ofenzivou vloni v Arizoně neměli žádný problém, Diamondbacks skončili druzí v National League ve skórovaných runech a byli vůbec nejlepší v úspěšných odpalech. Největší tahouni týmu i letos budou Paul Goldschmidt, A.J. Pollock a David Peralta. Velice mladý je také Kubánec Yasmani Tomás, který měl ve své nováčkovské sezoně slibné statistiky na pálce a pokud zlepší obranu, mohl by dostávat ještě více příležitostí nastupovat pravidelně. Arizona by se podle všeho měla výsledkově zlepšit a pokud v San Franciscu a Los Angeles nepůjde vše podle ideálního scénáře, mohli by právě Diamondbacks lehce překvapit a zabojovat o vítězství v NL West.

San Diego Padres vloni vsadili na sestavu slepenou z volných hráčů a tato taktika se hrubě nevyplatila. San Diego bylo vloni vůbec nejhorším týmem v dostávání se na mety, v defenzivě byli hrůzostrašní a na nadhozu byli přinejlepším velice průměrní. Podle změn v kádru před sezonou to ale zatím nevypadá na žádnou velkou přestavbu, a tak nejsvětlejším bodem sezony bude zřejmě All-Star game hraná právě v San Diegu.

Colorado Rockies si to zřejmě se San Diegem rozdají o poslední místo v divizi. Colorado vloni skončilo v Národní lize sice s nejlepší ofenzivou, ale také se suverénně nejhorším nadhozem. Rockies mají sice ve svém kádru hvězdy Nolana Arenada a Carlose Gonzaleze, kteří tým táhli celou sezonu v ofenzivě i v defenzivě, zbytek týmu je však těžce průměrný. Hlavní kámen úrazu je pro Colorado tragická sestava nadhazovačů (vloni 5,04 ERA) a světlo na konci tunelu stále není vidět. Proto je vcelku pravděpodobné, že Arenado i Gonzalez skončí sezonu mimo Colorado poté, co budou vyměněni za pár mladých nadějných nadhazovačů budoucnosti.


Průměrná známka: 1.00 (9 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (1) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Arizona Diamondbacks Colorado Rockies Los Angeles Dodgers San Diego Padres San Francisco Giants | Sdílet

©2010-2024 - Redakce