Chicago CubsPreview 2016: NL Central
(22. 3. 2016, 13:59:29, přečteno 1232×)

Jarní tréninkové zápasy na Floridě a v Arizoně jsou v plném proudu, a to znamená, že nová sezona MLB je za dveřmi. Soupisky týmů dostávají finální podobu, hráči si připisují první tréninkové směny a tak nadešel ideální čas zkusit porovnat šance týmů na úspěch v nadcházející sezoně. Dokážou se Royals dostat potřetí v řadě do Světové série? Obhájí poprvé od roku 2000 vítězný tým titul? Prolomí Cubs po 71 letech prokletí Billyho kozy? Nebo počtvrté za sebou zvítězí v sudém roce San Francisco Giants?


NL CENTRAL
(aktuální kurzy na vítězství v divizi podle pinnacle.com)

Chicago Cubs 1.53
St.Louis Cardinals 4.35
Pittsburgh Pirates 5.34
Milwaukee Brewers 50.47
Cincinnati Reds 61.45

Jake Arrieta

NL Central má letos jednoho velikého favorita - Chicago Cubs. Vypadá to, že se Cubs po dlouhých 71 letech letos možná konečně dočkají další Světové série na Wrigley Field. President pro baseballové záležitosti Theo Epstein dokázal za 4 roky změnit Cubs k nepoznání. Přeplacené neproduktivní hvězdy v týmu nahradili talentovaní nováčci, první sezonu si vloni odbyli Addison Russell, Kyle Schwarber, nebo nováček roku Kris Bryant. Nadhazovač Jake Arrieta získal na konci loňské sezony Cy Young Award pro nejlepšího nadhazovače ligy, v té letošní mu záda budou krýt Jon Lester a posila ze St.Louis John Lackey.

Spojku Starlina Castra, který odešel k Yankees, nahradil Ben Zobrist a aby toho nebylo málo, jako další posilu od svých rivalů ze St.Louis získali Cubs OF Jasona Heywarda (26 let, 3x Gold Glove). V týmu navíc zůstal Dexter Fowler, v rozích pak budou nastupovat Anthony Rizzo a Kris Bryant. Na Schwarbera a Solera tak zbyde zřejmě jen lavička, což jen dokresluje, jak našlapanou sestavu letos Cubs poskládali dohromady.

Na pozici hlavního trenéra je navíc druhým rokem Joe Maddon, který dokázal v roce 2008 vyhrát Americkou ligu s podceňovanou Tampou a třikrát vyhrát cenu pro nejlepšího manažera ligy. Cubs letos opravdu nemají ve svém kárdu žádnou výraznou slabinu, mladou ofenzivu doplňuje výborná sestava nadhazovačů, a pokud vše půjde podle papírových předpokladů, budou Cubs letos schopní vyhrávat pravidelně.

NL Central skončila vloni jako nejlepší divize ze všech šesti v MLB. První tři týmy v této divizi byly také tři nejlepší týmy celkově, proto nebudou mít Cubs ani letos vůbec snadnou pozici na cestě k prvnímu místu. Stejně jako vloni by jim měli nejvíce zatápět St.Louis Cardinals, kteří vloni jako jediní v MLB vyhráli 100 utkání. S obhajobou stovky to ale budou mít velmi těžké, po sezoně ztratili Heywarda, který navíc přešel k divizním konkurentům z Chicaga, stejně jako nadhazovač John Lackey.

Adam Wainwright

Do rotace nadhazovačů se naopak po roční pauze zaviněné zraněním vrací eso Adam Wainwright. Zranění se v minulosti nevyhla ani dalším důležitým nadhazovačům Cardinals Wachovi a Garciovi, osud úspěchu Cardinals v letošní sezoně tak bude záležet hlavně na zdravotním stavu jejich nadhazovačů. Velmi silný článek týmu ze St.Louis najdeme na postu closera: Trevor Rosenthal vloni zaznamenal 2.10 ERA a 48 saves, což mu stačilo na druhé místo mezi closery v celé Major League.

