Čeká Adriana Gonzaleze (vpravo) v jeho první sezóně v Bostonu zklamání v podobě nepostupu do playoff? John Jaso a jeho Rays se mu jej pokusí připravit...Souboje o playoff ve finiši
(19. 9. 2011, 01:30:31, přečteno 4004×)

Rozpis základní části 2011 je oproti předchozím ročníkům MLB výrazně odlišný: nezačíná ani nekončí v neděli. Sezóna byla zahájena ve čtvrtek 31. března a skončí už příští středu 28. září. Na programu je tedy posledních deset hracích dnů. Řada postupových míst je tentokrát celkem jasně obsazena, přesto nás ještě čeká několik dramatických soubojů v čele s duelem Bostonu proti Tampě o divokou kartu v Americké lize.

Americká liga

Východní divize

Newyorští Yankees vedou před Bostonem o 4,5 zápasu a před Tampou o 6,5, takže jejich postup do playoff se zdá být prakticky jistý. Přesto se ještě budou muset snažit, protože z posledních 10 zápasů hrají 9x právě proti svým dvěma pronásledovatelům. Hvězdou týmu je letos poněkud překvapivě kandidát na trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy Curtis Granderson (zatím 131 R, 40 HR, 113 RBI), jistotami na pálce jsou jako vždy Teixeira a Cano. Problémem však může být nadhoz, kde zeje velká propast za famózním Sabathiou. Mladík Nova je sice v poslední době ve formě, ta však naopak pomalu opouští veterány Garciu a Colona. Výkony A.J. Burnetta jsou v poslední době často téměř ostudné, a tak bude velmi zajímavé sledovat, jak si manažer Joe Girardi s touto situací poradí v playoff.

Ztráta Rays už je zřejmě příliš velká, naději na předstižení Yankees tak mohou živit spíše jen Red Sox (viz níže v textu o AL Wild Card).

Justin Verlander je jedním z nejlepších hráčů sezóny 2011Centrální divize

Centrální divize se v úvodu sezóny zdála jako nejzajímavější díky výkonům Clevelandu, s nímž se dokonce chvíli dělil o první místo Kansas. Papírová kvalita týmů se však nakonec projevila, Tigers už před Indiány vedou o 12,5 zápasu a mají jistý postup. Na nadhozu v Detroitu exceluje Justin Verlander, který si v neděli připsal 24. vítězství (z toho 12. v posledních 12 startech v řadě!). Closer Jose Valverde pro změnu proměnil všech 45 příležitostí na save. Na pálce vedle hvězdného Cabrery září i další hráči v čele s oběma chytači Martinezem a Avilou. Spokojen se svými výkony může být i Jhonny Peralta. Z Minnesoty navíc přišel Delmon Young, který se letos v Twins trápil, ale po přestupu do Tigers se probudil a zařadil se mezi opory.

Západní divize

Ačkoliv sestava Rangers vypadá na papíře výrazně silnější než Angels, loňský finalista se zatím stále od týmu z Anaheimu nedokázal dostatečně odpoutat. Přesto by však v této fázi měl náskok 4,5 GB udržet. Angels by se mohli dostat do hry spíše jen v případě výpadku formy Rangers. Jen ten by jim dal šanci bojovat o divizní titul v závěrečné vzájemné sérii na domácím Angel Stadium. Nejproduktivnějším hráčem Jezdců je poněkud překvapivě Michael Young, který s pouhými 11 homeruny stáhl domů 103 běžců. Trojice hvězd Beltre-Hamilton-Cruz totiž kvůli zraněním shodně přišla zhruba o čtvrtinu sezóny. Rotace posílená o Oganda solidně navazuje na vydařený loňský ročník. Obhájce titulu v Americké lize tak může ve vyřazovacích bojích zopakovat loňský úspěch.

Wild Card

Ačkoliv Red Sox před sezónou mohutně posilovali a byli považováni za největšího aspiranta na triumf ve Světové sérii, jejich výkony v sezóně jsou velmi nevyrovnané a těsně před koncem základní části zdaleka nemají jistý postup. Tým posílený o Adriana Gonzaleze z Padres nebo Carla Crawforda z Rays měl mizerný vstup do sezóny. Po několika týdnech přece jen začal hrát to, co od něj všichni čekali, a zdálo se, že vítězství v divizi mu nemůže uniknout. V poslední době však znovu klopýtá a po prohře s Tampou 1-3 ve víkendové sérii nyní drží divokou kartu o pouhé 2 zápasy právě před Rays. K jistějšímu postavení zatím nepomohla ani životní sezóna rychlíka Ellsburyho, který už zaznamenal na své poměry neuvěřitelných 27 HR. Nadhoz drží Lester s Beckettem, v průběhu sezóny navíc přišel Erik Bedard. Děsivé výkony však podává kdysi opěvovaný John Lackey (ERA 6,19 ze 26 startů). Na pozici 5. startera zaskakuje v 45 letech Tim Wakefield kvůli zranění Buchholze.

Tampu drží především vynikající práce nadhazovačů Price, Shieldse a mladíka Hellicksona. Velmi dobrou druhou polovinu sezóny nenápadně odpracoval Jeff Niemann. Ofenzívu vede i přes mizerný průměr .244 Evan Longoria, další konzistentně kvalitně pálící hráči však tentokrát chybějí, a tak by byl postup Rays přes Red Sox malým zázrakem. V programu navíc mají z 9 zápasů 6 střetnutí proti Yankees.

