Jackie RobinsonBaseballový svět vzpomíná na Jackieho Robinsona
(19. 4. 2011, 18:01:03, přečteno 3296×)

MLB na své hrdiny nezapomíná. Znovu to dokazuje v těchto dnech, kdy si celá baseballová veřejnost připomíná jednu z největších legend této ligy, kterou je Jackie Robinson, první černošský hráč, který se dostal do nejvyšší ligy. A nejen to. On tam naprosto dominoval a sklízel jeden úspěch za druhým.

V pátek tomu bylo přesně 64 let od doby, kdy padly rasové bariéry a Jackie jako první afroameričan okusil chu MLB. Bylo to v barvách tehdejších Brooklyn Dodgers. Mimochodem nynější Dodgers, kteří již trvale sídlí v Los Angels, mají v užším kádru osm hráčů tmavé pleti, kteří tvoří nepostradatelnou součást svého týmu. Jackieho debut si všichni basebaloví milovníci od roku 2003 připomínají takzvaným Dnem Jackieho Robinsona.

V MLB se tento den již tradičně připomíná všelijakými ceremoniály a akcemi. A také letos dle tradice, která byla zavedena v roce 2007, všichni hráči i personál na lavičkách nosili číslo 42, které Robinson nosil po celou svou kariéru a které je od roku 1997 nedotknutelné pro jakéhokoliv hráče. Jedná se o první takový případ ve všech nejpopulárnějších amerických ligách (MLB, NFL, NBA, NHL). Jediný, kdo dokázal Jackieho v tomto ohledu napodobit je legendární kanadský hokejista Wayne Gretzky. Nesmíme zapomenout dodat, že zvláštní výjimkou v tomto ohledu je slavný closer Mariano Rivera, jenž toto číslo nosil ještě před vyřazením a jako jedinému mu taky zůstalo.

Dále se také plánuje vytvoření památní desky na domě v Montrealu, kde Jackie bydlel v době svého působení v juniorských ligách. Konkrétně zde pálil za místní Royalls. A aby toho nebylo málo, MLB rozjela takzvanou kampaň IAM42. Jejíž výsledkem je internetová stránka "IAM42.com", na které můžeme vidět videa, v nichž bývalí i současní hráči, trenéří či jiné významné baseballové osobnosti mají kratký proslov právě o Robinsonovi.

"Každý rok je den Jackieho Robinsona příležitostí pro nás na chvíli se zastavit a přemýšlet o této hře," říká vrchní komisař MLB Bud Selig. "Jackieho dědictví je nejsilnější ze všech a já jsem rád, že jeho číslo 42 bude dnes nošeno na počest jednoho z největších průkopníků této hry," dodává.

"Den Jackieho Robinsona mně připomíná, že to byla velké osobnost, a to nejen jako baseballový hráč," vyjadřuje se mladý pravý polař z Atlanty Jason Heyward. "On všem lidem na celém světě ukázal, že můžeme dát nějaké rozdíly stranou a prostě si zahrát baseball. A je to všechno skvělá zábava bez ohledu na etnický původ či rasu," pokračuje.

Tolik opěvovaný Robinson si prožil opravdu nesmírně zajímavý život. Narodil se 31.ledna 1919 ve městě Cario ve státě Georgia. Jackie se poprvé podíval na svět v pro jeho rodinu nepříznivých dobách. V Georgii totiž naplno řádila Španělská chřipka, která mu tehdy vzala staršího bratra. Nicméně jeho rodině se podařilo uprchnout do Kalifornie. Zde už jako malý prokazoval neuvěřitelný sportovní talent, který ovšem z počátku trochu brzdila jeho soudržnost s místním gangem. Jen tak na okraj, jeho starší bratr Matthew se také věnoval sportu a dokonce získal stříbrnou olympijskou medaili v roce 1936. To mladého Jackieho ještě více motivovalo a výsledkem bylo, že na univerzitě vynikal jak v baseballu, tak i v americkém fotbalu a basketballu.

Nakonec Jackie dostal místo jako profesionální fotbalista v týmu Los Angels Bulldogs. Jeho slibnou kariéru hráče fotbalu mu ovšem překazila druhá světová válka, ve které strávil těžké dva roky. Po ukončení služby mu bylo nabídnuto místo prvního metaře ve zmiňovaném juniorském týmu Montreal Royalls. Zde předváděl takové výkony, že prvoligový Brooklyn Dodgers sáhl do té doby k naprosto nemyslitelnému kroku, kroku, který byl nejzdařilejším v jejich celé historii. Rozhodli se totiž mladého afroameričana Jackieho Robinsona angažovat do svých řad.

Jackie to neměl v začátcích lehké. Byl často posměchem hráčů ostatních týmů a nezřídka kdy i hráčů z týmu vlastního. Jenže tenkrát ještě nikdo ani zdaleka netušil, že se tento milý černošský kluk stane jednou z největších legend baseballu, miláčkem publika a spolu s Jessem Owensem a Joem Louisem jedním z nejpřednějších průkopníků černošského prosazení ve sportu. V letech své aktivní kariéry, kterou celou strávil v Brooklynu se šestkrát zúčastnil All-Star Game a jednou byl zvolen nejužitečnějším hráčem Národní ligy, konkrétně to bylo v roce 1949. V roce 1955 také zvedl nad hlavu pohár pro vítěze Světové série.

Bohužel ne každá pohádka trvá věčně a u Jackieho její trpký konec napsalo datum 24.října 1972, kdy tento výjimečný hráč i člověk podlehl srdečním problémům. V jeho šlépějích pak kráčeli jiní slavní afroameričani, například Hank Aaron, Willie Mays nebo Barry Bonds. V současnosti černošští hráči tvoří více jak 11 procent celé MLB, ale nikdo nikdy nezapomene na toho prvního a největšího.


Průměrná známka: 1.00 (10 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: porky | Kategorie: Aktuality | Sdílet

©2010-2024 - Redakce