Derek Jeter slaví svůj odpal číslo 3000Jeter dosáhl milníku s grácií, jeho třítisící odpal dolétl až za plot
(11. 7. 2011, 05:32:42, přečteno 1802×)

Letošní sezona Dereka Jetera byla ve znamení cesty za odpalem číslo 3000. Kvůli zranění si musel na nejvýznamnější moment kariéry počkat déle, čekání se však vyplatilo. Jeter si okamžik slávy vychutnal před vlastními fanoušky, v nejlepším zápase sezony a navíc díky překrásnému odpalu, který dolétl až za plot. Stal se tak prvním Yankeem v historii, který se dostal do nyní již osmadvacetičlenného 3000 hit clubu.

Nyní již sedmatřicetiletý Derek Jeter je v posledních dvou sezonách spíše stínem mašiny, která dříve odpalovala zápas co zápas. Přesto je stále klíčovým článkem klubu, kde zastává roli kapitána a nejvýznamnější osobnosti. Během své kariéry vždy patřil mezi nejlepší hráče celé ligy a z pohledu Yankees i mezi nejlepší hráče historie. Nyní se však Jeter zapsal do historie celé MLB - stal se totiž teprve osmadvacátým hráčem, který pokořil hranici tří tisíc kariérních odpalů. Jeho styl hry je pro pozici spojky poměrně atypický, Jeter má slušnou sílu, nikdy nepatřil mezi největší rychlíky a pamatuje sezony, kdy překonal hranici dvaceti homerunů. Patří však také mezi nejlepší obránce, kteří v posledních letech v lize nastupovali.

Hlavní předností Dereka Jetera je však neuvěřitelná konzistentnost jeho výkonů, která se odráží hlavně ve schopnosti po celý rok úspěšně odpalovat míčky do hřiště. Nyní již bezpochyby legenda celé MLB nezažila rok, kdy by se více nedařilo. Když nepočítáme nováčkovskou sezonu, tak Jeterovo loňské AVG .270 bylo nejnižší v jeho kariéře, k tomu přičtěme fakt, že Jeter ve dvanácti sezonách odehrál více jak 150 zápaseů, sedmkrát pokořil hranici dvou set odpalů a dosažení tří tisíc odpalů již vypadá spíše jako samozřejmost. Za úspěchem Jetera je však neuvěřitelné kvantum píle a velké psychické odolnosti, které mu umožnily odehrát na nejvyšší úrovni neuvěřitelných 17 sezon v nejlepším klubu historie MLB.

Kdybychom měli vyjmenovat všechny úspěchy Dereka Jetera, vydá to na tři samostatné články. Vždyť Jeter během své kariéry již dvanáctkrát hrál v Utkání hvězd MLB, několikrát vyhrál všechny individuální ceny a také pětkrát dovedl Yankees ke Světové sérii. Nejvýznamnější moment kariéry přesto přišel až během včerejší noci. Samotný úspěch by se pravděpodobně udál o pár týdnů dříve, to by ovšem Jetera nesmělo zpomalit lehčí zranění. Nebýt však zranění, možná by se celá událost neodehrála s takovou pompézností, před vlastními fanoušky a takovým způsobem.

Po návratu z listiny zraněných se Jeter odpal po odpalu přibližoval vysněnému třítisícímu odpalu. Během včerejší noci chyběly již jen dva, přesto málokdo očekával, že je Jeter provede takovým způsobem. První odpal byl pouhý singl, poté však Jeter ukázal svojí velikost a při druhé účasti na pálce odpálil míček až za plot. Poslal tak svůj klub do vedení, sám sebe zapsal do dějin a zajistil si místo v Síni slávy. Mohl navíc oběhnout všechny mety a rovnou přijmout gratulace spoluhráčů.

„Znamená to mnoho,“ říká dojatý Derek Jeter, který byl hned po zápase zaplaven dotazy od novinářů. „Je to číslo, které má obrovský význam v historii této hry, protože jej nedosáhlo mnoho hráčů. A být jediný Yankee, který to dokázal… být jediný Yankee, který dokázal cokoliv, to je něco opravdu speciálního,“ přiznává „Mr. November“, jenž v zápase nezůstal u dvou odpalů. I během svých tří dalších účastí na pálce úspěšně poslal míček do hřiště a předvedl tak svůj nejlepší výkon této sezony. Z celého zápasu se tak stal zápas nezapomenutelný - přesně v Jeterově stylu.

Celý zápas byl na několik minut přerušen, protože všichni spoluhráči chtěli svému kapitánovi pogratulovat. Jako první se Jeterovi vrhl kolem ramen Jorge Posada, který je již dlouhé roky jeho nejlepším přítelem. „Bylo to velmi spontánní. Všichni vyběhli na hřiště a chtěli jej obejmout. Řekl jsem mu, že jsem na něj opravdu hrdý. Bylo to pro mě velmi emotivní, protože mu to doopravdy velmi přeji,“ říká Jorge Posada. Také Alex Rodriguez nešetří slovy chvály. „Jedině hráč jako Derek Jeter může stát v takový den před takovou výzvou a odpálit tímto stylem.“

Radost z úspěchu však nemají pouze současní hráči. Velký význam má úspěch Jetera také pro baseballové legendy, které již jsou v Síni slávy. Samotné dosažení mety tří tisíc odpalů je považováno za stoprocentní jistotu zařazení mezi tuto baseballovou elitu. Ze zbývajících sedmadvaceti hráčů chybí v Síni slávy pouze tři. Craig Baggio a Rafael Palmeiro dosáhli milníku teprve nedávno a hlasování o zařazení je tak teprve čeká. Pete Rose je sice lídrem v počtu hitů v historii, kvůli doznání o sázení na vlastní zápasy však o právo na vyznamenání přišel. Nejvýznamnější postavou z tzv. 3000 hit clubu je však pravděpodobně legenda Detroitu Tigers Ty Cobb, jenž dosáhl 4191 odpalů během neuvěřitelných 3035 zápasů s pálkařským průměrem .366.

Jeter již nyní není v žebříčků nejlépe pálících hráčů historie osmadvacátý. Tato pozice patří již zesnulému Robertu Clementemu, který dosáhl přesně 3000 odpalů a poté nešťastně zahynul při letecké katastrofě. Dalším na řadě je pro Dereka Jetera Al Kaline, který má momentálně pouze o čtyři odpaly více než kapitán Yankees. Pokud Jeter vydrží v MLB minimálně tři sezony, mohl by se podívat i do první desítky. Cesta Dereka Jetera mezi největší legendy této hry tak dosažením tohoto milníku nekončí, ba naopak teprve začíná.

VIDEA

Jeterův 3000. odpal

Ohlédnutí za cestou Jetera k třítisícímu odpalu

Derek Jeter v objetí svých spoluhráčů
Derek Jeter v objetí svých spoluhráčů


Průměrná známka: 1.00 (11 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | New York Yankees | Sdílet

©2010-2024 - Redakce