.Základy baseballových statistik (1)
(17. 3. 2016, 15:07:15, přečteno 7102×)

Baseball je hra založená na číslech a statistikách. Pro baseballového fanouška není snad nic lepšího, než sledovat, jak Derek Jeter odpaluje svůj 3000. odpal, nebo jak Barry Bonds překonává 755 homerunů Hanka Aarona. Pokud jste ale ve sledování baseballu noví, může být pro vás změť všemožných čísel a průměrů dost nesrozumitelná. Jakmile však jednou do baseballových statistik proniknete, váš zážitek ze sledování zápasů mnohonásobně vzroste a nebude se vám chtít přestat.

Proto jsme pro vás připravili přehled, který vám orientaci ulehčí. Pojďme si tedy představit některé základní baseballové statistiky pro hráče na pálce na příkladu druhého metaře Miami Marlins Dee Gordona tak, jak je najdete na našem webu:

statistiky Dee Gordona
statistiky Dee Gordona

G (games) = Počet zápasů, do kterých hráč během sezony zasáhl. Za sezonu tým odehraje až 162 utkání, Gordon jich tedy vloni zmeškal 17.

GS (games started) = Počet zápasů, které hráč začal v základní sestavě.

PA (plate appearances) = "účast na pálce" udává, kolikrát hráč nastoupil k odpalu. V našich statistikách sice není, na jiných stránkách se však často udává. (Gordon jich měl vloni 653)

AB (at bat) = "start na pálce", vezme hodnotu PA a odečte od ní všechny hráčovy mety zdarma (BB), obětní odpaly (SH+SF) a trefení nadhozem (HBP). V podstatě tak AB říká, kolik měl hráč čistých příležitostí odpálit míček do hřiště.

R (runs) = počet doběhů (momentů, kdy hráč skóruje doběhem na domácí metu)

H (hits) = Počet úspěšných odpalů celkem. Jako úspěšný odpal se započítává pouze ten odpal, který umožnil hráči bezpečně doběhnout alespoň na první metu a zároveň nezavinil vyautování jiného hráče (nezapočítávají se ani úspěšné odpaly vlivem chyby bránícího týmu, tzv. error).

2B (double) = počet dvoumetových odpalů (tj. hráč po odpalu doběhne na druhou metu)

3B (triple) = počet třímetových odpalů (hráč po svém odpalu doběhne až na třetí metu)

HR (homerun) = počet čtyřmetrových odpalů, tzv. homerunů

RBI (runs batted in) = udává, kolik doběhů (runů) hráč svým odpalem umožnil

BB (bases on balls) = mety zdarma, hráč dostane metu zdarma vždy, když nadhazovač hodí 4 bally

SO (strikeout) = kolikrát je hráč vyautovaný nadhazovačem

SB (stolen bases) = ukradené mety

CS (caught stealing) = pokusy o ukradení mety, které se nepodařily

SB% (stolen bases percentage) = celkový průměr úspěšnosti kradení met, počítá se jako SB/(SB+CS)

DP (grounded into double-play) = udává, kolikrát hráčův odpal skončil vyatováním dvou hráčů

TP (grounded into triple-play) = udává, kolikrát hráčův odpal skončil vyatováním tří hráčů

PO (pickoff) = kolikrát byl hráč vyautován mimo hru na metách, většinou nadhazovačovým příhozem

IBB (intentional bases on balls) = úmyslná meta zdarma, kdy nadhazovač schválně hodí čtyři bally a daruje pálkaři první metu; používá se v případě, kdy je mnohem snazší vyautovat následujícího hráče

HBP (hit by pitch) = počet nadhozů, které hráče trefily, což pro něj automaticky znamená první metu zdarma

AVG (batting average) = pálkařský průměr, základní baseballová statistika, která se dá spočítat jako H/AB (tečka před číslem značí desetinnou čárku); nejlepší hráči mají průměr přes .300 AVG za sezonu (tedy 30%)

OBP (on-base percentage) = procento na metě, počítá se jako (H+BB+HBP)/(PA-SH), udává tedy, kolikrát se hráč průměrně dostane na první metu, pokud zrovna nezkouší ulejvku (bunt); nejlepší hráči mají průměr přes .350 OBP za sezonu

SLG (slugging percentage) = poměr všech odpálených met hráčem k jeho startům na pálce; počítá se jako TB/AB; nejlepší hráči mají průměr přes .500 SLG za sezonu

OPS (on-base plus slugging) = prostý součet OBP+SLG, výjimečně přes 1.000 OPS

BABIP (batting average on balls in play) = zatím méně rozšířená statistika na způsob AVG. Dá se spočítat jako: (H - HR)/(AB - HR - K + SF) a říká, kolik byl hráčův pálkařský průměr, pokud se mu podařilo odpálit míček do hřiště. U Gordona je tedy vidět, že 38,3% jeho odpalů trefených do hřiště skončilo úspěšným doběhem na první metu.

Tyto údaje bohatě stačí k tomu, abyste na první pohled rozeznali základní hráčovy přednosti a nedostatky, aniž byste ho někdy viděli hrát. Na příkladu Dee Gordona si můžete všimnout, že je extrémně rychlý (58 ukradených met) a zároveň má velice nadprůměrnou schopnost pravidelně se dostávat na mety (.333 AVG), což potvrzuje i statistika 205 H (nejvíce v celé MLB). Je také poměrně agresivní na pálce (jen 25 BB z 653 PA), ale hrubá síla rozhodně není jeho silnou stránkou (pouze 4 HR a průměrných .418 SLG). Gordon má tak ideální statistiky k tomu, aby hrál na pozici lead-off hittera, tedy prvního hráče týmu na pálce, což se také ve skutečnosti pravidelně děje.


Průměrná známka: 1.24 (34 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Jirkush | Kategorie: Analýzy | Miami Marlins | Sdílet

©2010-2024 - Redakce