V poli se budou Cardinals spoléhat stejně jako Cubs na nastupující generaci mladíků. Randal Grichuk, Kolten Wong a Stephen Piscotty možná zatím nemají takové jméno jako stejně staří Kris Bryant a Addison Russell, ale to neznamená, že by nebyli konkurenceschopní. Steve Piscotty odpálil v říjnovém play off proti Cubs 3 homeruny ve 4 zápasech a celkem odpaloval v 63 zápasech velice dobrých .305/.359/.494. Největší nebezpečí ze strany Cardinals představuje Matt Carpenter, který se bude snažit zopakovat 28 HR a 84 RBI z minulé sezony. Celkově ale Cardinals na pálce i na nadhozu bolestivě ztratili své nejlepší hráče a navíc se musí spoléhat na chatrné zdraví svých nadhazovačů, proto pro ně bude daleko těžší vyhrát NL Central i letos.

Budou totiž muset počítat také s Piráty z Pittsburghu, druhým nejlepším týmem loňského ročníku po základní části. Sezona 2015 skončila pro Pittsburgh se skóre 98-64, čímž vyrovnala sezonu 1991, kdy ještě nastupoval za Pittsburgh například Barry Bonds. Oslavy se však po sezoně v Pittsburghu nekonaly, Pirates totiž podruhé za sebou vypadli v zápase o divokou kartu do play off, tentokrát s Chicago Cubs 0:4, a tak jejich čekání na první vítěznou sérii v play off trvá už 37 let (naposledy vyhráli Světovou sérii v roce 1979). Z týmu po sezoně odešli RHP Charlie Morton a 2B Neil Walker (Mets), Pirates navíc neprodloužili smlouvu s 1B Pedro Alvarezem, který poté zamířil do Baltimoru. S kariérou navíc skončil nadhazovač A.J.Burnett.

Andrew McCutchen

Zaplnit místo v rotaci Pirates by měl 30 letý Jon Niese, který přišel z Mets výměnou za Neila Walkera. Rotaci vede 25 letý pravák Gerrit Cole, který vloni se ve své první kompletní sezoně umístil na 4.místě v hlasování o cenu Cy Young pro nejlepšího nadhazovače ligy, za nedostižnou svatou trojicí Arrieta, Greinke, Kershaw. Za Colem by jako dvojka měl nastupovat Francisco Liriano a na dalších pozicích nové akvizice Jon Niese a Ryan Vogelsong. Oba posledně jmenovaní si budou chtít spravit chuť po nepříliš vydařených sezonách. Zato Mark Melancon na postu closera bude rozhodně chtít na minulé sezony navázat, s 51 saves se vloni stal lídrem celé MLB. Záda by mu měl krýt též velmi dobrý levák Tony Watson.

Lídrem týmu na pálce by měl být i letos středopolař Andrew McCutchen, MVP z roku 2013. Už čtyři sezony v řadě se jeho OBP drží nad .400, navíc mu nechybí rychlost ani síla, takže je pro obrany a nadhazovače soupeřů neustálá hrozba. Stejně talentovaný je i o tři roky mladší LF Starlin Marte (vloni 19 HR a 30 SB) a 24 letý RF Gragory Polanco (27 SB). Pittsburgh tak má v sestavě jedny z nejlepších outfielderů v MLB. Loňská sestava vnitřních polařů se však po odchodu Walkera a Alvareze Pittsburghu poněkud rozpadla a Pirates tak budou muset pokusit sestavit zbrusu novou. Náhradou za Walkera by měl být Josh Harrison, místo Alvareze na první metu pak Pirates pořídili catchera Johna Jaso, který zatím působil v Americké lize vždy jen jako záskok z lavičky a nyní si bude muset zvykat na první metu. I přes některé ztráty však má Pittsburgh stále reálnou šanci zopakovat loňské druhé místo v divizi.

Ke zopakování loňských nedobrých výsledků jsou však odsouzeni Cinncinati Reds a Milwaukee Brewers. Reds i Brewers jsou v plné přestavbě a je dost pravděpodobné, že ještě během první poloviny sezony jejich týmy opustí několik stabilních opor ze základu výměnou za mladé talenty. Brewers navíc mají nejmladšího generálního manažera, třicetiletého Davida Stearnse, který už od července stihl vytrejdovat 12 hráčů výměnou především za mladíky. V této sezoně to tedy u těchto dvou týmů vypadá hlavně na soutěž o to, kdo skončí na 4.místě v NL Central.

Jak vidíte pořadí v NL Central vy? Zapomněli jsme v článku něco podstatného? Napište nám do komentářů!


Průměrná známka: 1.40 (10 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (5) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Cincinnati Reds Chicago Cubs Milwaukee Brewers Pittsburgh Pirates St. Louis Cardinals | Sdílet

©2010-2024 - Redakce