John DanksJohn Danks se úspěšně zotavuje po zranění, na statistiky nehledí
(15. 3. 2013, 21:20:44, přečteno 1999×)

Nadhazovač Chicaga White Sox John Danks má za sebou další náročnou sezonu. Zatímco v roce 2011 se potýkal se samotnou výkonností a sezonu zahájil jednou prohrou za druhou, loni kvůli zranění prakticky ani nedostal čas, aby ukázal, jestli se mu podaří vrátit čísla do normálu. Sezonu zakončil s devíti starty, ERA 5.7 a poté se odebral na operaci kvůli zranění ramene. Nyní se pokouší o návrat v jarní přípravě.

White Sox loni pod vedením Robina Ventury zaznamenali velký progres a až do konce sezony bojovali o místo v play off. Nakonec v souboji s Tigers podlehli, přesto si ze sezony mohou vzít mnoho pozitivního – několik hráčů se probudilo na pálce, zejména Alex Rios zaznamenal jednu z nejlepších sezon, hlavní devízou byl přesto nadhoz. Jake Peavy zaznamenal první takřka kompletní sezonu po dlouhých letech a opět připomínal nadhazovače, který dříve dominoval celé MLB, Chris Sale začal naplňovat potenciál a okamžitě se zařadil mezi nejlepší levoruké nadhazovače v lize, Phillip Humber pak odházel perfektní zápas. Podobně pozitivně se bohužel nevyvíjela sezona pro všechny hráče White Sox, nejméně pak pro Johna Dankse.

Danks se během let 2008 až 2010 jevil jako velice solidní nadhazovač pro organizaci White Sox, držel ERA bezpečně pod 4 a stále navyšoval počet odházených směn, výher a také strikeoutů. V sezoně 2011 však přišel nečekaný propad, sezonu začal velmi špatně, málem přišel o místo v rotaci, a ačkoliv se nakonec vzchopil a čísla vylepšil, do konce roku měl značné problémy se zraněními. To nejvážnější jej nakonec potkalo až během loňské sezony, kdy si běžně vypadající zranění ramene vyžádalo artroskopický zákrok a sezona pro Dankse skončila.

Po úspěšné rehabilitaci se vrátil na kopec, a přestože jeho čísla v jarní přípravě nijak zvl᚝ pozitivní nejsou, Danks hledí pouze do budoucna. „Mluvil jsem s doktorem Romeem a ten mi potvrdil, že dělám vše, co mohu,“ vysvětluje situaci Danks. „Nejsou žádná speciální cvičení a metody, které bych mohl praktikovat, aby se mi lépe dařilo. Mohu pouze jít na kopec a zkoušet házet. Snažím se, abych se nepokoušel ze sebe dostat více, než je nezbytné. Potřebuji pouze být schopen dosáhnout co nejlepších výsledků.“

V posledním startu v jarní přípravě Danks čelil nebezpečné pálce Angels, ve které se členové pravděpodobné základní sestavy neobjevili pouze na pozici spojky a chytače. V zápase hodil jednašedesátkrát, inkasoval však 6 runů, připsal si jen 2 strikeouty a celkově jeho ERA činí odstrašujících 11.74. Sedmadvacetiletý nadhazovač se tím však nenechává rozhodit. „Výsledek to asi nereprezentuje, ale myslím, že to byl jeden z těch lepších startů. Hodil jsem několik slušných changeupů, dařilo se mi kontrolovat cutter. Je několik pozitiv, která si ze zápasu mohu vzít. Není to stále v pořádku, ale krok správným směrem nepochybně ano,“ říká s nadějí Danks.

Za svým svěřencem stojí také manažer Robin Ventura, který převzal White Sox v loňské sezoně po Ozziem Guillenovi. Ten již byl vyhozen ze svého nově nabytého místa u Miami Marlins, naopak Ventura potvrdil naděje, které do něj byly vkládány a plánuje další útok na playoff. Stále mladému nadhazovači věří, ačkoliv složení rotace zatím nekomentoval. „Neustále se zlepšuje díky tomu, jak se na kopci lépe cítí a jeho nadhozy získávají rychlost. Nyní je důležitější, aby byl zdravý.“


Průměrná známka: 1.00 (8 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Chicago White Sox | Sdílet

©2010-2024 - Redakce