JP ArencibiaFantasy Prospect Preview – C
(10. 2. 2011, 18:00:22, přečteno 2163×)

Buster Posey? Carlos Santana? Musím vás sklamať, mizernú produkciu od Wietersa, alebo zraneného Montera vám len tak ľahko nejaký nádejný prospect v roku 2011 nenahradí. Každopádne netreba to hneď vzdávať, stále je tu pár slušných mien, ktoré by vám chcel predstaviť tento článok...

V prvej časti mnohodielneho seriálu, ktorý sa bližšie pozrie na tých najlepších nováčikov čakajúcich na méty MLB, sa pozrieme na tohtoročnú chudobnejšiu triedu catcherov. Ako už naznačil úvod, zabudnite rovno na kalibre hráčov ako Posey, či Santana. Minuloročný významný vplyv prospectov na výkony jednotlivých tímov bol snáď najväčší za posledné dve dekády, takže ak to nebol začiatok nového trendu, niečo podobné sa tento rok opakovať nebude. Navyše minulý rok sa v minore nahromadilo kvantum talentu, takže naopak o to chudobnejší práve môže byť tento rok. Nepredbiehajme ale, tento seriál je tu práve na to, aby pozíciu po pozícii odhalil dostatočne obrúsené diamanty stojace tesne pred bránami MLB. Takže teraz začíname s chlapíkmi spoza domácej méty!

J.P. Arencibia – v prvom rade, JP zďaleka nie je najtalentovanejší catcher v minore, každopádne je to najlepšia kombinácia solídneho talentu a bohatých hracích príležitostí. V Toronte sa Bucka proste nezbavili len tak pre nič za nič, ale očividne chcú dať šancu stať sa hlavným catcherom práve tomuto hráčovi. O jeho skvelom debute minulý rok sa samozrejme napísalo kopu povestí, avšak na Arencibiu sa potom zabudlo skôr akoby človek čakal. Jeho avg padlo na .143 a to asi najlepšie vysvetľuje tak rýchly útlm slov chvály v blízkosti jeho mena.

Čo hovorí inak pre úspech tohto ofenzívne ladeného catchera na trávnikoch MLB, je jeho bilancia z minoru. V Triple-A dokázal minulý rok pri pálkarskom priemere .301 odpáliť 32 HR a 85 RBI. Tieto čísla dokazujú, že AAA úroveň v ofenzíve už dávno prevyšuje, takže otáznou zostáva len, dĺžka jeho adaptácie na MLB. Minulý rok naznačil, že má JP zatiaľ bližšie skôr k stratenému prípadu s menom Chris Davis, no tento rok sa najskôr ukáže, čo pod menom Arencibia v skutočnosti drieme.

Očakávania na rok 2011? Okrem Poseyho snáď minulý rok nebol nijaký nováčik, ktorý by na určité momenty sezóny nechytil strop. J.P. veru nie je ďalší Posey, takže rátať s ním ako so štartujúcim catcherom pre váš fantasy tím v roku 2011 by bola samovražda. Pravdepodobne ale v určitých častiach sezóny(najmä v tých skorších) rozbalí nejakú šnúru a ponúkne slušný priemer aspoň tesne nad úrovňou .250. Vzhľadom k trénerskej zmene v Toronte, jeho priemer bude o niečo vyšší a naopak počet HR o niečo nižší ako by dosiahol pod starým vedením. Môžem prisľúbiť od neho dvojciferný počet HR, ale aby ste ich získali, bude najlepšou variantou vytiahnuť si ho v pravý čas z FA.

J.P. Arencibia
J.P. Arencibia

Jesus Montero – Tento talentovaný pálkar Yankees je bezpochyby najlepší prospect na poste catchera, dokonca s obrovským náskokom pred druhým najlepším za ním. Aby toho nebolo málo, dovolím si tvrdiť, že je to najlepší pálkar celkovo v minore. Jeho disciplína na pálke v minore a vôbec jeho konzistentné čísla nadobudnuté v nižších ligách poukazujú na to, že Montero je veľmi dobre pripravený na MLB.

V čom je ale háčik? Monterova defenzíva. Bohužiaľ jeho hra v defenzíve je miestami označovaná skautami až za nedostatočnú. To je zrejme hlavný dôvod, prečo Montero musí byť ešte v Minore. Yankees majú teda možnosť hrať Martina, Posadu a striedať sem tam i Montera. Ďaleko pravdepodobnejšia a lepšia je však možnosť nájsť Monterovi novú pozíciu. Najlepšie sa ponúka zrejme post DH, kde sa môže okamžite zabudnúť na Monterovu nevyhovujúcu defenzívu, no nedá sa ani vylúčiť napr. štartovanie na poste 1B.

