James Shields a Wade Davis na úvodní tiskové konferenciRoyals spoléhají na mladou pálku a posílený nadhoz
(20. 2. 2013, 16:46:36, přečteno 1781×)

Zatímco novou tváří v relativně mladé pálkařské sestavě je pouze Elliot Johnson, řady nadhazovačů posílilo hned několik skvělých jmen. Kansas City tak budou spoléhat na Jamese Shieldse, Wadea Davise a Ervina Santanu. Jedničky minulých let Hochevar s Chenem tak musí bojovat o poslední místo v rotaci.

Sportovní rubriky v prosinci zaplnila velká zpráva o výměně hráčů mezi Kansasem City a Tampou Bay. Kansas přivedl dvě velká nadhazovačská jména – Wadea Davise a Jamese Shieldse. Jméno třetího, který měl Kansas posílit, mělo být určeno později. Nakonec jím byl Elliot Johnson, který u svého původního zaměstnavatele strávil dlouhých jedenáct let.

„Je to pro mě teď jiné. Je to jako první den ve školce, protože tu nikoho neznám. Ty, které jsem znal dodneška, jako bych znal odjakživa. Teď je tu tolik jiných tváří. Všichni jsou fajn a všechno je tak urovnané. Teď si akorát musím na všechny zvyknout,“ hodnotí své první dojmy v novém klubu Johnson.

V minulé sezóně pálil Johnson s průměrem .242 (18 extra-base hitů, 33 RBI, 18 SB ve 123 zápasech). V 68 zápasech začínal na pozici spojky, ale pravidelně hrával na dalších postech ve vnitřním i vnějším poli.

„Je to ten typ, který můžete využít všude,“ říká o Johnsonovi manažer Kansasu Ned Yost. „Je to obouruký pálkař, který zvládne pálit z obou stran, i když o něco lépe pálí z levé strany. Je skvělý obránce ve vnitřním poli a použitelný obránce i ve vnějším poli.“

Johnson hrává zejména jako spojka nebo druhý metař. „Čím déle zůstanete na spojce, tím více můžete dokázat, že zvládnete hrát kdekoliv jinde,“ říká Johnson. „Cítím, že mi ta role hodně sedí,“ doplňuje Johnson. Nemá obavy z toho, na kterém postu bude nastupovat. „Nejvíc jsem rád, když je moje jméno v line-upu. Mám rukavici i na první metu, pokud mě tam budou potřebovat. Asi na to nejsem ta nejlepší volba. Ale ať mě nechají hrát kdekoliv, neřeknu jim ne.“

Johnsonovou silnou stránkou je jeho 42palcový výskok (=106 cm), obdobný středoškolskému hráči basketbalu.

Největší posilou rotace je James Shields. Ten byl z Tampy přiveden, aby se stal nadhazovačským esem Kansasu, které týmu po odchodu Zacka Greinkeho do Milwaukee v roce 2010 velice chybělo.

Wade Davis strávil v Tampě Bay čtyři sezóny a dosáhl zápisu 28-22, 3.94 ERA.

Ervinu Santanovi se příliš nepovedla minulá sezóna v dresu Los Angeles Angels, když zaznamenal 9-13, 5.16 ERA a bylo tedy nasnadě stěhování do nového týmu.

„Přestupy všech tří byly velké, ale myslím, že stejně důležité je znovupodepsání Jeremyho Guthrieho. Ve druhé půlce loňského roku poté, co jsme jej přivedli, jsme se vzájemně trochu přizpůsobili a on byl nakonec jedním z nejlepších nadhazovačů v soutěži,“ říká trenér nadhazovačů Dave Eiland.

Nadhazovač Danny Duffy, který je po operaci Tommyho Johna, odházel dva tréninky zcela bez problémů, když dobře zvládal i changeupy. Do zápasů by tak mohl pravděpodobně naskočit v červnu.

Další nadhazovač Felipe Paulino, který loni nastoupil pouze k sedmi zápasům, je po operaci lokte a byl přesunut z 15denní listiny zraněných na 60denní. Poprvé by si měl zaházet 26. února.

Bruce Chen bude soutěžit o pátou pozici v rotaci i přesto, že během posledních tří let získával pro Kansas největší počet vítězství.

