Světová série 1919Světová Série 1919 aneb Konec Black Sox
(23. 4. 2011, 17:29:39, přečteno 4110×)

Třetí a závěrečné pokračování trilogie o největším baseballovém skandálu na světě. Osm hráčů Chicago White Sox bylo obviněno z braní úplatků, sázení proti svému týmu a také prodáním celé Světové Série. V dnešním článku si přiblížíme samotnou světovou sérii, ale také soudní proces s hráči a vyvrcholení celého skandálu.

V zápasech Světové Série se týmu z Chicaga postavil nejlepší tým základní části, Cincinnati Reds. I přesto že se Reds podařilo v lize vyhrát více zápasu, tak většina odborníků a fanoušků favorizovala Chicagské Sox. Skoro stejné složení týmu totiž vyhrálo Sérii dva roky zpět a tak většina lidí nepochybovala o jasném favoritovi série. Většina lidí mluvila o tom, že se nejdou podívat zda Sox vyhrají, ale jdou se podívat na to, jak Sox vyhrají. Vyhlídky mnoha sázkařů byli pět ku jedné ve prospěch White Sox. Den před zahájením Světové Série v Cincinnati, začaly vznikat určité spekulace a pohyb velkých obnosů peněz na klidu nikomu nepřidal. Vyhlídky na vítězství se tak pomalu přesouvali do tábora domácích Reds. Oné noci před zahájením Série našel nadhazovač Eddie Cicotte deset tisíc dolarů ve svém hotelovém pokoji.

Lavička Cincinnati Reds během Světové série 1919 První zápas Chicago podlehlo Reds 9-1, avšak hráči nedostali slíbených dvacet tisíc za vypuštění této hry. Hráči byli ochotni vypustit i druhý zápas, pokud večer po zápase dostanou své peníze. Sox tak prohráli i druhý zápas a to v poměru 4-2. Někteří ostatní hráči, nezapojení do skandálu, začínali být hodně podezřívavý. Chytač Ray Schalk věděl, že je něco špatně s nadhozem a tak on a manažer Kid Gleason šli přímo za Gandilem a nadhazovačem Williamsem a snažili si zjistit, co stojí za jejich mizernými výkony. Od nich se toho však moc nedozvěděli, jen prázdné výmluvy. Gandil poté šel za Abem Attellem a chtěl zjistit, kde je jejich čtyřicet tisíc. Do hotelu se vrátil pouze s deseti tisíci a s vysvětlením že to jim musí stačit. Hráči byli velmi rozlobení a začínali mít rozlišné názory o pokračování série.

Chicago vyhrálo třetí zápas Série a mnoho sázkařů, kteří vsadili individuálně na toto utkání, ztratilo spoustu peněz. Abe Attell bral toto vítězství jako zradu a odmítal hráčům zaplatit jakékoliv další peníze. Sullivan však přinesl pro hráče před čtvrtým zápasem dvacet tisíc a někteří hráči byli ochotni zápas opět pustit. Ve čtvrté hře udělal Eddie Cicotte několik errorů a Reds vyhráli v poměru 2-0. Páté utkání Chicago opět podlehlo, tentokrát 5-0.

Sázkaři se opět zpozdili s placením a hráči, kteří nedostali zaplaceno, rozhodli, že není žádný další důvod, proč pokračovat v prohrávání. A kdyby se jim podařilo Sérii nakonec vyhrát, mohli získat aspoň pět tisíc dolarů jako prémii. Chicago tak vyhrálo šestou hru 5-4 a sedmou 4-1. Rázem byl stav série 4:3 na zápasy pro Reds. Naneštěstí všechny šance na další vítězství zadupal Arnold Rothstein, který neměl sice vsazeno na jednotlivé zápasy, ale měl vsazeno především na vítězství Reds v sérii. Poslal tak jednoho ze svých podřízených za Leftym Williamsem, aby mu pohrozil, že pokud nepustí osmý zápas, stane se něco s ním i jeho manželkou. Vystrašený Williams propadl hned v první směně, kdy pustil několik doběhů a Reds celkově zvítězili v zápase 10-5. Cincinnati tak vyhrálo Světovou sérii v poměru 5:3 na zápasy.

Už během Série se něco nezdálo sportovnímu novináři Hugo Fullertonovi, který vše také napsal ve svých sloupcích a donutil tak klubové majitele k jednání. Většina lidí však nevěřila, že by k něčemu podobnému mohlo dojít. Majitelé klubů se ze všeho nejvíce báli toho, aby se k nim a k baseballu veřejnost neotočila zády a odmítli uznat jakékoliv provinění. V roce 1920 se toto uplácení začalo velmi rychle šířit a kolovaly spekulace, že hráči New York Giants, New York Yankees, Cleveland Indians a Bostonu Braves brali úplatky od sázkařů za pouštění zápasů.