Dostali sme sa teda k pointe, prečo je najväčší pálkarský talent Minoru v odporúčaní až za J.P. Arencibiou. Hracie príležitosti pre Montera totiž visia momentálne vo hviezdach, čo z neho robí veľký risk pre rok 2011. Jeho sila je super, no kým Yankees jasne nedeklarujú, kde je Monterov priestor, musíme zostať s očakávaniami ohľadom Montera na rok 2011 bohužiaľ pri zemi. Každopádne, osobne už mám dôvod prečo sledovať Yankees v jarnej predsezónnej príprave.

Jesus Montero, C, Yankees
Jesus Montero, C, Yankees

Ďalšie dve bonusové mená:

Wilson Ramos – tento mladík Nationals je 100 % len čistou waiver-wire záležitosťou. Z hľadiska fantasy by ste mali vedieť, že sa nejdená o čisto ofenzívne ladeného catchera. Má totiž veľmi dobré čísla v defenzíve a doposiaľ mu nerobilo problém dostať z hry polovicu hráčov, ktorý sa v jeho prítomnosti pokúšali kradnúť méty. Paradoxne mu ale tieto solídne defenzívne schopnosti môžu pomôcť i z hľadiska ofenzívy, keďže mu garantujú rýchlejšie prebranie kormidla na poste štartovného catchera vo Washingtone. Asi je vám jasné, že to znamená dostatok herných príležitostí, takže nebude vám na škodu po očku sledovať Ramosovu situáciu. Žiadny Joe Mauer mu totiž nebude u Nationals blokovať kariéru, takže nevylučujem možnosť, že v istom momente sezóny bude predsa len bude výhodné zaobstarať si čo i len na pár dní jeho služby.

Wilin Ramos, C, v drese Twins
Wilin Ramos, C, v drese Twins

Hank Conger – aj druhý bonusový hráč je výlučne záležitosťou práce s voľnými hráčmi. Momentálne je totiž v organizácii Angels až ako druhý catcher za Jeffom Mathisom. Navyše jeho situáciu zraňuje aj fakt, že jeho defenzíva potrebuje stále vylepšiť. Odchod Napoliho bude pre Hanka znamenať viac herných príležitostí, otázne je však ako s nimi naloží. V Hankovom prípade sa do istej miery inak dosť rozchádzajú skautské správy. Faktom je, že Hank mal veľmi dobré čísla v Triple-A a taktiež bol vysoko hodnotený i pred draftom v roku 2006, v ktorom bol nakoniec vybraný už v prvom kole práve už spomínaným tímom z Los Angeles. Na druhej strane je ale spochybňovaná jeho výkonnosť na úrovni MLB a taktiež ostáva pre rok 2011 otázne, do akej miery budú Angels tolerovať spomínané Hankove defenzívne nedostatky.

Hank Conger, C, Angels
Hank Conger, C, Angels

TOP 5 na poste C

Pre lepšiu ilustráciu o akých kvalitných hráčoch pojednával tento článok, ponúkam ešte prehľad 5 najlepších catcherov pôsobiacich v minore:

1. Jesus Montero – budem sa opakovať, najlepšie pripravená pálka v minore na MLB, no zaostávajúca defenzíva. Neistá budúcnosť s Yankees, ktorý sa ho už neraz pokúsili implementovať do trejdu.

2. Will Myers – V tomto článku som istý na 110 % percent v dvoch veciach. Prvá vec je, že Montero je nespochybniteľný kráľ propectov na poste catchera v Minore. Druhá vec je, že druhá pozícia patrí určite do rúk Myersa. Podobne ako v prípade Montera, tak aj v prípade Willa je najväčšou výsadou skvelá práca na pálke. Navyše Myers má v zásobe i slušnú rýchlosť a agilitu. Čaká ho budúcnosť v MLB? Čo sa týka pálky, tak jeho výnimočné odpaľovacie schopnosti hovoria jasné áno. No čo sa týka defenzívy, opäť tu máme pochybnosti o tom, či Myersova defenzíva bude stačiť na to aby zostal na pozícii za domácou métou. Ako som spomínal, Will má aj rýchlosť, takže presun do outfieldu nemusí byť tak ďaleko, no to už nechajme radšej na Royals. V roku 2011 ho v MLB samozrejme nečakajte, chlapík bude musieť najskôr preskákať budúci rok cez AA či AAA.

Will Myers, C/OF, Royals
Will Myers, C/OF, Royals

3. Wilin Rosario – catcher z Colorada nemá dobré vyhliadky čo sa týka počtu štartov v MLB v roku 2011. Pravdepodobnejšie je, že výraznejšie prehovorí na veľkej scéne až v roku 2012 keď by mohol prevziať u Rockies post catchera na plný úväzok. Možno sa vám inak zdá, že tohto chlapíka vidím až príliš ružovo, no osobne pozerám na to, že v Colorade má každý pálkar o niečo vyššiu hodnotu vďaka priaznivému štadiónu. Navyše jeho defenzíva nie je zlá a sila naopak viac než len solídna, takže MLB už musí Rosario pomaly cítiť.

