.Základy baseballových statistik (2)
(23. 3. 2016, 14:01:07, přečteno 5861×)

Baseball je hra založená na číslech a statistikách. Pokud jste ale ve sledování baseballu noví, může pro vás být změť všemožných čísel a průměrů zpočátku dost nesrozumitelná. Připravili jsme pro Vás proto druhý díl našeho seriálu o baseballových statistikách, ve kterém si vysvětlíme základní statistiky u nadhazovačů. Naše příklady si ukážeme na statistikách Zacka Greinkeho tak, jak je najdete na našich stránkách:

statistiky Zacka Greinkeho

G (games) = počet zápasů, do kterých hráč zasáhl

GS (games started) = počet zápasů, které hráč začal v základní sestavě, tedy hned od 1.směny. Greinke je starting pitcher, můžete si tedy všimnout, že začínal ve všech svých zápasech hned od první směny.

W (wins) = počet zápasů, které skončily vítězstvím týmu, když byl nadhazovač na nadhozu. Pokud například začínající nadhazovač opustí zápas v osmé směně za stavu 3:0 pro jeho tým a soupeřící tým se už do konce utkání nedostane do vedení, připíše si nadhazovač vítězství. Pokud by soupeřící tým dokázal v deváté směně například srovnat na 3:3, nadhazovač si zapíše no-decision, tedy ani výhru, ani prohru.

L (losses) = počet zápasů, které skončily prohrou týmu, když byl nadhazovač na nadhozu. Počítá se podle stejného postupu jako statistika Wins. V každém zápase si může pouze jeden nadhazovač vítězného týmu zapsat vítězství a jeden z týmu poražených prohru.

SV (saves) = úspěšné uzavřený zápas (save), jako save se označuje situace na konci zápasu, kdy soupeř prohrává, zbývají mu poslední 3 outy na pálce a zároveň hráč představující vyrovnávací run se chystá na pálku, nebo už stojí na metách. Pro tyto vypjaté situace má každý tým speciálního nadhazovače, tzv. closera, který se specializuje právě na směny na konci vyrovnaných zápasů.

BS (blown saves) = neúspěšně uzavřené zápasy, jsou to jednoduše všechny případy, kdy se pokus o save nepovede a soupeřící tým vyrovná nebo dokonce otočí zápas ve svůj prospěch.

HLD (holds) = velmi podobné saves, jen s tím rozdílem, že se jedná o směny předcházející deváté směně

CG (complete games) = zápasy, které nadhazovač odháže od začátku až do konce

SHO (shutouts) = jsou to kompletní zápasy, ve kterých navíc nadhazovač nepovolil soupeři ani jeden bod

IP (innings pitched) = odházené směny. Každá směna je složená z tří outů, zápis 6.1 IP tedy znamená, že nadhazovač odházel šest kompletních směn a jeden out v sedmé směně. Nejlepší nadhazovači mívají přes 200 IP za sezonu.

H (hits) = umožněné odpaly soupeře

R (runs) = umožněné doběhy soupeře

ER (earned runs) = umožněné doběhy soupeře, za které může nadhazovač. Nepočítají se do nich tedy doběhy, které umožnily chyby v obraně.

HR (homeruns) = umožněné homeruny soupeře

BB (bases on balls) = mety zdarma darované soupeři

SO (strikeouts) = vystrajkovaní hráči soupeře

IBB (intentional bases on balls) = úmyslné mety zdarma

HBP (hit by pitch) = kolik pálkařů nadhazovač trefil svým nadhozem

WP (wild pitch) = nadhozy, které catcher nezachytil a díky tomu se běžci na metách posunuli alespoň o jednu metu

BK (balk) = pohyb, kdy nadhazovač začne svůj nadhoz, ale pak například hodí míček na první metu. V tom případě dostanou běžci metu zdarma

GO/AO (groundouts to flyouts) = udává poměr vyatovaných odpalů po zemi k vyatuovaným odpalům přímo ze vzduchu

PC (pitches) = počet nadhozů

S (strikes) = počet hozených strajků

BF (batters faced) = počet pálkařů, které se nadhazovač pokoušel vyautovat

P/BF (pitches per batters faced) = počet nadhozů, které nadhazovač průměrně hodil každému pálkaři

P/IP (pitches per inning pitched) = počet nadhozů, které nadhazovač průměrně hodil v každé směně

P/GS (pitches per game started) = počet nadhozů průměrně odházených každý zápas

K/9 (strikeouts per 9 IP) = počet strikeoutů, které průměrně nadhazovač odháže za devět směn

ERA (earned runs average) = jedna z hlavních nadhazovačských statistik, značí kolik doběhů soupeře průměrně dovolí nadhazovač každých devět směn. Počítá se jako ER/IP*9. Pokud například za 6.0 IP povolí pouze 2 ER a pak opustí zápas, jeho průměr by byl 3.00 ERA. Greinke měl vloni 1.66 ERA (nejlepší v MLB), což znamená, že soupeřící týmy proti němu po celou sezonu prakticky vůbec neskórovaly.

WHIP (walks and hits per inning pitched) = jak už je zřejmě z anglického názvu, jedná se o průměr met zdarma a úspěšných odpalů, které nadhazovač soupeři umožní za jednu odházenou směnu. V podstatě tak říká, kolik běžců na metách každou směnu nadhazovač soupeřícímu týmu povolí. Počítá se jako (BB+H)/IP.

Z uvedených statistik vidíte, že Greinke vloni v dresu Los Angeles Dodgers naprosto dominoval. Jeho ERA bylo nejnižší v lize, připsal si 19 výher a pouze 3 prohry a 40 met zdarma k 200 strikeoutům v 222.2 odházených směnách. Letos ho budete moci sledovat v týmu Arizony Diamondbacks, se kterou se pokusí překvapit v západní divizi Národní ligy.


Průměrná známka: 1.55 (20 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Arizona Diamondbacks | Sdílet

©2010-2024 - Redakce