Zcela bez šance na divokou kartu ještě nejsou ani už zmiňovaní Los Angeles Angels, kteří na Boston ztrácejí 4 zápasy.

Národní liga

Už tak skvělou rotaci Phillies letos ještě vylepšil nováček Vance WorleyVýchodní divize

Ve Východní divizi nebylo od začátku co řešit. Phillies mají nevídaně silnou rotaci. Ke čtveřici Halladay-Lee-Hamels-Oswalt se letos navíc přidal i nováček Vance Worley (11-2, 2,85 ERA). Také pálka patří jako obvykle k nejsilnějším i přes zdravotní obtíže Rollinse či Utleyho. Lídrem je Ryan Howard se 113 RBI. Vřelého přijetí se pak od fanoušků Phillies dostalo letní posile Hunteru Pencovi z rozkradeného Houstonu. Náskok 12,5 zápasu před druhou Atlantou tedy nikoho nemůže překvapit. Philadelphia je opět hlavním favoritem Národní ligy.

Centrální divize

Sen o první sezóně s pozitivní bilanci za posledních 20 let a dokonce i o postupu do vyřazovacích bojů snili Pirates až do poloviny sezóny, poté ovšem tvrdě dopadli na zem a nakonec možná skončí předposlední i za slabými Cubs. Pádu Pirátů ovšem nevyužili Cardinals, divizi po All-Star breaku jednoznačně opanovali Brewers a o náskok 7 zápasů už těžko přijdou. Tahouny pálky jsou tradičně Fielder s Braunem. Na nadhozu se ke Gallardovi s Wolfem přidali Marcum a především Zack Greinke. Ten přišel o první měsíc sezóny a po návratu působil nejistě, v posledních měsících se z něj ovšem stala mašina na strikeouty: na kontě má za 160.2 IP úctyhodných 191 SO. Mimořádnou kvalitou oplývá bullpen, kde se ke closeru Axfordovi přidal Francisco Rodriguez v roli setupa.

Východní divize

Ani výtečný nadhoz s Lincecumem, Cainem, Bumgarnerem nebo jedním z největších comebacků roku Ryanem Vogelsongem nestačí obhájcům vítězství ve World Series na vedení v relativně slabé Západní divizi. Trápení jejich pálky má totiž obludné rozměry: dali zdaleka nejméně runů v Národní lize a situaci zatím nezachránila ani posila z Mets Carlos Beltran.

Toho velmi překvapivě využil mladý tým Diamondbacks, který vede o 5 GB a všech devět zbývajících utkání sehraje na vlastním stadionu proti Pirates, Giants a Dodgers. Justin Upton letos naplňuje svůj potenciál (nasbíral už 30 HR), hlavním důvodem úspěchu jsou však nadhazovači Ian Kennedy a Daniel Hudson. K nim se přidali nováček Collmenter a odepisovaný veterán Saunders, jistotu v závěrech zápasů dodává JJ Putz a DBacks tak míří za senzačním postupem.

Wild Card

Divokou kartu zatím drží s náskokem 4 GB (mohl se snížit na 3,5 v noci na pondělí - článek byl psán před zápasem STL@PHI - pozn. red.) Braves před Cardinals a Giants. Pálce Atlanty i přes katastrofální vstup do sezóny nakonec výrazně pomáhá floridská posila Dan Uggla, jehož doplňuje jeden z ofenzivně nejlepších chytačů Brian McCann, veterán Chipper Jones či mladík Freeman. Z Astros navíc přišel jeden z nejnebezpečnějších leadoffů ligy Michael Bourn. Na nadhozu se Braves zatím dokázali přenést přes zdravotní problémy Jurrjense a Hansona díky další solidní sezóně Tima Hudsona, výtečnému nováčkovi Beachymu a především famóznímu bullpenu. Craig Kimbrel a Jonny Venters jsou i přes svůj nízký věk postrachem soupeřových pálkařů.

Postavení St. Louis je zklamáním. Zatím nestačí ani výkony Alberta Pujolse, jenž po slabém úvodu letošního ročníku znovu začal sázet jeden homerun za druhým, či posily Lance Berkmana, který se po dvou slabších letech po příchodu do Cardinals znovu zařadil mezi nejobávanější pálkaře ligy. Na nadhozu letos kvůli operaci chybí hvězdný Wainwright. Chris Carpenter má na svoje poměry relativně slabší ročník, rotace s nadějným Garciou a čerstvou posilou Jacksonem však nepochybně patří mezi kvalitnější.

Braves čekají série na Floridě, ve Washingtonu a doma s Philadelphií. Cardinals v pondělí dokončí sérii ve Philadelphii, následovat budou utkání s Mets, Cubs a v Houstonu. Giants nastoupí v Los Angeles, Arizoně a doma proti Coloradu.


Průměrná známka: 1.00 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (5) | Autor: Ranger | Kategorie: Analýzy | Arizona Diamondbacks Atlanta Braves Boston Red Sox Detroit Tigers Los Angeles Angels Milwaukee Brewers New York Yankees Philadelphia Phillies San Francisco Giants St. Louis Cardinals Tampa Bay Rays Texas Rangers | Sdílet

©2010-2024 - Redakce