S tím, že bude rotace Kansasu silnější, počítá manažer Ned Yost pouze se sedmičlenným bullpenem, místo osmičlenného, který používal loni. Místo mají jisté closer Greg Holland, dále pak Kelvin Herrera, Aaron Crow a Tim Collins. Ten, který si během jarního tréninku nevybojuje pátou pozici v rotaci, zůstane členem bullpenu jako více využívaný náhradník (long reliever).

Předpokládaná rotace (všichni pravorucí) 1. James Shields 2. Jeremy Guthrie 3. Ervin Santana 4. Wade Davis 5. Luke Hochevar nebo Bruce Chen (levoruký)

Hochevar a Chen, kteří v posledních dvou letech zahajovali sezónu jako jedničky, teď budou muset bojovat o poslední místo v rotaci. Danny Duffy a Felipe Paulino

Předpokládaný bullpen Greg Holland (pravoruký) – closer, Tim Collins (levoruký), Kelvin Herrera (pravoruký), Aaron Crow (pravoruký), Francisley Bueno (levoruký), Luis Mendoza (pravoruký), Luis Coleman (pravoruký),

Holland převzal funkci closera na poslední dva měsíce minulé sezóny po Jonathanu Broxtonovi, který odešel do Cincinnati. Nakonec úspěšně uzavřel 16 zápasů. Collins pak patřil k nejlepším náhradníkům v Americké lize v počtu strikeoutů (93). Mendoza by mohl být členem rotace. Loni nastoupil jako zahajující nadhazovač do 25 zápasů a úspěšně reprezentoval Mexiko v Karibské sérii. Manažer Ned Yost jej však chce využívat jako long relievera, neboť mu tato funkce velmi svědčí. Budoucnost Chena a Hochevara je nejistá – kromě faktu, že jeden z nich bude působit v bullpenu, je ve hře také možnost přestupu.

Pravděpodobný lineup 1. LF Alex Gordon 2. SS Alcides Escobar 3. 1B Eric Hosmer 4. DH Billy Butler 5. C Salvador Perez 6. 3B Mike Moustakas 7. CF Lorenzo Cain 8. RF Jeff Francoeur 9. 2B Chris Getz

Klíčovou otázkou je, zda se Hosmerovi podaří znovu získat svoji údernost, aby mohl pálit jako třetí. Po hodně nepovedené sezóně se propadl až na místo osmé. Royals nemají ideálního vedoucího pálkaře – Gordon na tuto pozici není nejvhodnější. Pokud se Hosmerovi nebude na třetím místě dařit, mohl by jej právě Gordon na třetí pozici nahradit.

Perez je jedním z nejlepších mladých chytačů v lize. Loni zmeškal první dva měsíce poté, co se během jarního tréninku zranil a musel na operaci kolene. Manažer Ned Yost plánuje pořadí pálkařů měnit. Elliot Johnson bude využíván na více pozicích, kde bude v danou chvíli potřeba.

Top rookies Pravoruký nadhazovač Yorando Ventura a vnitřní polař Christian Colon jsou přizváni k jarnímu tréninku, oba by mohli do sezóny zasáhnout. Venturův fastball dosahuje trojciferných hodnot a má nadprůměrný breaking ball. Kansas City s ním v budoucnu počítá jako s budoucím esem. Colon byl čtvrtým hráčem zvoleným v draftu 2010 a mohl by v budoucnu být druhým metařem (zatím hraje v MiLB spojku). Všímejte si také levorukého nadhazovače Justina Markse, který dosáhl v Podzimní arizonské lize zápisu 5-1, 2.59 ERA.

Zdraví hráčů

Felipe Paulino (operace Tommyho Johna v červenci 2012); pravděpodobně zmešká první polovinu sezóny. Poprvé by měl házet 26. února.

Danny Duffy (totéž); zmešká několik měsíců nové sezóny. Již začal házet a je bez problémů. Do zápasů by mohl nastoupit přibližně v červnu

Chris Getz (zlomený levý palec); je zdravý a připravený na jarní trénink

George Sherill (operace Tommyho Johna v květnu 2012); nestihne začátek sezóny


Průměrná známka: 1.10 (10 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (3) | Autor: honzarichtar | Kategorie: Analýzy | Kansas City Royals | Sdílet

©2010-2024 - Redakce