Novinový článek z roku 1920
Novinový článek z roku 1920

V září roku 1920 byla v Cook County, Illinois svolána velká porota a na programu bylo řešení problému brání peněz a vypouštění zápasů. Tvrzení napomohlo další zřejmé vypuštění zápasu Cubs Philadelphii. Vyšetřování se ale zaměřilo hlavně na světovou sérii 1919 a na hazard v baseballu obecně. Vyšetřování se týkalo všech a zasáhlo hráče, majitele, manažery, sportovní novináře ale i sázkaře. Eddie Cicotte a Joe Jackson byli jako první obviněni že mají prsty ve vypuštění Série. Při uzavření vyšetřování bylo obviněno osm hráčů White Sox, Hal Chase, Abe Attell, Joe Sullivan, Bill Burns a několik Rothsteinových spolupracovníků. Arnold Rothstein, který údajně na Sérii vydělal 200 000 dolarů, obviněn však nebyl.

Soudce Landis sledující baseballové utkání Soud obviněných hráčů, kteří byli suspendování po zbytek sezóny v roce 1920, začal v červnu 1921. Velká porota zaznamenala plné doznání Joe Jacksona. Eddie Cicotte a Lefty Williams zmizeli a vrátili se zpět do města až za čtyři roky. Charlie Comiskey zařídil hráčům právníka jménem George Hudnall a po více než měsíčním výslechu všech obžalovaných byl vynesen rozsudek. Díky nedostatku důkazů a chybějícím doznáním byli hráči sproštěny veškeré viny. Fakta zřejmě nikdy nebyla na předním místě a Comiskeymu a všem ostatním zřejmě šlo především o to, zachovat bezúhonnost baseballu samotného.

Po sezóně 1920 se většina majitelů bála o přežití baseballu a reagovali tak že odvolali tři přední národní komisaře baseballu a na jejich místo byl dosazen jeden jediný člověk, který měl vládnout diktátorskou mocí nad baseballem a neměl být zmanipulovatelný. Federální soudce Kenesaw Mountain Landis byl jmenován hlavním komisařem baseballu a měl co nejrychleji zařídit pořádek v baseballu. Jeho nezmanipulovatelnost podporoval i jeho vysoký plat. Ihned poté co skončil soud a všichni hráči byli zproštěni viny, Landis všem osmi zakázal startovat v profesionálním baseballu. Pronesl: „Bez ohledu na výrok poroty, žádný hráč, který kdy vypustí zápas, si již nikdy nezahraje v profesionálním baseballu“. Žádný z hráčů White Sox tak nikdy více nehrál v Major League Baseball.

Úryvek z výslechu Joe Jacksona u soudu
Úryvek z výslechu Joe Jacksona u soudu, konaný roku 1921


Vzpomínáte si na čtvrtou hru, kterou házel Eddie Cicotte?

Ano pane.


Viděl jste nějaké divně zahrané situace, které by napomohli prohře vašeho týmu?

Pouze Cicottův divoký nadhoz.


Co to znamenalo?

Trefení pálkaře prvním nadhozem, to byl jejich signál, že hru vypustí. To je jediné co mi řekli.


Udělal jste ten den nějakou závažnou chybu?

Ne pane, za celou Sérii ani jednu.


Pálil jste tak, aby váš tým vyhrál?

Ano pane.


A po metách jste běhal na vítězství?

Ano pane.


A v poli jste míče chytal také na vítězství?

Ano, přesně to jsem dělal.


Věděl jste o tom že Cicotte záměrně nevnímá signály od chytače Schalka a hází jiné míče?

Ne pane, to jsem nevěděl.

.

Buck Weaver v v dresu Hammondu Indiana v poloprofesionální lize I přes přísný zákaz hraní se několik členů Black Sox nechtělo vzdát svého milovaného sportu a jediné profese, kterou vlastně znali. Zatímco někteří se baseballu úplně vzdali, Joe Jackson, Eddie Cicotte, Buck Weaver a Švéd Risberg pokračovali v hraní, v poloprofesionální lize. Joe Jackson také vlastnil lihovar a obchod s lihovinami a baseball hrál již jen pro potěšení. Zemřel roku 1951, krátce po uvedení do Clevelandské síně slávy. Fred McMullin zemřel v Kalifornii, v roce 1952. Buck Weaver se několikrát pokoušel očistit své jméno u vrchního soudce Landise, aby mohl znovu hrát baseball na nejvyšší úrovni, neúspěšně. Provozoval vlastní lékárnu a zemřel na infarkt roku 1956. Lefty Williams vedl dlouho dobu sázkovou kancelář a na chvíli se také přesunul do Kalifornie, kde se věnoval zakládání sadů. Zemřel v roce 1959. Oscar Happy Felsch provozoval hospodu v Milwaukee a zemřel v roce 1964. Eddie Cicotte se stal dozorcem a hlídačem v Detroitu. Zemřel roku 1970. Charles Švéd Risberg pracoval mnoho let na mléčné farmě v Minnesotě a zemřel v Kalifornii roku 1975.

Takto končí pravdivý příběh o osmi mužích, kteří pro pár dolarů zaprodali své životy a museli se navždy vzdát toho, co milovali.


Průměrná známka: 1.10 (20 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Tomáš Háněl (Angeell) | Kategorie: Historie | Cincinnati Reds Chicago White Sox | Sdílet


Související články — Black Sox:

nerozbaleno Black Sox aneb Komu zvoní hrana (19. 2.)
nerozbaleno Black Sox aneb Skandál století (12. 2.)

©2010-2024 - Redakce