Jaromír Jágr září v dresu týmu Florida Panthers i ve 44 letechPálit jako Jágr
(9. 3. 2016, 15:12:13, přečteno 718×)

Boomer Prinstein se narodil a vyrostl v Michiganu, ale spoustu svých baseballových zkušeností (jako hráč i jako trenér) posbíral na kontinentu, který se příliš často s baseballem nespojuje: v Evropě. Prinstein pracoval jako profesionální scout pro několik týmů z MLB a v roce 2013 se v Evropě kromě scoutingu hráčů věnoval také trénování v české nejvyšší soutěži, kde trénoval brněnské Hrochy. Tam si všiml jedné speciality, která bude u českých hráčů k vidění například i na konci března, až bude český národní tým hrát v Mexiku kvalifikaci o World Baseball Classic.

Odpaly hráčů totiž trochu připomínají hokejovou ránu s nápřahem.

"Bylo tam tolik výborných levorukých pálkařů a všichni měli takový svůj charakteristický švih a přístup k baseballu, jaký v jiných evropských soutěžích nevidíte," říká Prinstein. "Skoro to vypadalo, jako by máchali hokejkou, ale přitom se snažili trefit puk ve vzduchu, místo na zemi."

Prinstein si všiml, že hodně českých top hráčů - Petr Čech, Přemek Chroust, Adam Hajtmar, Jiří Marek a Jakub Sládek - mají "podobný styl švihu". A všichni jsou to leváci.

Možná se ale není čemu divit; vzmáhající se česká baseballová kultura v podstatě kopíruje trend z ledního hokeje, českého národního sportu. Mezi 11 nejlepšími českými střelci v NHL najdeme 9 leváků, včetně legendárního Jaaromíra Jágra.

Manažer českého národního týmu Mike Griffin nedávno v rozhovoru pro FOX Sports uvedl, že "zhruba polovina" jeho týmu na nadcházející kvalifikaci WBC bude tvořena leváky. A to je dokonce menší poměr, než obvykle.

"Pokud se podíváme na hokejové země obecně, najdeme v nich daleko více levorukých pálkařů," říká Griffin, který dobře ví, o čem mluví. Sám je totiž Kanaďan, háže pravou rukou, ale odpaluje nalevo.

Podle jedné teorie je pro malé děti začínající s hokejem nejpřirozenější držet hokejku svou šikovnější rukou nahoře - pokud jsou tedy praváci, hokejku drží nalevo. Když pak stejné dítě začne hrát baseball, stačí mu akorát posunout úchop rukou blíž k sobě a zvednout pálku nahoru a zároveň si držet stejný postoj těla, jaký zná z hokeje.

A výsledek? Pravák co odpaluje nalevo.

Důkazy této teorie jsou jasně patrné v Kanadě. Mezi kanadskými hráči s nejvíce odpaly v MLB je šest leváků: Larry Walker, Justin Morneau, Jeff Heath, Matt Stairs, Terry Puhl a Joey Votto. Stejně tak 10 z 12 kanadských pálkařů s nejvíce homeruny v MLB jsou leváci.

To samé platí v České republice, nastupující baseballové zemi, která se naposledy umístila na 20. místě ve světovém žebříčku, čímž si vylepšila své historické maximum.

"Spoustu českých baseballistů nejdříve začínalo s hokejkou a pukem, než se dostali k baseballu. Platí to obzvláště pro starší generaci hráčů, která se právě chystá na kvalifikaci WBC," říká Petr Novotný, trenér se zkušenostmi z české extraligy. "Jsem si jistý, že většina z nich hrála hokej na zamrzlém rybníce s kamarády dávno předtím, než se dala na baseball".

I když baseball ani zdaleka nemůže ohrozit pozici hokeje jako českého národního sportu, české děti se čím dál více věnují baseballu už od nízkého věku a převaha levorukých pálkařů tak může postupně vymizet. Nejlepší evropské baseballové programy mají stále v Nizozemsku a Itálii, ale Prinstein v České republice vidí veliký potenciál.

"Na rozdíl od velkých evropských baseballových států, které mají ve svých kádrech naturalizované hráče, je český národní tým pro WBC sestavený prakticky výhradně z rozených Čechů, kteří se naučili hrát baseball doma v Čechách," říká Prinstein. "Posledních deset let jejich úroveň stoupá, hlavně díky skvělému baseballovému programu a kvalitní práci s mládeží".

"Trénují podobně jako hokejisté, dřina, dřina a zase dřina. Jsou talentovaní a atletičtí. Nejsou zatím evropskou baseballovou velmocí, ale výsledky jejich národního týmu mají vzestupnou tendenci. Pokud se vydrží stále zlepšovat, brzy s nimi bude muset každý tým počítat".

Čtvrté místo českého národního týmu na Mistrovství Evropy 2014 bylo nejlepším výsledkem v historii. I tak ale budou v prvním zápase kvalifikace WBC 17. března v Mexicali v souboji s Mexikem outsidery. Kouč národního týmu Griffin má však pro své hráče připravenou inspiraci v podobě hokejové legendy, která, přirozeně, střílí nalevo.

"Jaromír Jágr je pravděpodobně nejpopulárnější český sportovec, napříč všemi sporty," říká Novotný. "Lidé ho obdivují nejen pro jeho výkony, které jsou stále vynikající, ale hlavně pro jeho píli a neuvěřitelnou tréninkovou morálku. Hodně trenérů ho dává jako příklad odhodlanosti na sobě tvrdě makat a dřít ještě nad rámec normálního tréninku. To je něco, co si mladí hráči musí uvědomit: jestliže chcete být v něčem nejlepší, musíte na sobě pracovat víc než ostatní. Jako Jaromír Jágr."

Zdroj: http://www.foxsports.com/mlb/story/czech-republic-baseball-hockey-swings-skills-jaromir-jagr-wbc-030716


Průměrná známka: 1.11 (9 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Jirkush | Kategorie: Aktuality | Sdílet

©2010-2024 - Redakce