Ron GardenhirePráce Gardenhirea a Blacka oceněna trofejemi pro manažery roku
(18. 11. 2010, 12:43:56, přečteno 1565×)

Nejlepší manažer roku nemusí být zároveň vítězem Světové série, což potvrzuje letošní volba novinářů. Ti hlasovali o nejlepším manažerovi Americké ligy a také o nejlepším manažerovi Národní ligy. V Americké lize triumfoval Ron Gardenhire, který dovedl Twins do playoff, v Národní lize Bud Black, který dokázal s druhým nejmenším rozpočtem bojovat o playoff až do posledních kol.

Udělování cen v MLB se již přehouplo do druhé poloviny. Dozvěděli jsme se již vítěze Zlatých rukavic, nejlepší sluggery a nejlepší nováčky. Nyní přišli na řadu nejlepší manažeři. O ceně rozhodovali opět novináři a postupovali stejným systémem, jaký známe z ocenění Silver slugger. Tedy každý hlasující vybere nejlepší tři. Manažer, který je podle něj nejlepší, získá pět bodů, druhý získá tři body a třetí jeden bod.

Americká liga

Ron Gardenhire vede Twins již od roku 2002 a během té doby klub šestkrát dostal do playoff. Až letos však vyhrál ocenění pro nejlepšího manažera roku. V hlasování naprosto dominoval a jako nejlepší se jevil pro šestnáct hlasujících z osmadvaceti. Nenašel se nikdo, kdo by jej nevybral alespoň jako třetího nejlepšího. Nechal tak za sebou Rona Washingtona, Joea Maddona i Terryho Franconu.

Manažer roku ALTwins letos zakončili sezonu s vynikající bilancí 94 výher a 68 proher. Výjimečným způsobem tak oslavili přesun na nový stadion Target Field, který byl letos v drtivé většině zápasů zaplněn a přivedl tak klubu velké zisky a daleko lepší atmosféru. Rozpočet klubu vyrostl na 100 miliónů dolarů, což znamenalo daleko větší tlak na velice úspěšného manažera. Ten se navíc musel vypořádat s absencí closera Joea Nathana a po většinu roku také s absencí Justina Morneaua. Ani Joe Mauer nebyl k dispozici po celý rok, přesto Gaddenhire dovedl Twins k jasnému diviznímu titulu.

„Ztratit closera v přípravě není nikdy příjemné. Určitě to není ideální start do sezony, speciálně, když se později zraní i další klíčoví hráči. Ale bojovali jsme s tím statečně. Je to každý rok stejné – někdy jste nahoře a někdy dole, důležité je poradit si s klíčovými momenty. Ale pro manažera je to stejné. Každý rok je potřeba vypořádat se s problémy a hledat cestu, jak se dostat opět do formy,“ říká oblíbený manažer, který také žertem prohlásil, že již nikdy nechce skončit v hlasování druhý. Sice by to pro mnoho manažerů byl vrcholný úspěch, Gaddenhire však již na samotnou trofej čekal příliš dlouho a pět druhých míst je opravdu tak akorát dost.

Nyní je pro klub prioritou se opět kvalifikovat do playoff a konečně postoupit přes první kolo. Twins totiž prošli do playoff od roku 2002 již šestkrát, ale s prvním kolem si neporadili ani jednou. V posledních třech případech dokonce nevyhráli ani zápas. Celkově pak pouhé tři. Takže ačkoliv Twins své divizi dominují, ani zdaleka se nepřibližují úspěchům divizních rivalů. White Sox i Tigers totiž při své poslední účasti v playoff prošli až do Světové série a White Sox jí dokonce vyhráli. Twins na Světovou sérii čekají již 20 let. Gaddenhire tak má stále co dokazovat, i když momentálně si užívá ocenění.

„Je to opravdu vzrušující získat toto ocenění a musím za něj hlasujícím poděkovat. Po celé roky jsou ke mně novináři velice féroví a máme dobrý vztah. Kdykoliv jste nominováni na výhru, je to velká pocta. A už skončíte první anebo druzí. Ale jsem opravdu rád, že jsem letos vyhrál,“ zakončuje Gadenhire. Také generální manažer Bill Smith oceňuje, s čím si letos manažer klubu musel poradit. „Když ztratíte closera a allstar prvního metaře, je velice složité si s tím poradit, Ron se ale na nic nevymlouval. Uvažuje pozitivně, a také proto je populární u hráčů i fanoušků. Cenu si opravdu zaslouží,“ říká Smith.

Národní liga

Jestli v Americké lize měli novináři jedno a prakticky se na vítězi shodli, v Národní lize to nemohlo být těsnější. Manažer Padres Bud Black vyhrál o jediný bod před Dustym Bakerem ze Cincinnati Reds. Bud Black získal šestnáct prvních míst. Baker sice jen třináct, daleko lépe si ale vedl v počtu druhých míst, díky čemuž získal 103 bodů. Bud Black ale o jeden bod více a stal se tak nejlepším manažerem Národní ligy za rok 2010.

Manažer roku Národní ligyOcenění je ale naprosto zasloužené, jak potvrzuje například také hráč Padres Nick Hundley. Padres totiž operují s minimálním rozpočtem, celkově měli v letošní sezoně druhý nejnižší (přehled naleznete zde). Padres přesto podávali vynikající výkony, po většinu sezony dominovali své divizi a až těsně před závěrem roku o playoff přišli. A podíleli se na tom právě levní hráči, jako například Jon Garland.

Celkově letos San Diego získalo 90 výher, při tom před dvěma lety mělo hrůzu nahánějících 99 porážek. Oproti loňské sezoně si Padres přilepšili o patnáct výher. Pokud budou v tažení pokračovat, mohou klidně usilovat o playoff v sezoně 2011. Nyní se může radovat tedy jen manažer Bud Black, pro kterého se jedná o první ocenění podobného druhu. Pro bývalého kvalitního nadhazovače se jedná o vůbec první angažmá a během něj zatím Black potvrzuje vysoká očekávání, která byla na něj kladena.

Předtím Black působil šest let v klubu Angels, kde plnil roli kouče nadhazovačů pod Mikem Sciosciou a právě nadhazovači Padres letos překvapili velice kvalitními výkony. Bývalá parta kolem Sciscoii si vede celkově velice dobře, vždy Joe Maddon letos dovedl Rays k nejlepší bilanci ze všech týmů Národní ligy a Ron Roenicke od příští sezony povede Brewers. Podle svých slov je Black s oceněním velice spokojený a bude se snažit nadále posouvat svůj tým kupředu.


Průměrná známka: 1.50 (6 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Minnesota Twins San Diego Padres | Sdílet

©2010-2024 - Redakce