Wilin Rosario, C, Rockies
Wilin Rosario, C, Rockies

4. Devin Mesoraco – podľa niektorých sa môže jednať len o jednoročné prekvapenie, no osobne mám dobrý pocit z tohto hráča. Za rok 2010 dokázal preskákať cez tri levely aby nakoniec zakotvil na úrovni AAA. Nie je ale prekvapenie ako prekvapenie, totiž v prípade Mesoraca zohrali dôležitú úlohu dva fakty. Ten prvý je skutočnosť, že Mesoraco bol konečne zdravý po celý rok. Druhá vec, ktorá pomohla naštartovať Mesoracove prebudenie, je jeho zlepšení švih pálkou, s ktorým teraz dokáže lepšie využiť jeho silový potenciál. V defenzíve je to minimálne priemerný catcher, takže nevylučujem, že ku koncu sezóny 2010 môže začať vystrkovať rohy.

Devin Mesoraco, C, Reds
Devin Mesoraco, C, Reds

5. Gary Sanchez – posledné meno na mojom zozname je ďalší catcher Yankees, tento krát s dominikánskymi koreňmi. Garymu je sotva 18, no už teraz to vyzerá tak, že z neho bude časom dobrý catcher. Opäť je tu ale niečo, čo ste už dnes počuli. Niektorí skauti sa totiž obávajú, že Sanchez bude „len“ ďalší Montero – skvelý, priam elitný pálkar, ktorý zaostáva v defenzíve. Na Garyho obranu, v minore ho čakajú asi tak minimálne 3 ďalšie roky práce a navyše to s jeho defenzívou nevyzerá zďaleka tak bledo ako s Monterom. Yankees sú definitívne dobre zásobený na poste catchera a to mi bohužiaľ neostal priestor na catchera s menom Austin Romine, ktorý síce neodpaľuje tak dobre ako Montero, či Sanchez, no jeho skvelá defenzíva je práve dôvod prečo je tak veľmi obsypaný láskou zo strany Yankees.

Gary Sanchez, C, Yankees
Gary Sanchez, C, Yankees

Špeciálny prospect: Tyler Flowers – dovolím si ešte jedno meno mimo poradie. Jedná sa o talent zo Chicaga White Sox, ktorý si minulý rok veľmi nepekným spôsobom odpálil svoju trhovú hodnotu. Totiž mať pálkarský priemer .210 v Triple-A je pre hráča asi tak dobré ako pre nás nestihnúť prísť do práce na čas 5 dní v rade. Je to vec ktorá proste prinúti „šéfa“ prehodnotiť vašu pozíciu v organizácii. Späť ale k Tylerovi. Flowers mal minulý rok stikeout bilanciu 35 %, čo je neakceptovateľné ak rátame s tým, že v MLB pôjde toto číslo ešte viac hore. Evidentne sa tiež snažil oproti roku 2009 dávať viac sily do odpalov na úkor kontaktu. Výsledok bol síce 16 HR, ale o avg v prípade Tylera som vám už povedal svoje. Nakoniec sa ale konečne dostávame k dôvodu, prečo spomínam špeciálne Tylera. Celý problém vo Flowersovi vyzerá byť totiž v jeho švihu. Ak by totiž opravil pomalý, dlhý prešvih, mohla by sa konečne dostať na scénu jeho prémiová sila. Flowers je na tom totiž z hľadiska defenzívy dobre a ak by vytiahol silu, ktorú v sebe má, môže razom zo zabudnutého hráča prerásť v solídny prospect. Zatiaľ ale, musím konštatovať, že je hodný ničoho…

Tyler Flowers, C, White Sox
Tyler Flowers, C, White Sox

Rebríček máme teda za sebou a vy si môžete uvedomiť pár dôležitých faktov. Ramos, Conger, ani J.P. Arencibia do celkovej TOP 5 C proste nepatria. Tento fakt nám bohužiaľ do istej miery zväzuje ruky v prípade, že náš draftovaný catcher vo fantasy v roku 2011 skončí na DL, alebo bude bustovať v štýle Wietersa minulý rok. To hlavné som už prezradil na začiatku článku veru, dvakrát si premyslite koľko budete tento rok ochotný dať za catchera, pretože Poseyho 2.0, či Santanu 2.0 ja zatiaľ v tohtoročnej triede prospectov nevidím…

Originál článku nájdete na: PFS: Fantasy Prospect Preview - C

PS: otázka do publika, prospect na pozícii C, ktorý bude mať pre svoj tím najväčší vplyv v roku 2011 na úrovni MLB podľa vás?


Průměrná známka: 1.60 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (7) | Autor: orli | Kategorie: Analýzy | Cincinnati Reds Colorado Rockies Chicago White Sox Kansas City Royals Los Angeles Angels New York Yankees Toronto Blue Jays Washington Nationals | Sdílet


Související články — 2011 Fantasy Prospect Preview:

nerozbaleno Fantasy Prospect Preview – 1B (22. 2.)

©2010-2024 - Redakce